Prati nas

Kuhinja

Bez kuhanja: Napravite svoj guacamole

Postoje razne inačice ovog umaka tako da može biti sa ili bez nekih dodataka; može biti grublji ili potpuno gladak, a poslužuje se najčešće uz tortilla čips.

S. Bura

Objavljeno

|

Što napraviti s avokadom
foto: Kuzinavanje.com

Avokado je namirnica koja je u Meksiku jako važna i tradicionalna u svakodnevnoj prehrani, jer je prije dolazaka Europljana služio kao prilog uz kruh, kao dodatak salatama, kao ukras ili za izradu guacamole umaka. Načini upotrebe i vrste avokada ovise od kraja dokraja, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com. Avokado se pojavljuje u oko 46 zemalja dok je Meksiko još uvijek vodeći proizvođač s više od milijun tona godišnje nakon čega slijede Čile i Dominikanska Republika.

Guacamole je umak od avokada svijetlo zelene boje nastao u Meksiku. Osim upotrebe u meksičkoj kuhinji postao je i sastavni dio američke kuhinje. Tradicionalno se radi gnječenjem avokada u mužaru ili vilicom; uz dodatak luka, rajčice, soli, soka limuna ili limete, ljutih papričica (najčešće su to jalapeno papričice) i listova korijandra.


Postoje razne inačice ovog umaka tako da može biti sa ili bez nekih dodataka; može biti grublji ili potpuno gladak, a poslužuje se najčešće uz tortilla čips.

Sastojci

2 zrela avokada
1/2 glavice luka ili 1 – 2 mlada luka sa zelenim dijelovima
1 jalapeno / ljuta papričica, sitno sjeckana
1/2 svežnja svježeg korijandera ili peršina
sok 1 limuna ili limete
sol
1 rajčica bez sjemenki, sitno narezana

Priprema

Avokado oštrim nožem pažljivo prerežite napola, odvojite sjemenku i žlicom izvadite mesnati dio i stavite u posudu. Po želji i ukusu dodajte sitno narezani luk, ljutu papričicu, svježi korijander ili peršin, sok od limete, rajčicu i po ukusu soli. Sve lagano miješajte i gnječite vilicom da se sastojci sjedine, a da opet cijela smjesa ostane malo grudičasta kako bi se osjetila tekstura avokada. Po želji ostavite pokriveno u hladnjaku oko pola sata da se okusi prožmu i poslužite uz tortilla čips kao ukusnu grickalicu.

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP