Prati nas

Aktivno starenje

Deset neočekivanih prednosti starenja

U redu, s godinama nam tijelo usporava i ne možemo fizički izvesti sve ono što smo mogli kad smo bili mlađi. No starenje donosi i neke neočekivane prednosti koje su nam prije bile nedostupne. Stariji često kažu da se baš sada jako dobro osjećaju u svojoj koži, a evo još nekoliko pozitivnih strana…

Objavljeno

|

Najbolje zubne proteze
foto: BogStock

‘Upravo sam napunila 60 godina i zapravo ne mogu vjerovati koliko sam već godina ovdje’, piše u svojoj kolumni na Huffington Postu Lorie Eber. ‘Na sam rođendan nisam bila baš raspoložena za slavlje ili za odlazak u nekakav restoran s balonima i pretjeranim pošalicama. Na taj sam način proslavila prije deset godina kad mi je muž organizirao zabavu iznenađenja i to protiv moje volje. Bila sam uvjerena da to neće ponoviti i ovaj put pogotovo zato što smo već unaprijed rezervirali avionski let.

I zato sam veliku obljetnicu provela sklupčana na sjedištu iza nekog bezobraznika koji je neobzirno spustio svoj naslon. Nije to baš neka aktivnost od koje biste se osjećali poletno i živo. No bez obzira na to, moj rođendan nije prošao neopaženo. I moji stvarni prijatelji, i njih nekoliko stotina na Facebooku pokušali su me razveseliti i oraspoložiti govoreći mi kako izgledam mlađe od svojih godina i ostavljajući mi na Facebook zidu poruke tipa ‘šezdesete su nove četrdesete’.

No ja nisam osoba kojoj dobro ide nijekanje pravog stanja stvari. I dok s leđa još uvijek izgledam sasvim pristojno, situacija sprijeda i nije toliko bajna. Užasavam se popularnih selfija. Zapravo, razmišljam o tome da nabavim selfie štap kako bih se mogla fotografirati ipak iz malo daljega, čisto da ne preplašim djecu.

Onaj klišej da su ‘pedesete nove tridesete’ nikad mi nije legao, a jedno desetljeće kasnije u to sam još manje uvjerena. Nemam pojma kako bi se 60-godišnja Lorie trebala osjećati, niti imam živu sliku mlađe sebe. No, cijenim taj trud i nadam se da u tome ima neko zrnce istine.

Također, ja sam gerontolog pa sam prilično dobro upoznata s činjenicom da su naša tijela dizajnirana kako bi se razmnožavala i da nakon toga počinje lagano propadanje. Svaki sistem u našem tijelu usporava, a tkiva postaju krhka i suha. Definitivno sam primijetila da je 60-godišnje Lorie barem duplo sporija od one 20-godišnje. U ovim godinama niti ne pokušavam odraditi 12-satni radni dan kao što sam to prije običavala.

A onda tu su i one čudne stvari koje dolaze sa starenjem, kad se mala kvržica pretvori u veliku izraslinu, opustjeli skalp na kojem je nekad rasla gusta, čvrsta kosa ili dlake koje se pojavljuju na neobičnim mjestima.’ No, bez obzira na sve to, čaša je ipak napola puna, a starenje donosi i neke neočekivane prednosti:

1.

Sada više mogu uživati u malim, važnim trenucima

2.

Manje brinem o tome što drugi ljudi misle o meni

3.

Spremna sam priznati svoje slabosti i igrati s obzirom na moje jake strane

4.

Ne brinem o katastrofama koje su pred nama, o smaku svijeta i sličnim stvarima

5.

Dobro se osjećam u svojoj koži

6.

Naučila sam izbjegavati negativne ljude i okružila sam se samo pozitivnima

7.

Više ne nagomilavam stvari (cipele, recimo)

8.

Napokon sam naučila kako se opustiti, barem malo

9.

Jako dobro znam što me čini sretnom

10.

Starenje je puno bolje od onoga što mu je jedina alternativa

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.