Prati nas

Kuhinja

Bez kuhanja: Napravite svoj guacamole

Postoje razne inačice ovog umaka tako da može biti sa ili bez nekih dodataka; može biti grublji ili potpuno gladak, a poslužuje se najčešće uz tortilla čips.

Objavljeno

|

Što napraviti s avokadom
foto: Kuzinavanje.com

Avokado je namirnica koja je u Meksiku jako važna i tradicionalna u svakodnevnoj prehrani, jer je prije dolazaka Europljana služio kao prilog uz kruh, kao dodatak salatama, kao ukras ili za izradu guacamole umaka. Načini upotrebe i vrste avokada ovise od kraja dokraja, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com. Avokado se pojavljuje u oko 46 zemalja dok je Meksiko još uvijek vodeći proizvođač s više od milijun tona godišnje nakon čega slijede Čile i Dominikanska Republika.

Guacamole je umak od avokada svijetlo zelene boje nastao u Meksiku. Osim upotrebe u meksičkoj kuhinji postao je i sastavni dio američke kuhinje. Tradicionalno se radi gnječenjem avokada u mužaru ili vilicom; uz dodatak luka, rajčice, soli, soka limuna ili limete, ljutih papričica (najčešće su to jalapeno papričice) i listova korijandra.


Postoje razne inačice ovog umaka tako da može biti sa ili bez nekih dodataka; može biti grublji ili potpuno gladak, a poslužuje se najčešće uz tortilla čips.

Sastojci

2 zrela avokada
1/2 glavice luka ili 1 – 2 mlada luka sa zelenim dijelovima
1 jalapeno / ljuta papričica, sitno sjeckana
1/2 svežnja svježeg korijandera ili peršina
sok 1 limuna ili limete
sol
1 rajčica bez sjemenki, sitno narezana

Priprema

Avokado oštrim nožem pažljivo prerežite napola, odvojite sjemenku i žlicom izvadite mesnati dio i stavite u posudu. Po želji i ukusu dodajte sitno narezani luk, ljutu papričicu, svježi korijander ili peršin, sok od limete, rajčicu i po ukusu soli. Sve lagano miješajte i gnječite vilicom da se sastojci sjedine, a da opet cijela smjesa ostane malo grudičasta kako bi se osjetila tekstura avokada. Po želji ostavite pokriveno u hladnjaku oko pola sata da se okusi prožmu i poslužite uz tortilla čips kao ukusnu grickalicu.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP