Prati nas

Vijesti

195 milijuna: HSU pred izbore osigurao božićnice za umirovljenike

‘Naravno da je predizborna kampanja u punom jeku i mi smo našli model kako da umirovljenici dobiju neku kunu više. Tu nema nikakvih problema. Tko god nađe još jednu kunu za umirovljenike, neka im je da i neka se time hvali na sva zvona.’

Objavljeno

|

Božićnica za umirovljenike, penzionere. Hoću li dobiti božićnicu?
foto: BigStock

Hrvatski umirovljenici, njih ukupno 1.131.312, koliko ih ima prema zadnjim podacima Hrvatskom zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), u blagdanskom razdoblju mogu očekivati božićnicu. Plan je to Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), članice vladajuće Kukuriku koalicije, javio je Index.hr u tekstu naslovljenom “Kupovina glasova teška 195 milijuna kuna: HSU dijeli božićnice”.

“Model se još razrađuje. Mi imamo prijedlog, novac smo našli, a prema informacijama koje imamo iz Vlade, oni su tražili od HZMO-a da napravi obračune pa ćemo, kada vidimo detaljnu strukturu umirovljenika, odlučiti o tome kako će se novac raspodijeliti”, kaže u razgovoru za Index glasnogovornik HSU-a Jurica Galešić. Dodao je da će se božićnice dijeliti iz novca koji je preostao u Umirovljeničkom fondu. Radi se o ukupno 195 milijuna kuna. Plan je HSU-a da umirovljenici koji imaju najmanje mirovine dobiju najvišu božićnicu, dok će oni s većim mirovinama dobiti simbolični iznos božićnice.

Božićnice umirovljenicima zadnji je dijelio Ivo Sanader također u predizborno vrijeme. Tada su se penjale do 500 kuna sada vlada razmišlja o iznosu od 350 do 400 kuna za najugroženije, a manje iznose za boljestojeće. (RTL)

Galešić je objasnio i da se novac iz Umirovljeničkog fonda nikako nije penzionerima mogao podijeliti ranije, jer je trebalo čekati da prođu svi rokovi za žalbe i tužbe. “Sada taj novac samo stoji u fondu, a ako se ne iskoristi vjerojatno bi završio u proračunu. Naše je stajalište da je bolje da završi u umirovljeničkim džepovima”, kaže Galešić.

Umirovljenički je fond, naime, osnovan nakon što je Ustavni sud 1998. godine odlučio da umirovljenici imaju pravo na obeštećenje za razdoblje od 1. rujna 1993. do 31. prosinca 1998. godine, s obzirom da se u tom razdoblju iznosi mirovina nisu usklađivali s kretanjem prosječne plaće. U slučaju smrti korisnika mirovine, pravo na obeštećenje pripada njihovim nasljednicima. No, i usprkos tome je u Umirovljeničkom fondu, kojim upravlja HPB invest, ostalo gotovo 200 milijuna kuna koje HSU sada želi podijeliti umirovljenicima.

Na Indexovo pitanje kako odgovaraju na kritike da se radi o predizbornoj kupovini glasova, Galešić odgovara: “Naravno da je predizborna kampanja u punom jeku i mi smo našli model kako da umirovljenici dobiju neku kunu više. Tu nema nikakvih problema. Tko god nađe još jednu kunu za umirovljenike, neka im je da i neka se time hvali na sva zvona”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.