Prati nas

Kuhinja

Bez kuhanja: Napravite svoj guacamole

Postoje razne inačice ovog umaka tako da može biti sa ili bez nekih dodataka; može biti grublji ili potpuno gladak, a poslužuje se najčešće uz tortilla čips.

Objavljeno

|

Što napraviti s avokadom
foto: Kuzinavanje.com

Avokado je namirnica koja je u Meksiku jako važna i tradicionalna u svakodnevnoj prehrani, jer je prije dolazaka Europljana služio kao prilog uz kruh, kao dodatak salatama, kao ukras ili za izradu guacamole umaka. Načini upotrebe i vrste avokada ovise od kraja dokraja, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com. Avokado se pojavljuje u oko 46 zemalja dok je Meksiko još uvijek vodeći proizvođač s više od milijun tona godišnje nakon čega slijede Čile i Dominikanska Republika.

Guacamole je umak od avokada svijetlo zelene boje nastao u Meksiku. Osim upotrebe u meksičkoj kuhinji postao je i sastavni dio američke kuhinje. Tradicionalno se radi gnječenjem avokada u mužaru ili vilicom; uz dodatak luka, rajčice, soli, soka limuna ili limete, ljutih papričica (najčešće su to jalapeno papričice) i listova korijandra.


Postoje razne inačice ovog umaka tako da može biti sa ili bez nekih dodataka; može biti grublji ili potpuno gladak, a poslužuje se najčešće uz tortilla čips.

Sastojci

2 zrela avokada
1/2 glavice luka ili 1 – 2 mlada luka sa zelenim dijelovima
1 jalapeno / ljuta papričica, sitno sjeckana
1/2 svežnja svježeg korijandera ili peršina
sok 1 limuna ili limete
sol
1 rajčica bez sjemenki, sitno narezana

Priprema

Avokado oštrim nožem pažljivo prerežite napola, odvojite sjemenku i žlicom izvadite mesnati dio i stavite u posudu. Po želji i ukusu dodajte sitno narezani luk, ljutu papričicu, svježi korijander ili peršin, sok od limete, rajčicu i po ukusu soli. Sve lagano miješajte i gnječite vilicom da se sastojci sjedine, a da opet cijela smjesa ostane malo grudičasta kako bi se osjetila tekstura avokada. Po želji ostavite pokriveno u hladnjaku oko pola sata da se okusi prožmu i poslužite uz tortilla čips kao ukusnu grickalicu.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP