Prati nas

Aktivno starenje

Zašto zaposliti 50+ ženu u svojoj tvrtci

Osobe iznad određene dobi, naročito žene, nepravedno se zanemaruju na tržištu rada. Mnogi primjeri iz prakse dokazuju kako su upravo žene 50+ najvrijedniji članovi radnog kolektiva. Srećom, to su počeli primjećivati i poslodavci.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Posao za starije žene
foto: BigStock

Tracey Ecker vlasnica je portala Flexiworkforce.com i u svojoj se karijeri susrela s različitim tipovima zaposlenika: od mladih i nadobudnih ali nedovoljno iskusnih, do starijih iskusnih i spremnih potegnuti baš onda kad je najpotrebnije. Također, tijekom svojeg dugogodišnjeg rada primijetila je da se žene iznad pedeset godina nepravedno zanemaruje i rjeđe im se nudi posao, a upravo su one kadre odraditi najviše posla na najbolji mogući način.

Tracey je stoga sastavila popis razloga zašto je jako dobro za svaku tvrtku da zaposli stariju ženu te u koji su to područjima upravo one najbolji zaposlenici:


50+ žene ne daju se izbaciti iz takta

Nećete naći puno uspješnih poslovnih žena s nekoliko desetljeća karijere iza njih a koje ne stoje čvrsto na zemlji i hrabro grabe naprijed. Bez obzira radi li se o usponu na društvenoj ljestvici ili zaobilaženju uredskih pravila koja prednost daju muškarcima, žene od 50+ godina prošle su sve to i znaju kako se nositi s problemima.

50+ žene ne okolišaju

Bez obzira radi li se o onom tipu iz ureda koji ne čita signale ili o svekrvi koja očajnički želi unuke, žene često postanu vrlo vješte u kazivanju ljudima upravo onoga što ovi žele čuti. Međutim, 50+ žene imaju više samopouzdanja i ne okolišaju reći svima što ih ide te potom mirno nastaviti s poslom. Ako misle da se nešto može obaviti bolje, ne libe se to i reći.

50+ žene traže fleksibilnost

Ako je imala sreće. 50+ žena iza sebe ima bogatu i zanimljivu karijeru – no nisu spremne još sve napustiti. Možda ne traže posao s punim radnim vremenom (novac im nije prijeko potreban ili nisu spremne odreći se baš sve slobode), što može biti prednost za poslodavca. Dobit će vrijednog radnika koji će obaviti posao za nešto manji iznos plaće. Npr. Uposlite li kao managera nekog seniora, pomoći će vam pravilno strukturirati radnu organizaciju u samo nekoliko dana tjedno. Također, i kvalitetan knjigovođa posao može obaviti u pola radnog vremena. U svim tim zadacima 50+ žene mogu biti od velike pomoći.

.

Aktivno starenje

Tito (79) je postao prava kulinarska senzacija na Youtubeu

Prije korone, radio je u jednoj trgovini mješovitom, no zbog epidemije bio je prisiljen napustiti posao. Umjesto da se samosažalijeva, pokrenuo je kulinarski show na Youtube i postao prava zvijezda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Nakon što je izgubio posao zbog koronavirusa, Carlos “Tito Charly” Elizondo pokrenuo je svoj vlastiti kulinarski show i postao prava Youtube senzacija – i to sve u dobi od 79 godina.

Tijekom karantene većina nas se bacila na kuhanje i pečenje, no tek su rijetki iz tog ukusnog hobija uspjeli izvući i nešto više – osim prekomjernih kilograma. No Tito Charly izvještio se u pripremanju mnogi delicija, uglavnom tradicionalne meksičke kuhinje, i svoje umijeće pokazao je na svojem Youtube kanalu.


Prije korone, radio je na pola radnog vremena u jednoj trgovini mješovitom robom u Monterreyu u Meksiku, no zbog epidemije je bio prisiljen napustiti posao. Umjesto da se samosažalijeva, zamolio je kći i unuka za pomoć oko tehničkih pojedinosti pa je počeo snimati svoje kuhanje. Ljudima su se svidjele video snimke ovog simpatičnog gospodina i broj pratitelja na njegovom Youtube kanalu ubrzo je narastao na nevjerojatnih 400 tisuća.

Novu epizodu svoje kulinarske emisije Tito objavljuje svake nedjelje, a iako je u originalu na španjolskom jeziku, show mogu pratiti i svi ostali s obzirom da ima engleske titlove. Ono što se gledateljima Titove emisije, pored samih delicija, najviše sviđa je strast i ljubav s kojom Tito pristupa hrani.

Tito, inače udovac s troje djece i šestoro unučadi, nije se zaustavio na ovome. Stvorio je svoju vlastitu liniju namirnica koju koristi u pripremi jela pa se tako, također putem interneta, može kupiti poseban Titov sir, sušeno meso i razni začini.

Tito je i više nego zadovoljan kako se biznis razvio, ali ne planira na tome stati, već će ga nastojati dodatno proširiti. “Uvijek sam imao pozitivan stav prema životu i gledao naprijed. Ništa nije nemoguće, uvijek postoji način”, kaže simpatični Tito.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP