Prati nas

Vijesti

Lalovac o HDZ-u: Manji PDV i veće mirovine su neodržive

Ocijenio je to predizbornim mjerama koje bi, kako je rekao, dođe li HDZ na vlast zapravo bile potpuno suprotne jer ih proračun ne bi mogao izdržati.

Objavljeno

|

Što trebam za otpis duga?
Boris Lalovac (foto: vlada.hr)

Ministar financija Boris Lalovac i potpredsjednik Vlade Branko Grčić ocijenili su udijelove HDZ-ova gospodarskog programa o smanjenju PDV-a i povećanju mirovina fiskalno neodrživim mjerama, te istaknuli da je bolje raditi na povećanju dohotka građana, javlja Hina.

“Smanjenje PDV-a za dva postotna boda i povećanje mirovina za 5 postotnih bodova su fiskalno neodržive mjere”, kazao je Lalovac odgovarajući na novinarska pitanja nakon otvaranja Ureda Europske investicijske banke u Zagrebu. Ocijenio je to predizbornim mjerama koje bi, kako je rekao, dođe li HDZ na vlast zapravo bile potpuno suprotne jer ih proračun ne bi mogao izdržati.

“Puno veći učinak na potrošnju ima povećanje dohotka građana, nego cjelokupni PDV”, dodao je Lalovac, obećavši za idući mandat smanjivanje PDV-a za dio prehrambenih proizvoda na međustopu od 13 posto. “To je korak koji neće značajno opteretiti proračun, a značit će puno za konkurentnost poduzetnika i utjecati na rasterećenje dohotka”, rekao je.

Oglas

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić također ne vjeruje u HDZ-ove najave o smanjenju PDV-a. “Ne slažem s tim da bi netko mogao danas smanjiti PDV za dva postotna boda i polučiti neke značajnije učinke u kratkom roku. To u ovom trenutku nije dobra mjera. Vrijeme za nju doći će kada gospodarstvo još ubrza, ojača prihodovna strana proračuna i kada se stvori dovoljan višak za smanjenje PDV-a”, izjavio je Grčić, ustvrdivši da se to neće desiti sutra i da možda zato HDZ traži dva mandata.

Dodao je da je vlada pokazala da određene fiskalne mjere vezane za porezni sustav mogu značajno unaprijediti gospodarstvo. “To smo pokazali povećanjem plaća za više od milijun građana što je direktno utjecalo na rast osobne potrošnje i BDP-a. Drugo, oslobađanjem poreza na reinvestiranu dobit 3,8 milijardi kuna ostavili smo gospodarstvu, a treća velika stvar je što smo omogućili plaćanje PDV-a za poduzetnike tek nakon što naplate svoje račune”, rekao je Grčić.

Na upit o ustavnoj tužbi banaka zbog konverzije kredita u švicarskim francima u eure, ministar Lalovac je istaknuo da država ima više planova ali da treba pričekati odluku Ustavnog suda.

“Ne želimo ugroziti ni bankarski ni financijski sustav, već samo te kredite svesti na razumnu mjeru”, rekao je Lalovac, napomenuvši da će o toj temi razgovarati danas sa svojim kolegama ministrima u Luksemburgu.

Ocijenio je da prestanak davanja kredita državi ne bi bila pametna ideja i da bi samo ugrozila poslovanje banaka. “Država ima instrumente i, bude li potrebno, reagirat će. Ucjene neće pomoć”’, kazao je.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.