Prati nas

Vijesti

195 milijuna: HSU pred izbore osigurao božićnice za umirovljenike

‘Naravno da je predizborna kampanja u punom jeku i mi smo našli model kako da umirovljenici dobiju neku kunu više. Tu nema nikakvih problema. Tko god nađe još jednu kunu za umirovljenike, neka im je da i neka se time hvali na sva zvona.’

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Božićnica za umirovljenike, penzionere. Hoću li dobiti božićnicu?
foto: BigStock

Hrvatski umirovljenici, njih ukupno 1.131.312, koliko ih ima prema zadnjim podacima Hrvatskom zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), u blagdanskom razdoblju mogu očekivati božićnicu. Plan je to Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), članice vladajuće Kukuriku koalicije, javio je Index.hr u tekstu naslovljenom “Kupovina glasova teška 195 milijuna kuna: HSU dijeli božićnice”.

“Model se još razrađuje. Mi imamo prijedlog, novac smo našli, a prema informacijama koje imamo iz Vlade, oni su tražili od HZMO-a da napravi obračune pa ćemo, kada vidimo detaljnu strukturu umirovljenika, odlučiti o tome kako će se novac raspodijeliti”, kaže u razgovoru za Index glasnogovornik HSU-a Jurica Galešić. Dodao je da će se božićnice dijeliti iz novca koji je preostao u Umirovljeničkom fondu. Radi se o ukupno 195 milijuna kuna. Plan je HSU-a da umirovljenici koji imaju najmanje mirovine dobiju najvišu božićnicu, dok će oni s većim mirovinama dobiti simbolični iznos božićnice.


Božićnice umirovljenicima zadnji je dijelio Ivo Sanader također u predizborno vrijeme. Tada su se penjale do 500 kuna sada vlada razmišlja o iznosu od 350 do 400 kuna za najugroženije, a manje iznose za boljestojeće. (RTL)

Galešić je objasnio i da se novac iz Umirovljeničkog fonda nikako nije penzionerima mogao podijeliti ranije, jer je trebalo čekati da prođu svi rokovi za žalbe i tužbe. “Sada taj novac samo stoji u fondu, a ako se ne iskoristi vjerojatno bi završio u proračunu. Naše je stajalište da je bolje da završi u umirovljeničkim džepovima”, kaže Galešić.

Umirovljenički je fond, naime, osnovan nakon što je Ustavni sud 1998. godine odlučio da umirovljenici imaju pravo na obeštećenje za razdoblje od 1. rujna 1993. do 31. prosinca 1998. godine, s obzirom da se u tom razdoblju iznosi mirovina nisu usklađivali s kretanjem prosječne plaće. U slučaju smrti korisnika mirovine, pravo na obeštećenje pripada njihovim nasljednicima. No, i usprkos tome je u Umirovljeničkom fondu, kojim upravlja HPB invest, ostalo gotovo 200 milijuna kuna koje HSU sada želi podijeliti umirovljenicima.

Na Indexovo pitanje kako odgovaraju na kritike da se radi o predizbornoj kupovini glasova, Galešić odgovara: “Naravno da je predizborna kampanja u punom jeku i mi smo našli model kako da umirovljenici dobiju neku kunu više. Tu nema nikakvih problema. Tko god nađe još jednu kunu za umirovljenike, neka im je da i neka se time hvali na sva zvona”.

.

Vijesti

Infektolog Ivić o Vidović Krišto: ‘Ne razumije, čini štetu, falsificira’

Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto izbačena je danas iz sabornice jer nije htjela nositi masku. Političarka koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, već od prvog dana zasjedanja aktualnog saziva postala je miljenica protivnika protupandemijskih mjera.

Njeno inzistiranje na nenošenju maske komentirao je za Slobodnu Dalmaciju šef splitske infektologije Ivo Ivić. “Zastupnica se bavi stvarima koje jednostavno ne razumije. Ne znam kakve su to sve teorije urota ili što, ali gospođa čini veliku štetu jer je na poziciji saborske zastupnice koja bi trebala prosvjećivati, a ne falsificirati. Ona može željeti da nema bolesti COVID-19, ali epidemija je tu bez obzira na njezine naivne želje”


“Bolest je tu, neće nestati, ali noseći masku, držeći distancu, izbjegavanjem većih okupljanja, može se dobro upravljati krivuljom zaraženih. Vidjeli ste ovo ljeto, kad smo se malo više opustili, što se događa. I sad zamislite da poslušamo zastupnicu, skinemo svi maske, družimo se i pravimo se da SARS-CoV-2 ne postoji, pa nastao bi kaos. Ovako uz malu žrtvu možemo upravljati brojem oboljelih, dobro ih zbrinuti, te ostatak sustava može normalno raditi. Sve to ne bi se moglo kad bi se epidemija rasplamsala”, kaže Ivić pa nastavlja:

“Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav. Primjerice, što ako gospođa Krišto prenese virus nekoj drugoj osobi i ta osoba njezinu slobodu, dakle nenošenje maske, plati svojim životom? Maske su odlična zaštita, ali samo ako ih nosimo svi. Tada je transfer kapljica iz zaražene osobe prema drugoj zdravoj osobi smanjen na najmanju moguću mjeru – zaključuje Ivić, navodeći da je u ovih pola godine vidio brojne stare i mlade koji su umrli. Doduše, napominje, neki od njih su bili kronični bolesnici, ali da nisu pokupili virus danas bi bili – živi.”

“Ako i ne umrete od bolesti COVID-19, treba li vam da ležite na infektologiji i borite se zrak, imate tešku upalu pluća i budete ‘izvan stroja’ nekoliko mjeseci? Mislim da znate odgovor na to pitanje”, kaže za Slobodnu Ivić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP