Prati nas

Vijesti

Velikom dijelu umirovljenika prepolovljena HRT pretplata

Nadamo se da će i ova mjera bar donekle pridonijeti boljem položaju umirovljenika koji imaju minimalne mirovine i koji su uredne platiše rtv pristojbe, rekla je ministrica Opačić.

Objavljeno

|

Kako je nekad izgledao program za djecu? Smogovci
foto: BigStock/MojeVrijeme.hr

Umirovljenici kojima mirovine mjesečno ne prelaze iznos od 1500 kuna i koji su u sustavu pretplate HRT-a od 19. listopada mogu dostaviti potrebne dokumente na temelju kojih će pristojbu za javnu radio televiziju plaćati 40 kuna umjesto sadašnjih 80 kuna, javlja Hina. O ovoj odluci izvijestili su ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić i glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman.

Nadamo se da će i ova mjera bar donekle pridonijeti boljem položaju umirovljenika koji imaju minimalne mirovine i koji su uredne platiše rtv pristojbe, rekla je ministrica Opačić objasnivši da se ideja o uvođenju ove mjere nametnula prije godinu dana kada je Vlada s HRT-om dogovorila oprost duga do ukupno 35.000 kuna za najugroženije građane.


Tada smo vidjeli da je ostala jedna kategorija umirovljenika koji su unatoč minimalnim mirovinama uredne platiše i HRT je predložio da se i za njih nešto učini, rekla je Opačić ističući da se status pretplatnika neće moći mijenjati, odnosno prenositi na primjerice roditelje koji imaju mirovinu do 1500 kuna.

“Svatko od nas traži priliku kako pomoći najugroženijim građanima i zaključili smo da nakon mukotrpnog restrukturiranja i konsolidiranja poslovanja HRT može uvesti i ovu mjeru”, rekao je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman. Dodao je da je to već treća mjera koja zadire u prihode HRT-a, a koje se ne bi mogle ostvariti da poslovanje nije sređeno.

Što, kako, gdje?

Pravo na to imaju umirovljenici koji su obveznici plaćanja mjesečne pristojbe, a primaju mirovinu iz državnog proračuna koja ne prelazi 1500 kuna te koji su na dan donošenja odluke (12. listopada 2015.) bili u HRT-ovoj evidenciji obveznika plaćanja mjesečne pristojbe. Mirovinski cenzus od 1500 kuna ostvaruje 218.216 umirovljenika, objavio je HRT.

Umirovljenici čija mirovina ne prelazi 1500 kuna na mjesec, a obveznici su plaćanja mjesečne pristojbe na dan donošenja odluke, trebaju dostaviti sljedeće podatke:

1. ime i prezime,
2. OIB,
3. datum rođenja,
4. adresu,
5. PRB (pretplatnički broj – nalazi se na uplatnici za mjesečnu pristojbu pod opis plaćanja) ili poziv na broj primatelja.

Podaci se mogu poslati e-porukom na adresu povlastica@hrt.hr, telefaksom na broj 01 634 2234 ili pismeno na adresu: Hrvatska radiotelevizija, RJ Pristojba, Prisavlje 3, 10 000 Zagreb.

Kad HRT od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje dobije potvrdu tko od umirovljenika koji su se javili ostvaruje pravo na umanjenje pristojbe, umirovljenike će o tome obavijestiti pisanim putem. Svim umirovljenicima čiji su zahtjevi obrađeni i odobreni u tekućem mjesecu HRT će poslati izmijenjene račune s umanjenim iznosima radijske i televizijske pristojbe za sljedeći mjesec.

Umirovljenici koji ne ostvare pravo na umanjenje mjesečne pristojbe dobit će obavijest o tome.

 

Ova mjera obuhvatit će do 100.000 građana

Boris Struk, ravnatelj poslovanja HRT-a, pojasnio je da bi mjerom moglo biti obuhvaćeno od 60 tisuća do 100 tisuća umirovljenika što na godišnjoj razini znači oko 30 milijuna kuna manje prihoda. Objasnio je da umirovljenici koji imaju mirovinu do 1500 kuna trebaju HRT-u poštom ili osobno dostaviti dokumente, ime, prezime, OIB, datum rođenja i nakon toga, ako su u sustavu pristojbe, ona će im se umanjiti za 50 posto.

Također je naveo da je od gotovo 300-tinjak poduzeća i institucija koje su s Vladom potpisale sporazum o oprostu duga, HRT s 14,5 tisuća otpisanih dugovanja na prvom mjestu. Dodao je da 1,2 milijuna kućanstava plaća rtv pristojbu, a da bi po napravljenim analizama njome moglo biti obuhvaćeno još oko 240.000 fizičkih i pravnih osoba.

Na novinarsko pitanje kako komentira najave iz oporbenih stranaka da će se nakon izbora mijenjati pristojba, primjerice ukinuti za samce i slično, Radman je odgovorio kako sadašnji pravni model na kojem se temelji plaćanje rtv pristojbe nije idealan te da svakako treba tražiti modele i rješenja poput onih u Finskoj ili Švicarskoj.

Naš je model baziran na kućanstvima koji se može gledati i kao neka vrsta socijalne mjere, a danas, u uvjetima novih pravnih odnosa to se pokazuje kao hendikep i svakako treba ići u pravcima traženja novih rješenja, rekao je Radman dodajući da je sadašnji model dobro funkcionirao. Godinama se od pristojbe ostvaruju stabilni prihodi, a tek je 4 posto neurednih platiša, rekao je Radman.

Nadzorni odbor HRT-a odluku o smanjenju pristojbe za umirovljenike s mirovinom do 1500 kuna donio je 12. listopada, za što mu je prethodnu suglasnost dalo Vijeće za elektroničke medije.

.

Vijesti

Bandić se neće kandidirati i podupire Kolindu: ‘Nisam još obavio sve u Zagrebu’

Odluka je donesena na temelju programa koji je HDZ-ova kandidatkinja objavila. Podržava i njene napore za poboljšanje demografske slike Hrvatske, jer je to, smatra Bandić, ključno.

Objavljeno

|

Autor

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić neće ući u utrku za predsjednika Hrvatske. Njegova stranka Bandić Milan 365 Stranka rada i solidarnosti  stala je iza aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Kandidaturu propušta, jer, objašnjava, nije još obavio sve što treba u Zagrebu.

“Mi smo danas na predsjedništvu odlučili predsjednici Grabar -KItarović pružiti našu potporu. Ona je uspješno ojačala međunarodni položaj Hrvatske, a pod tim podrazumijevamo da je kvalitetno predstavljala Hrvatsku”, objavio je na tiskovnoj konferenciji Bandić.


“Promovirala je zajedništvo i pokazala socijalnu osjetljivost i otvorenost prema građanima za razliku od drugih koji vrlo često promoviraju isključivost, potiče na razumijevanje drugih i drugačijih. Za razliku od nekih drugih kandidata koji promiču elitizam i salonsku politiku predsjednica je u prvom mandatu bila glasnogovornica malih i slabih”, izrekao je Bandić dodavši kako se njezin senzibilitet prema običnom čovjeku u potpunosti slaže i s njegovim političkim svjetonazorima.

“Treba jačati zajedništvo i optimizam”, objavio je prvi čovjek metropole navodeći da je odluka donesena na temelju programa koji je HDZ-ova kandidatkinja objavila. Podržava i njene napore za poboljšanje demografske slike Hrvatske, jer je to, smatra, ključno.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP