Prati nas

Vijesti

Zadnji je dan za traženje oprosta duga

Najviše ih je bilo u Zagrebu – 6.470, slijedi Split s 3.559, potom Bjelovar 3.364, Osijek 2.830 i Rijeka 2.148, dok je najmanje pregleda zabilježeno u Šibeniku, Gospiću i Dubrovniku, ispod 500.

Objavljeno

|

Kako se izvući iz dugova?
foto: BigStock

Rok za predaju zahtjeva za oprost duga do 35.000 kn, kao i rok u kojem vjerovnici mogu pristupiti Sporazumu za ublažavanje finacijskih poteškoća najsiromašnijim kategorijama građana, ističe danas, upozorava HRT.

Prema podacima iz lipnja, od veljače je evidentirano 16.256 zahtjeva za oprost duga iz obje kategorije građana – A i B, od čega ih je 10.848 odobreno. Kategoriju B (4.029 zahtjeva) čine mjesečna primanja do 2.500 kuna za samca ili 1.250 kuna po članu obitelji i oni koji nemaju druge imovine osim nekretnine u kojoj žive.


Ostali su u kategoriji A – najugroženiji, korisnici socijalnih naknada. U obje kategorije uzimaju se u obzir dugovi građana kojima su računi blokirani najmanje godinu dana, odnosno do 30. rujna 2014.

U Fini je do lipnja izdano 32.989 pregleda duga, dokumenata koji sadrže podatke o dužniku, vjerovnicima, iznosu glavnice i trajanju blokade.

Najviše ih je bilo u Zagrebu – 6.470, slijedi Split s 3.559, potom Bjelovar 3.364, Osijek 2.830 i Rijeka 2.148, dok je najmanje pregleda zabilježeno u Šibeniku, Gospiću i Dubrovniku, ispod 500.

.

Kuhinja

Izdašne i sočne kakao-banana šnite mogle bi biti pravi ljetni hit

Internet obiluje bezbrojnim receptima za ‘banana’ kolače, no većina od njih s bananom nemaju veze, već dodatkom umjetne arome pokušavaju glumiti popularne industrijske čokoladne bananice.

Objavljeno

|

Autor

Jeste li znali da banana ne raste niti na drvetu niti na palmi? Riječ je, naime, o voću koje je plod zeljaste biljke. No peteljke njenog ogromnog lišća slažu se u prividno deblo pa mnogi kažu da je riječ o “stablu banane”.

Brojne vrste banana imaju različitu primjenu. Plodovi škrobnatih neslatkih vrsta peku se i kuhaju pa pripadaju takozvanoj slanoj kuhinji. Od nekih se vrsta priprema brašno, a služe i za proizvodnju alkohola. Postoji i vrsta od koje se plete užad, dok se malobrojne “slatke vrste” jedu kao sirovo voće, a i sjajno se prerađuju u slastice.


Internet obiluje bezbrojnim receptima za “banana” kolače, no većina od njih s bananom nemaju veze, već dodatkom umjetne arome pokušavaju glumiti popularne industrijske čokoladne bananice. Ili se banane polažu na biskvit, prije nego li ih se zabetonira slojem pudinga ili slastičarske kreme. Umjesto toga, nudimo vam isprobani recept za sočne kakao kocke punjene kremom od pravih zrelih banana.

Sastojci

Za biskvit

5 jaja
250 g šećera
1 vanilin šećer
190 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
125 ml mlijeka
125 ml ulja
5 žlica kakaa u prahu

Za kremu

6 dl mlijeka
2 pudinga od vanilije
150 g šećera
1 kg jako zrelih banana
250 grama maslaca ili margarina
limun

Za preljev

150 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca ili margarina

Priprema

Jaja pjenasto mikserom umutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte ulje i mlijeko. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo pa sve još kratko izmiješajte. Kako nam je cilj dobiti dvije kore, lim (cca. 27×35 cm) obložite papirom za pečenje pa u njega izlijte polovicu smjese. Pecite 20 minuta na 180°C. Ponovite s drugom polovicom. Ohladite kore.

Na 6 dl mlijeka skuhajte 2 pudinga i šećer. Ohladite na sobnu temperaturu. Oguljene banane izradite vilicom pa mikserom doradite dok ne postanu tekuće. Dodajte polovinu ili cijeli limun (prema želji), ako želite da vam krema manje potamni. U ohlađeni puding mikserom utucite omekšali maslac pa sjedinite sa izrađenim bananama. Podijelite u dva dijela i premažite kore tako da gornji sloj bude krema.

Sastojke za glazuru otopite na pari ili na električnom štednjaku uz najnižu temperaturu. Prelijte preko kolača prije nego što ga stavite u hladnjak. Slastica je najbolja drugi ili treći dan.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP