Prati nas

Vijesti

MUH podržava nasljeđivanje i polovice mirovine umrlog partnera

Matica umirovljenika hrvatske podržava prijedlog ministra Mrsića. Kažu, upravo su to prije pet godina predlagali prethodnoj vladi koja, kao ni aktualna do sada, za to nije imala sluha.

Objavljeno

|

Naslijediti mirovinu od muža
foto: BigStock

Matica umirovljenika Hrvatske  podržava prijedlog da se starijim osobama u Hrvatskoj osigura  dodatna zaštita od siromaštva tako što bi umirovljeniku trebalo biti zagarantirano pravo da, uz svoju mirovinu,  nakon smrti bračnog partnera, naslijedi i dio njegove mirovine. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Prijedlog da umirovljenici mogu zadržati i 50 posto mirovine umrlog bračnog druga iznio je ministar rada i mirovinskog ustava Mirando Mrsić prošlog tjedna  na  predstavljanju istraživanja u Europi o zdravlju, starenju i umirovljenju osoba starijih od 50 godina, a kojem se prvi put pridružuje i Hrvatska.


Inače, baš ovakvu mjeru, Matica umirovljenika Hrvatske je predložila u Deklaraciji o osnovnim pravima umirovljenika i starijih osoba još prije pet godina upozoravajući da takav model imaju i mnoge zemlje u Europi. Nažalost, o prijedlogu za donošenje Deklaracije Vlada i Sabor ni u prethodnom ni u ovom mandatu nisu raspravljali pa  upravo stoga Matica traži da se što prije utvrdi model, koji je ministar Mrsić sada prvi put najavio.

Umirovljenici – čiji je standard ionako vrlo nizak – često padaju u siromaštvo posebno nakon smrti partnera, jer ostaju bez polovice prihoda, dok im, uz sve ostale troškove, naročito  režije za stan ostaju isti.

Prema sadašnjem sustavu, nakon smrti bračnog partnera udovac ili udovica imaju vrlo nepovoljnu mogućnost da jedino mogu birati hoće li nastaviti primati svoju mirovinu ili svega 70 posto mirovine preminuloga – ovisno o tome koji je iznos za njih  „povoljniji“.

Matica umirovljenika smatra da je dobar i prijedlog da se uvede i tzv. državna mirovina za osobe starije od 65 godina koji nemaju nikakvih prihoda ni imovine, ali uz uvjet da se ta sredstva izdvajaju iz državnog proračuna, a ne iz sredstava prikupljenih doprinosom za mirovinsko osiguranje.

.

Kuhinja

Izdašne i sočne kakao-banana šnite mogle bi biti pravi ljetni hit

Internet obiluje bezbrojnim receptima za ‘banana’ kolače, no većina od njih s bananom nemaju veze, već dodatkom umjetne arome pokušavaju glumiti popularne industrijske čokoladne bananice.

Objavljeno

|

Autor

Jeste li znali da banana ne raste niti na drvetu niti na palmi? Riječ je, naime, o voću koje je plod zeljaste biljke. No peteljke njenog ogromnog lišća slažu se u prividno deblo pa mnogi kažu da je riječ o “stablu banane”.

Brojne vrste banana imaju različitu primjenu. Plodovi škrobnatih neslatkih vrsta peku se i kuhaju pa pripadaju takozvanoj slanoj kuhinji. Od nekih se vrsta priprema brašno, a služe i za proizvodnju alkohola. Postoji i vrsta od koje se plete užad, dok se malobrojne “slatke vrste” jedu kao sirovo voće, a i sjajno se prerađuju u slastice.


Internet obiluje bezbrojnim receptima za “banana” kolače, no većina od njih s bananom nemaju veze, već dodatkom umjetne arome pokušavaju glumiti popularne industrijske čokoladne bananice. Ili se banane polažu na biskvit, prije nego li ih se zabetonira slojem pudinga ili slastičarske kreme. Umjesto toga, nudimo vam isprobani recept za sočne kakao kocke punjene kremom od pravih zrelih banana.

Sastojci

Za biskvit

5 jaja
250 g šećera
1 vanilin šećer
190 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
125 ml mlijeka
125 ml ulja
5 žlica kakaa u prahu

Za kremu

6 dl mlijeka
2 pudinga od vanilije
150 g šećera
1 kg jako zrelih banana
250 grama maslaca ili margarina
limun

Za preljev

150 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca ili margarina

Priprema

Jaja pjenasto mikserom umutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte ulje i mlijeko. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo pa sve još kratko izmiješajte. Kako nam je cilj dobiti dvije kore, lim (cca. 27×35 cm) obložite papirom za pečenje pa u njega izlijte polovicu smjese. Pecite 20 minuta na 180°C. Ponovite s drugom polovicom. Ohladite kore.

Na 6 dl mlijeka skuhajte 2 pudinga i šećer. Ohladite na sobnu temperaturu. Oguljene banane izradite vilicom pa mikserom doradite dok ne postanu tekuće. Dodajte polovinu ili cijeli limun (prema želji), ako želite da vam krema manje potamni. U ohlađeni puding mikserom utucite omekšali maslac pa sjedinite sa izrađenim bananama. Podijelite u dva dijela i premažite kore tako da gornji sloj bude krema.

Sastojke za glazuru otopite na pari ili na električnom štednjaku uz najnižu temperaturu. Prelijte preko kolača prije nego što ga stavite u hladnjak. Slastica je najbolja drugi ili treći dan.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP