Prati nas

Vijesti

195 milijuna: HSU pred izbore osigurao božićnice za umirovljenike

‘Naravno da je predizborna kampanja u punom jeku i mi smo našli model kako da umirovljenici dobiju neku kunu više. Tu nema nikakvih problema. Tko god nađe još jednu kunu za umirovljenike, neka im je da i neka se time hvali na sva zvona.’

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Božićnica za umirovljenike, penzionere. Hoću li dobiti božićnicu?
foto: BigStock

Hrvatski umirovljenici, njih ukupno 1.131.312, koliko ih ima prema zadnjim podacima Hrvatskom zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), u blagdanskom razdoblju mogu očekivati božićnicu. Plan je to Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), članice vladajuće Kukuriku koalicije, javio je Index.hr u tekstu naslovljenom “Kupovina glasova teška 195 milijuna kuna: HSU dijeli božićnice”.

“Model se još razrađuje. Mi imamo prijedlog, novac smo našli, a prema informacijama koje imamo iz Vlade, oni su tražili od HZMO-a da napravi obračune pa ćemo, kada vidimo detaljnu strukturu umirovljenika, odlučiti o tome kako će se novac raspodijeliti”, kaže u razgovoru za Index glasnogovornik HSU-a Jurica Galešić. Dodao je da će se božićnice dijeliti iz novca koji je preostao u Umirovljeničkom fondu. Radi se o ukupno 195 milijuna kuna. Plan je HSU-a da umirovljenici koji imaju najmanje mirovine dobiju najvišu božićnicu, dok će oni s većim mirovinama dobiti simbolični iznos božićnice.


Božićnice umirovljenicima zadnji je dijelio Ivo Sanader također u predizborno vrijeme. Tada su se penjale do 500 kuna sada vlada razmišlja o iznosu od 350 do 400 kuna za najugroženije, a manje iznose za boljestojeće. (RTL)

Galešić je objasnio i da se novac iz Umirovljeničkog fonda nikako nije penzionerima mogao podijeliti ranije, jer je trebalo čekati da prođu svi rokovi za žalbe i tužbe. “Sada taj novac samo stoji u fondu, a ako se ne iskoristi vjerojatno bi završio u proračunu. Naše je stajalište da je bolje da završi u umirovljeničkim džepovima”, kaže Galešić.

Umirovljenički je fond, naime, osnovan nakon što je Ustavni sud 1998. godine odlučio da umirovljenici imaju pravo na obeštećenje za razdoblje od 1. rujna 1993. do 31. prosinca 1998. godine, s obzirom da se u tom razdoblju iznosi mirovina nisu usklađivali s kretanjem prosječne plaće. U slučaju smrti korisnika mirovine, pravo na obeštećenje pripada njihovim nasljednicima. No, i usprkos tome je u Umirovljeničkom fondu, kojim upravlja HPB invest, ostalo gotovo 200 milijuna kuna koje HSU sada želi podijeliti umirovljenicima.

Na Indexovo pitanje kako odgovaraju na kritike da se radi o predizbornoj kupovini glasova, Galešić odgovara: “Naravno da je predizborna kampanja u punom jeku i mi smo našli model kako da umirovljenici dobiju neku kunu više. Tu nema nikakvih problema. Tko god nađe još jednu kunu za umirovljenike, neka im je da i neka se time hvali na sva zvona”.

.

Vijesti

Švedska se, kažete, sjajno nosi s koronavirusom? Kako to da njihov premijer najavljuje tisuće mrtvih?

Po podacima od petka, u toj zemlji od 10 milijuna stanovnika zaražena je 6.131 osoba, a umrlo je 358 ljudi.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Zbrajat ćemo mrtve u tisućama. Moramo se pripremiti na to”, rekao je premijer Stefan Lofven u intervjuu za dnevni list Dagens Nyheter. Zemlja se suočava s krizom zbog broja ljudi kojima je potrebna njega i s padom gospodarstva, prenosi Hina.

Lofven je upozorio da će pandemija koronavirusa potrajati “mjesecima, a ne tjednima”. “Moramo imati takvu perspektivu i ne popuštati s mjerama.”


“Odlučili smo se za strategiju poravnavanja krivulje zaraze da spriječimo dramatični porast jer se naš zdravstveni sustav s time neće moći nositi“, rekao je švedski premijer i dodao da bi to značilo “više pacijenata na intenzivnoj njezi i puno više mrtvih”.

Procjenu žrtava od koronavirusa u zemlji temelji prema iskustvima drugih zemalja i širenju virusa u Švedskoj. Po podacima od petka, u toj zemlji od 10 milijuna stanovnika zaražena je 6.131 osoba, a umrlo je 358 ljudi.

Švedska je u odnosu na susjede uvela puno blaže mjere u suzbijanju širenja koronavirusa. “Mislim da se ne bi trebalo pretjerivati”, kaže Lofven. “Sve zemlje razmatraju kako nametnuti socijalnu distancu i ojačati zdravstveni sustav. Mi to činimo na drukčije načine, nekad smo i u drukčijim fazama epidemije.”

Lofven je rekao da je “slušao one s epidemiološkim znanjem” o pokušaju poravnanja krivulje zaraze, a vlada je slušala i druge u naporima za očuvanje radnih mjesta i gospodarstva.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP