Prati nas

Vijesti

Počinje izgradnja Doma za starije na Lašćini

Na zagrebačkoj Lašćini položen je kamen temeljac za izgradnju novog Doma za starije osobe. Kada bude dovršen, ovaj objekt vrijedan 112 milijuna kuna, prostirat će se na čak 8.000 četvornih metara, a moći će primiti 200 korisnika.

Objavljeno

|

Bandić polaže kamen temeljac
foto: zagreb.hr

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić položio je kamen temeljac za izgradnju novog Doma za starije osobe na zagrebačkoj Lašćini. Dom će biti izgrađen po principu javno-privatnog partnerstva, a svečanoj prilici nazočili su i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna i predstavnik izvođača radova – tvrtka Animus Primo, Branislava Brizara.

Gradonačelnik je podsjetio da je na popisu stanovništva iz 2011. godine bilo čak 136.000 ljudi starijih od 65 godina te da je to znak da kao nacija starimo. Zagreb sa svoja 34 doma za starije osobe dobro prati potrebe stanovništva starije životne dobi, ali je potrebno i dalje ulagati u infrastrukturu kako bi dostigli europski standard.


Pročelnica Fortuna je pak objasnila da je ovaj objekt je projektiran za smještaj 200 korisnika – 116 s pojačanom njegom i nadzorom te 24 korisnika oboljelih od Alzheimerove bolesti, dok ostatak čini stambeni dio koji će koristiti pokretne starije osobe. Izrazivši zadovoljstvo početkom gradnje, pročelnica je najavila da je u pripremi i gradnja Doma u Markuševcu, te će se ovim tempom kroz nekoliko godina zasigurno ispuniti europska norma.

Objekt je inače vrijedan 112 milijuna kuna i trebao bi biti gotov krajem iduće godine. Kad sve bude završeno, Dom će se prostirati na gotovo 8.000 četvornih metara.

.

Vijesti

Milanović optužio Kolindu za komunistički mentalitet: ‘Titov duh živi u njoj i dimi iz nje’

Spornu izjavu predsjednica je izrekla u Vukovaru kao kritiku sporosti procesuiranja ratnih zločina, a kasnije je u Biogradu izjavila da je pri tome mislila na Ustav RH.

Objavljeno

|

Autor

Predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović osvrnuo se u Rijeci na izjavu aktualne predsjednice i predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović (HDZ) kako bi “pravosuđe prije svega trebalo slušati narod”.

“Bez obzira što je maknula Titovu bistu s Pantovčaka duh Josipa Broza i komunizma i dalje duboko živi u njoj, kulja i dimi iz nje”, tvrdi Milanović pa dodaje: “Tako nešto ne možeš izjaviti ako nisi bio Titov pionir. To nije pametno ni dobro. Zakon nije algoritam, niti formula ili linearna jednadžba, uvijek je prisutan ljudski faktor kod tumačenja i primjene, ali da se pita narod, to može biti poziv na linč ili kršenje zakona. To ozbiljna i obrazovana osoba ne smije ni pomisiti, a kamoli reći.”


Podsjetimo, spornu izjavu predsjednica je izrekla u Vukovaru kao kritiku sporosti procesuiranja ratnih zločina, a kasnije je u Biogradu izjavila da je pri tome mislila na Ustav RH. “Mislim pod time da članak jedan Ustava kaže da u Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu, a drugo da je zakonski regulirano da bilo tko iz naroda može podnijeti prijavu, i da je Državno odvjetništvo dužno postupati i voditi postupak sukladno prijavi”, opravdala se Grabar-Kitarović.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP