Prati nas

Ljubav i seks

Seksualni život jugoslavenske omladine

‘Iskusne djevojke začas razdjeviče muškarca. Danas i devojčice od 13 godina znaju isto koliko i odrasle žene. To nije normalno psihički, jer već u 18. godini ‘znaju sve’ i dosađuju se, drogiraju, postaju degenerici.’

Objavljeno

|

Kako se seksalo nekad?
Nada, Slobodan izorica (foto: Eva i Adam)

Nakon seksualne revolucije, bivša je država počela hvatati korak sa zapadnim svijetom i po pitanju „provokativnih“ tema. O seksu se pisalo kroz nekoliko specijaliziranih časopisa, a nerijetko se propitivao i ljubavni život tadašnjih omladinaca koji su se našli u raskoraku između tradicionalnog odgoja i novih seksualnih sloboda koje nisu znali koristiti. Kako su djevojke kvarile muškarce, zašto su mladićima tolerirale seksualne izlete dok su same bile vjerne i  je li izazovna odjeća poziv na silovanje, samo su neke od tema intervjua koji bi se danas smatrao skandaloznim, a koji je 1973. godine objavljen u erotskom časopisu Eva i Adam.  Između ostalog, čini se da je u to vrijeme bila i sasvim normalna ljubav učenice trećeg razreda srednje škole i 25-godišnjeg studenta, a koja je započela 5 godina ranije. Tekst prenosimo u cijelosti.


“Ako se devojka sama ne čuva ni vojska ne može da je sačuva; ako devojka pogreši niko ne može da ispravi. Devojke kvare muškarce.” To su upozorenja koja od svog strica najčešće sluša Nada Golubović, učenica trećeg razreda V Ekonomske škole na Kanarevom brdu u Beogradu. Nada Golubović je, svojevrstan rekorder svoje škole: već četiri godine zna samo za jednu ljubav – sada 25-godišnjeg studenta Slobodana Jankovića. To je bio razlog da s njima dvoje razgovaramo o moralu današnje omladine, kako ga oni vide i shvataju. Za razgovor smo zamolili i njenu drugaricu iz školske klupe Zoricu Srećković.

 

Nema više romantike

Kako biste najsažetije objasnili, šta stariji danas zameraju mladima?

I moj stric i starije komšinke – sa osmehom Mona Lize, ali sa suknjom iznad kolena, objašnjava Nada Golubović – smatraju da je nemoralno ljubiti se na ulici, nositi kratke suknje … uopšte, tvrde da naša omladina misli “da se jede sve što leti”, da je nemoralna i da ništa ne vredi. Nedavno sam čula i izreku: “Bože, bože, teška su vremena, ne zna se ni ko je kome žena.”

A kakvo je mišljenje mladih o mladima?

Čini mi se da su žene sa svojom oskudnom garderobom krive za postupke muškaraca – kaže Zorica, koja se bar ovom prilikom zadesila odevena u pantalonama. – Otuda i mnoga silovanja, a nema romantične ljubavi. Sada se “sve zna”, i dodir ruke, na primer, nije više uzbudljiv doživljaj. Više ni devojke u svom društvu ne trpe “povučene” devojke.

Za šta ste vi, Zorice?

Lično volim romantiku, ali mislim da je više nema.

Ima li bar povučenih devojaka?

Pa … ima.

Ima: one koje su ružne! – dobacuje Slobodan.

Razgovarate li sa nastavnicima u školi o moralu, o seksu?

Ništa – kaže Nada. – Nastavnici samo drže predavanja iz svojih predmeta, ispituju nas koliko znamo, ocenjuju i savetuju: da ne pušimo, da ustupamo starijima mesta u autobusu, da pomažemo nemoćne.

O čemu govorite za vreme časova razrednog starešine?

O uspehu i neuspehu u školi.

Kako se obaveštavate o seksu?

Svako na osnovu svog iskustva.

Zar mladi jedni drugima ne pričaju svoja iskustva?

Ne verujem!

Ostaju, dakle, knjige i štampa?

Knjige o seksu ne čitam kao i mnogi drugi – priznaje Nada – a iz novina koliko može da se sazna.

Kakva su shvatanja mladih o seksu?

Među devojkama vlada uverenje da je dobro promeniti što više muškaraca – objašnjava Slobodan. – Norma je petnaest do dvadeset muškaraca za dva-tri meseca. Praktično: svaka dva-tri dana nova ljubav.

Koliko devojaka otprilike tako živi?

Gotovo sve devojke: 99 i 100 odsto tako rade, jer im se sviđa česta promena partnera.

Zbog toga valjda stariji i govore da su mladi nemoralni?

Ako je to uopšte nemoralno – odgovara Slobodan – onda su starije generacije bile još nemoralnije, jer su radile to isto, samo prikriveno.

Otkud znate?

Čujem od njih kad pričaju, a i iz knjiga.

Erotski časopis Eva i Adam

Erotski časopis Eva i Adam

Iskusne devojke lako navedu na greh

Kada danas počinje seksualni život muškaraca?

Obično u 15. godini – tvrdi Slobodan – mada je normalno da to bude u 17. Znate kako je: danas su devojke agresivnije, pa muškarčiće lako navedu na greh: Oduzmu im nevinost.

Nada i Zorica se smeju, i tvrde da to nije tačno. Ali kada ih Slobodan podseća šta pod uticajem alkohola, muzike i atmosfere na žurevima rade iskusnije devojke s “nevinim” muškarcima, priznaju “da i toga ima”.

Iskusne devojke začas razdeviče muškarca – tvrdi Slobodan i dodaje da danas i devojčice od 13 godina znaju isto koliko i odrasle žene. – To nije normalno psihički, jer već u 18. godini “znaju sve” i dosađuju se, drogiraju, postaju degenerici.

Ne verujem da i jedan odsto učenica o tome razgovara sa roditeljima – smatra Nada – jer roditelji ne znaju da se postave.

Znate li kakve su sve posledice?

Kod većine se javljaju depresije, jer ne znaju šta se dešava s njima, ili kako da u određenoj situaciji postupe. Naročito je teško devojkama. Znam učenice koje, iako u drugom stanju, nemaju kome da se povere. I po pet puta neke abortiraju i tako zdravstveno propadaju, postaju socijalni problemi. Razumete, takvim devojkama su obično upropašćeni jajnici, poremećeni hormoni, uplašene su, pa više ni muškarcima ne mogu da pruže ono što se od njih očekuje. Te devojke su psihički nespremne za porodicu: same su, tako reći, deca, a po neka od njih ima i dete. Dospevaju u društvo džeparoša i postaju prostitutke. Znam dve, tri koje su same napustile školu, baš zato što su bile bez kontrole roditelja. Došle su sa sela, pa bile ili samice, ili kod rođaka. Cigarete, alkohol, igranke … izgubile su godinu, dve, roditelji prestali da im šalju novac, jer ne žele da se muče radi punoletnih devojaka koje ne uče. Jednu smo viđali sa strancima po Beogradu, drugu kako i u dva sata noću stopira automobile, a treća radi kao “divlja kelnerica”.

I ma li među odraslim devojkama i seksualno neiskusnih?

Ima, evo Zorica je nevina! – kaže Slobodan.

Otkud vi to znate?

Pa, sve se zna!

Istina je! – kaže Zorica crveneći malo. – Znam dosta o seksu, ali me čudi kad trinaestogodišnja devojčica ode s mladićem u kafanu, puši, pije, a posle sa njim u krevet.

Zar ne rekoste da je danas neobično za devojku vaših godina da bude nevina?

Možda to i nije normalno, ali ja ne volim mladiće kojima je seks jedina preokupacija. Znam jednu koja stalno menja mladiće: te jedan ne zna da ljubi, te drugi ne zna nešto drugo. Jednog muškarca je ostavila samo zato što nosi jeftine cipele – od 300 dinara.

Kako bi trebalo da izgleda mladić koji će se vama dopadati?

Da bude iskren, pažljiv, pošten, da nije alkoholičar.

Zar nema takvih?

Sretala sam i takve, ali nisu mi se dopali: odmah traže seks, ako ne pristanem – oni odu.

Koliko bi, inače, trebalo da prođe vremena od poznanstva do seksa?

Nisam razmišljala, ne znam, valjda dok se ne zaljubim!

Da li vi, Zorice, razgovarate s roditeljima o tim delikatnim pitanjima?

Sa mamom da, ona je domaćica i za mene idealna žena: razume me u svakoj situaciju. Otac je magacioner, i s njim se teško sporazumevam. Kad bi me, na primer, video u gradu s mladićem, ne bi me tukao, ali bismo se toliko prepirali da to ne mogu da vam objasnim. Znate šta on kaže: “Ljubav i škola ne mogu zajedno.” A to nije tačno. Šta bi uostalom bilo kada bi svaka devojka čekala da završi školu, pa da onda misli na seks, a tada ima već 19 ili 20 godina.

Erotski časopis Eva i Adam

Erotski časopis Eva i Adam

Kad pada kiša donese mi kišobran

Je li vam otac zaveo “policijski čas”?

Nije, ali ja se snalazim. Nekada mu kažem da idem kod drugarice, a nađem se s mladićem.

Šta bi bilo kada biste mu rekli kuda zaista idete?

Lansirao bi me na Jupiter! Ima običaj da kaže: “Znaš, mi muškarci smo malo pokvareni!”

Šta bi u ovom slučaju trebalo da znači to “pokvareni”?

To, da je cilj muškarca da seksualno uživa sa devojkom, pa da je ostavi.

Znači li to, da devojke ne uživaju u takvom seksu?

Ne to, ali nije važan samo seks. Mislim, ne tako naprečac.

Malo pre rekoste da neke devojke isto tako naprečac osvajaju seksualno neiskusne muškarce?

Pustite, molim vas, žene mogu da budu i pokvarenije od muškaraca! – pokušava da razjasni Nada. – Ako muškarac može da “folira” ženu da bi dobio seks, novac, ili da bi stigao u više sfere društva, žena može još više, prosto da zaludi muškarca, da od njega napravi kriminalca. A onda, da ga odbaci.

Vi ste, Nado, četiri godine sa Slobodanom: kako izgleda takva ljubav?

Nešto najlepše na svetu: po ceo dan smo zajedno, pomaže mi da nađem neku knjigu, donosi mi doručak u školu, kad zapalim cigaretu on mi ne da da pušim, brine se da mi ne bude hladno, tera me da jedem, da ne budem gladna, pita me kakvu sam ocenu dobila u školi (“zašto trojka? “). Dođe pred školu kad pada kiša da mi donese kišobran. Ponekad se i svađamo, ali obično su to sitnice, najčešće zato što zakasni na sastanak zbog posla.

Šta o toj vašoj dugoj ljubavi misle vaše drugarice u školi?

Nekima se to sviđa, drugima ne. Pričaju mi kako su ga videle s drugim devojkama.

To, Slobodane, naravno, nije tačno? – pitamo.

Jeste, tačno je. Bio sam sa drugim devojkama, ali samo fizički. To nije ništa. Ja volim Nadu. Ako je prevarim, ja joj kažem “bio sam s tom i tom”, jer ne mogu da je slažem, ne mogu da je poljubim ako sve nije iskreno. To je tako, zato što je volim, a i ona primeti da “nešto nije u redu”.

I, kako vi, Nado, reagujete?

Pa, to je prirodno!

 

Muškarcima se avanture tolerišu

Da li biste vi njemu rekli kada biste nešto tako učinili s drugim muškarcem?

Prvo, ja ga ne bih prevarila, a ako bih to i učinila – rekla bih mu.

Zašto vi ne biste bili s drugim muškarcima, kada vam sam Slobodan priznaje da je bio sa drugim devojkama?

Zato što to nije za ženu!

Nije li to srednjevekovno shvatanje?

Znate kako je meni baka rekla, a to nikada neću zaboraviti: “Dete moje, ako misliš da budeš nevaljala, onda budi kurva, a ako se udaš, onda budi dobra majka i žena!”

Još mi nije sasvim jasno zašto takav način života nije i za ženu?

Ne umem da objasnim – kaže Nada. – Drugačije se ipak gleda kada tako nešto učini žena.

Mislim da je to greška što se muškarcima tolerišu avanture – dopunjuje Zorica – ali žena mora više da prašta u braku, jer je majka.

Da li bi ti meni oprostio? – ozbiljno se Nada obraća Slobodanu.

Bih! – i on ozbiljno odgovara. – Kada se neko voli, može i da oprosti.

Kako objašnjavate potrebu za promenom partnera u seksu?

Muškarac živi deset, petnaest godina s jednom ženom i to postane malo monotono. Vidi neku drugu zgodnu, i bude s njom. Žena treba da ga razume, važno je da ne rasturi zajednički život.

Ali i ženi može biti dosadno kod kuće, samoj sa decom – brani Zorica ženska prava.

Imam pred očima brak gde je muž stalno išao sa drugim ženama, njegova supruga je zbog toga pravila ljubomorne scene, ali ništa nije pomoglo, on se nije izmenio – objašnjava Nada. – Neću da ponovim njenu grešku.  Uostalom, ni ja Slobodanu ne garantujem da nikada neću biti sa drugim muškarcem, ali ako se to desi, onda ću mu reći. Mene lično ne pogađaju njegovi čisto fizički odnosi sa drugim devojkama. Teško bi mi bilo kada bih primetila da nešto više i oseća prema nekoj drugoj.

Fizička ljubav može da preraste i u kompletnu?

Ali ja to ne mogu da sprečim! – kaže Nada, kao da smatra da je time iscrpljena ova tema razgovora.

O čemu biste još želeli da govorite, što se tiče morala uopšte, a nismo pomenuli?

Meni smeta to što se učenici iz imućnih porodica u školi izdvajaju, ne samo po bogatoj garderobi, već i po ponašanju – kaže Nada. – Odvajaju se od ostalih kao da sebe više cene, a da ne pominjem to što taksijem dolaze u školu, ili se na drugi način razmeću parama. U njihovom društvu, na primer, niko ne sme da nosi cipele jeftinije od 700, 800 dinara.

Šta su njihovi roditelji?

Ima ih iz svih socijalnih struktura: zanatlije, prevoznici ili intelektualci, ali njihova deca se gotovo identično ponašaju.

 

Otvorio bih ustanovu za pomoć ženama

A kada biste vi bili na njihovom mestu?

Pa, i ja bih kupila cipele i od 1000 dinara, kada bi mi se dopale, a imala toliko para. Ne zbog toga što toliko koštaju, nego zato što mi se sviđaju. Ali ne bih išla taksijem samo zato da bi provocirala one koji nemaju para. Naprotiv, pomagala bih siromašne.

Bogami, ako većina nosi cipele od 200-300 dinara, ja nikada ne bih dala 1000 dinara! – kategorična je Zorica. – I ne bih išla taksijem.

Šta mislite o učenicima koji taksijem dolaze u školu?

Možda žele da na taj način budu zapaženi, da se o njima govori, nije važno šta! – smatra Zorica.

Za novac može sve da se kupi, osim osećanje i karakter – ubeđena je Nada. – Mada mnogi imaju novac, manje su srećni, valjda zato što stalno žele da ga imaju još više i sve više.

Možete li da zamislite sebe sa mnogo novca: šta biste tada radili?

Kada bih imala mnogo, kao na primer Sofija Loren – mašta Nada – kupovala bih svima šta kome treba: slepima, bogaljima. Volela bih da imam kola, ali ne po dvoja-troja, kao neke porodice. Volela bih da imam svoju kuću, volela bih da otvorim ustanovu u kojoj bi svako mogao da se žali, a ja da svima mogu da pomognem: ako nekome treba lek iz inostranstva, ortopedska pomagala. Sofija ima venčanicu od sedamnaest miliona. Mislim da je to lepo, ali kad samo pomislim koliko ih nema ni hleba.

A kada bih ja imala puno para – pokušava da zamišlja Zorica – uredila bih moderan stan, imala bih lepu garderobu, dobro bih se hranila i pomagala bih sestru, majku.

Kada bih ja imao para – kaže na kraju Slobodan – živeo bih normalno, ne bih se mnogo mučio, ni mnogo radio. Ne bih imao kola, jer ih ne volim. Pomagao bih rođake, prijatelje.

I otvorili biste ustanovu za pomoć – ženama?

To, naročito!

/razgovarao: R. Biševac, Eva i Adam, prosinac 1973. / Yugopapir/

.

Ljubav i seks

Beate Uhse, pilotkinja koja je ženama dala seksualne igračke, danas bi slavila stoti rođendan

Jedni se ljute, a drugi joj se dive. Spolnost odjednom nije više bila samo muška stvar. Beate Uhse oslobađa žene tako što im priznaje pravo na samostalnu spolnost.

Objavljeno

|

Autor

Ona je otvorila prvi sex shop na svijetu: Beate Uhse je imala pionirsku ulogu u prodaji erotskih proizvoda i revolucionarne poslovne ideje. Danas bi napunila 100 godina, podsjeća Deutsche Welle.

Mnogi Nijemci su se desetljećima zacrvenili već i na samo spominjanje imena Beate Uhse. Ta samouvjerena i rječita Njemica je iz spavaće sobe u izlog svoje radnje iznijela čitav svijet seksa, ali i pomagala za razne seksualne igre. To se zbivalo u vrijeme kada se o seksualnosti nije javno govorilo, a nije bilo ni svijesti o tome da bi ona mogla biti povezana s radošću i zadovoljstvom.


Beate Uhse je rođena 1919. u tadašnjoj Istočnoj Pruskoj, oblasti koja je poslije Drugog svjetskog rata postala dio Rusije. Roditelji su ju odgajali u otvorenom i liberalnom duhu. Otac je bio poljoprivrednik. U štali je vidjela kako se pare životinje.

Majka je bila jedna od prvih žena u Njemačkoj koje su završile medicinu. Ona joj je otvoreno govorila o ženskoj seksualnosti i čak joj je preporučila kontracepcijska sredstva. Beate je naučila u roditeljskoj kući da su djevojčice isto tako talentirane kao i dječaci.

1937. je odlučila postati pilotkinja

Uskoro je bila sportska i umjetnička letačica. Zatim se 1939. udala za svog instruktora letenja Hans-Jürgena Uhsea, a 1943. im se rodio sin.

Godinu dana kasnije je njen muž stradao u avionskoj nesreći, ali ona je i dalje nastavila letjeti. Od 1944. je bila u njemačkom Wehrmachtu. Sa činom kapetana transportirala je zrakoplove do fronte. Do kraja života nije željela govoriti o svojoj ulozi u tom vremenu, ali nije osjećala krivicu.

Seks više nije samo muška stvar

Na kraju rata uspjela je jednim od posljednjih letova napustiti Berlin zajedno sa sinom. Našla se u Flensburgu na sjeveru Njemačke.

Bila su to teška vremena za samohranu majku. U razgovoru sa ženama čiji su se muževi vraćali iz rata saznaje da se te žene plaše trudnoće u to doba teške oskudice. Beate Uhse se sjetila kontracepcijskih metoda koje joj je majka preporučila i zapisala jednu od njih: kalendarsku metodu računanja plodnih dana poznatu kao metodu Knaus-Ogino.

“To nije bila sigurna metoda, ali je bila bolje nego ništa”, rekla je Beate Uhse kasnije. “Schrift X” je naziv brošure koju je prodala po tada veoma visokoj cijeni u 32.000 primjeraka. Tako je stekla kapital za osnivanje firme koja će kasnije postati svjetski koncern.

2.000 tužbi

No njen način prodaje, koji se bazirao na tada neuobičajenom slanju formulara za naručivanje na sve adrese do kojih je mogla doći, donosi joj i prve sudske procese. Poslije će ih u njenoj karijeri biti oko dvije tisuće. Najčešće su podnositelji tužbi smatrali da su na njihove adrese stigli nepristojni materijali koji navode na nemoralno ponašanje i seks prije braka.

Jedni se ljute, a drugi joj se dive. Seks odjednom nije više bila samo muška stvar. Beate Uhse oslobađa žene tako što im priznaje pravo na samostalnu seksualnost. Ona je svoju ideju gledala s pragmatične strane: “Nije se tada obaziralo na sentimente u onome što se radilo. Gledalo se da se preživi i da se izađe na kraj s djetetom.”

Bračna higijena

Onda je 1951. učinjen sljedeći korak: osnovana je “kuća za dostavu Beate Uhse”. Ona prodaje kondome i publikacije o “bračnoj higijeni”, kako se tada nazivao seks u braku. Njen poslovni model se sastoji od prodaje stvari koje su svima potrebne, a nitko o njima ne priča. Ali i ton je nov – za proizvode jamči svojim imenom i direktno oslovljava mušterije.

Rezultat je brz rast firme. Poslije prvog desetljeća zapošljava 200 ljudi. U Flensburgu 1962. otvara prvi sex shop na svijetu.

Ta “specijalizirana trgovina za bračnu higijenu” je izazvala val negodovanja. Neki građani su smatrali da ona potiče neprirodno zadovoljenje seksualnih potreba. Beate Uhse zbog njezinog lošeg glasa nisu htjeli primiti ni u lokalni teniski klub. To ju je razljutilo pa je izgradila vlastito tenisko igralište.

“Mislim da je meni bilo lakše. Muškarcu se mnogo brže spočitavaju negativne misli ili prljava mašta nego ženi koja je udata i ima djecu, pa joj ništa na tom području nije tuđe. Njoj više vjeruju”, rekla je u jednom intervjuu 1997.

Trgovina Beate Uhse u Amsterdamu (foto: National Archives, 1971.)

Legalizacija pornografije

Novi poslovni impulsi dolaze sedamdesetih. Mijenjaju se i zakoni i moralne predodžbe ljudi. U centru pažnje više nisu “bračna higijena” već želja i zadovoljstvo. Pored kondoma, krema i časopisa, odavno se prodaju i erotska pomagala i igračke, donje rublje i sredstva za potenciju.

Pornografija je 1975. legalizirana u Njemačkoj te Beate Uhse uključuje video-sadržaje u svoju ponudu. Za mnoge feministice ovdje dolazi do radikalnog raskida. Zašto Uhse prodaje filmove u kojima su žene degradirane na razinu seksualnog objekta? Kritičari joj spočitavaju do danas da joj nije bila važna ravnopravnost već profit.

Neuspjeh obiteljske firme

Uhse je dobila još dva sina u drugom braku s trgovcem Ernst-Walterom Rotermundom. Sinovi su se uključili u posao. Posao je cvjetao, ali sinovi su se posvađali. Firma je podijeljena 1981. “Beate Uhse” ostaje kod majke i njenog sina Ulricha, a “Dostava Orion” od tada pripada dvojici drugih sinova.

Stagnacija je za firmu nezamisliva. Nove ideje postaju stvarnost. Beate Uhse 1996. otvara Muzej erotike u Berlinu, a 1999., dvije godine pred smrt, s firmom je izašla na burzu.

Dionice najprije astronomski rastu, a potom kontinuirano padaju. Firma se bori sa smanjenim prometom, neke filijale se zatvaraju. Prevelika je konkurencija na internetu, stalno prijeti bankrot. Insolventnost je prvi put proglašena prije dvije godine, ali osnivačica firme to nije doživjela.

Kažu da je Beate Uhse mnogo patila zbog svađe sinova i podjele firme. A i njen drugi muž izgleda nije bio za nju. Brzo se povukao iz posla i okrenuo se drugim ženama. Poslije 20 godina braka Beate Uhse se razvodi i potom nalazi novu ljubav, Amerikanca koji je mlađi od nje 25 godina.

Priznanja tek pred kraj života

Pred kraj života poslovanje je bilo nestabilno, ali za svoju pionirsku ulogu u oslobađanju seksualnosti počinje dobivati društvena priznanja. Dugo je u svom Flensburgu bila odbacivana, ali za svoj osamdeseti rođendan se upisala u Zlatnu knjigu grada. Međutim, nije postala počasna građanka.

Deset godina prije toga, 1989., dobila je Savezni križ za zasluge. Ona se nametnula u muškim oblastima – kao pilotkinja i poslovna žena. Nesumnjivo je njena zasluga da su neke teme koje su bile tabu pronašle put do javnosti. Nije ustuknula ni pred prijetnjama, ni pred tužbama ili pred pokušajima da je marginaliziraju.

Katrin Rönicke, autorica njene biografije, izjavila je da Beati Uhse nije posebno na srcu ležala ženska emancipacija. Ona je, prema Katrin Rönicke, rani primjer influencerice.

Beate Uhse je umrla 2001. u osamdeset i prvoj godini života od posljedica upale pluća.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP