Prati nas

Vijesti

“Plati 100 kuna pa će ti penzija porast za trećinu!”

Pročulo se tako ovih dana da Nijemci, točnije njemačka država ili još točnije njemački mirovinski fond, vraća novac – navodno nekakav dug – umirovljenicima koji su mirovinu zaslužili radeći u Njemačkoj.

Objavljeno

|

Kada se je sve plaćalo njemačkim markama
foto: BigStock

Pročulo se. A kad se kod nas, posebice u Dalmaciji, nešto pročuje, onda nema toga glasa zdravog razuma koji može spriječiti dalje širenje, piše Vinko Vuković za Slobodnu Dalmaciju. Pročulo se tako ovih dana da Nijemci, točnije njemačka država ili još točnije njemački mirovinski fond, vraća novac – navodno nekakav dug – umirovljenicima koji su mirovinu zaslužili radeći u Njemačkoj. Pročulo se da treba samo ispuniti nekakav formular, poslati ga u Njemačku i čekati. Pare. Puno para. Plus zaostaci.

Pročulo se, naime, da će gastarbajterske penzije nakon ovog jednostavnog čina – ispuni formular i pošalji – biti veće čak za trećinu. Pročulo se isto tako da se ne treba ništa mučiti, pa čak ni za to jednostavno “ispuni formular i pošalji”, nego da samo treba “jednom čovjeku” dati 100 kuna i da će on sve umjesto vas obaviti. I ispuniti i poslati. A pročulo se i kako treba požuriti, jer rok za predaju formulara evo samo što nije istekao, pri čemu onaj koji zakasni s ispunjavanjem i slanjem – a to se prvo pročulo – može zaboraviti na povećanje penzije.

Sve ovo što vam govorimo pročulo se do te mjere da su se koncem prošloga tjedna diljem Imotske krajine, pa i Cetinske, a ni Split, čujemo, nije ostao pošteđen, redovi u poštama i bankama stvarali nakrcani onima koji su čuli da je zadnji čas da ispune formular, pošalju ga i čekaju. Pare. Puno para. Plus zaostaci. Pročulo se, jesmo li već to spomenuli, da će gastarbajterske penzije nakon ovog jednostavnog čina – ispuni formular i pošalji – narasti čak za trećinu. I hoće, malo morgen.

Oglas

Jedino što bi bivšim dalmatinskim gastarbajterima – oni iz unutrašnjosti zemlje se ne računaju jer, tamo se, saznajemo, ništa nije pročulo, ovih dana moglo narasti su uši. Magareće. No, to će se među njima tek pročuti. Nakon ovoga teksta i objašnjenja koje smo dobili iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Uglavnom, Filip Dujmović, glasnogovornik HZMO-a, na naš prvi upit ostao je nemalo iznenađen, prikladnije rečeno zbunjen, da bi nam, nakon što se sabrao, ponudio odgovor kako – nažalost – nikakvog povećanja gastarbajterskih mirovina nema. I neće biti.

Baš kao što nema ni nekakvog “usklađivanja hrvatskih mirovina s njemačkima” na osnovi čega su se – jer, kao, Hrvatska je ušla u Europsku uniju pa sada to treba riješiti – u početku neki, a nakon što se pročulo i mnogi, ponadali da će im penzija narasti čak za trećinu. “Mogu vas izvijestiti kako su svi naši odnosi s kolegama iz Njemačke odavno riješeni i usklađeni, te kako nema nikakvog govora o mijenjanju iznosa mirovina. Svatko dobiva onoliko koliko mu pripada, za rad u Njemačkoj kao i za rad u Hrvatskoj”, kaže za “Slobodnu” Dujmović.

Kvaka je i bila u tome, tako se barem bilo pročulo, da je riječ o usklađivanju mirovina za one radnike koji su pravo na mirovine ostvarili radeći i u Njemačkoj i u Hrvatskoj. Pa je samo trebalo platiti 100 kuna čovjeku koji će umjesto vas ispuniti formular, poslati ga i vama omogućiti za trećinu veću penziju. “Kako da ne, blago nam se… – bile su prve riječi kojima smo dočekani u splitskoj ispostavi HZMO-a.” Oni su, za razliku od središnjice, čuli za famozne formulare. Pročulo se, pa, eto, došlo i do njih. “Dašta smo nego čuli, na sve strane ljudi samo o tome pričaju, po Sinja i Imotskoga čeka da im iz Njemačke stigne veća penzija”, govore nam u Područnom uredu HZMO-a Split.

Jedan od djelatnika priznaje nam kako je u ruci držao i letak kojim se nositelje njemačkih mirovina poziva do do strogo određenog datuma ispune formular i pošalju ga u Njemačku. Autor letka će im, naravno, osobno srediti sve papire, ispuniti i poslati. I to za samo 100 kuna.

“Šta kažeš? Da neću ništa dobit?! Zna san, to san i ženi reka, ali me baba nagovorila da platin čoviku sto kuna. Da šta mogu izgubit. Ništa, samo sto kuna. Sto ovde, sto onde i ode moja penzija. Ne bi da je ona na baušteli bila. Znači privarija me, a? Lipi ga đava odnija privarija je onda taj po sela. Ili me vi sad varate, a?”,  ne može vjerovati Marinkica Bilić, Imoćanin sa splitskom adresom koji je penziju, barem njezin veći dio, zaradio na bageru, atlas 16-04, u Freiburgu.

Ključna je, saznajemo u splitskom HZMO-u, uredba o socijalnoj sigurnosti koja, navodno, nije usklađena s Njemačkom. “Nitko našim penzionerima ne brani da zatraže to usklađivanje, kako ga oni zovu. Ali, unaprijed moraju znati da im je trud uzaludan. Čak i da se pokaže da nešto nije riješeno s Nijemcima, a to se stvarno može dogoditi u rijetkim slučajevima, mirovina bi mogla tek neznatno porasti, recimo za 0,01 posto”, objašnjava djelatnik HZMO-a.

Tko je nasamario penziće, naš sugovornik ne želi nagađati. Netko očito jako lukav. Ili možda više lukavih. S obzirom na to da je trebalo pokriti – je li se pročulo ili nije – veliko područje. “Ovaj dio s rokom slanja formulara mi je najbolji. Kao, ako ne pošalješ do određenog datuma, gubiš pravo na povrat tog nekakvog duga. To je samo dokaz da je netko lovio u mutnom, jer nikakvog roka nema, ako netko uistinu želi Nijemcima poslati formular o usklađivanju mirovina može to napraviti kad god hoće. I danas, i sutra, i za dvije godine”, zaključuje čovjek iz HZMO-a.

Koliko su novca domišljati prevaranti na ovaj način zaradili ostat će zauvijek nepoznato. No, pročulo se da je riječ o finoj svoti. Sto po sto, sve da se ne osjeti, a na kraju se skupila pristojna hrpica, piše Vinko Vuković za Slobodnu Dalmaciju.

“Šta ću, vridilo je probat, izgubija san sto kuna, a moga san dobit ko zna koliko”, kaže nam jedan od prevarenih. A na novinarsku primjedbu da nije mogao dobiti ništa, samo odmahuje rukom. “Mora bit’”, misli a ne izgovara: “da je u tome bilo nešto, nije se za vraga pročulo.”

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.