Prati nas

Zdravlje

Zaustavite osteoporozu – krećite se!

I neki lijekovi mogu izazvati osteoporozu. Osobe koje, na primjer, čitav život uzimaju kortizon zbog reume mogu oboljeti od osteoporoze. Isto važi i za kemoterapiju kojom se suzbija rak. Pritom se radi o takozvanom sekundarnom obliku osteoporoze.

Objavljeno

|

Kako zaustaviti osteoporozu?
foto: BigStock

Kada tijelo razgrađuje više koštane mase nego što je stvara, onda dijagnoza glasi – osteoporoza. Ona prije svega pogađa starije ljude koji najčešće dugo niti ne primjećuju da od nje boluju. Ova bolest, naime, može ostati neprimjećena 10 ili 15 godina, a često se otkrije tek nakon nekog prijeloma kostiju. Pritom su najčešći lomovi bedrene ili ramene kosti, kada starije osobe izgube ravnotežu i padnu. Na prvi pogled prijelom izgleda uobičajeno, ali kada pacijent boluje od osteoporoze, teže ga je zaliječiti, piše Deutsche Welle.

“Ženska” bolest

Kod svake treće žene starije od 50 godina, točnije, nakon menopauze, kosti zbog pada razine hormona postaju krhkije. Žene su dvostruko češće pogođene od muškaraca. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) svrstala je osteoporozu u deset bolesti današnjice koje bi trebale imati prioritet u liječenju. Ipak, puno ljudi olako shvaća ovo oboljenje. A to može biti opasno. Statistički je dokazano da starije osobe koje su slomile bedrenu kost u razdoblju od pet godina nakon loma imaju izrazito povećanu smrtnost u usporedbi s osobama bez frakture. Uzrok je nepokretnost koja je posljedica prijeloma. Starije osobe koje su prisiljene ostati u krevetu često obolijevaju od popratnih bolesti kao što su tromboza ili embolija, ali i oboljenja srca i krvožilnog sustava.

Moguće je, međutim, osteoporozu i pravovremeno otkriti. Gustoća koštane mase se može izmjeriti uz pomoć digitalnog rentgenskog snimanja i male količine zračenja. Na taj način se najčešće mjeri gustoća kostiju u kuku. Ako ona odstupa od prosjeka, onda je dijagnoza jasna – osteoporoza. Medicinska gimnastika kao i treniranje načina na koji je moguće pasti bez težih lomova spadaju u sprječavanje težih posljedica. Postoji i posebno donje rublje koje može spriječiti teže lomove. Ono ima posebnu zaštitu oko kukova. Često je, međutim, potrebno ugraditi i umjetni kuk. U Njemačkoj se godišnje poduzima oko 400.000 ovakvih zahvata.

Lijekovi kao uzrok bolesti

I neki lijekovi mogu izazvati osteoporozu. Osobe koje, na primjer, čitav život uzimaju kortizon zbog reume mogu oboljeti od osteoporoze. Isto važi i za kemoterapiju kojom se suzbija rak. Pritom se radi o takozvanom sekundarnom obliku osteoporoze.

Jedna od najvažnijih mjera protiv ove bolesti je kretanje. A u ishrani bi trebalo uzimati namirnice bogate kalcijem. Osim toga vitamin D je važan jer on upravlja određenim procesima u stanici. Dnevno svjetlo pomaže tijelu da samo proizvede ovaj vitamin, ali ga pacijenti mogu u organizam unijeti i tabletama. Ukoliko bolest uznapreduje, onda se uglavnom terapira bisfosfonatima koji spriječavaju razgradnju koštane mase čime se povećava gustoća kostiju. Slično djeluje i stroncij. I hormonska terapija može pomoći, ali ona je problematična jer povećava rizik oboljenja od raka dojke.

Pravovremeno dijagnosticiranje osteoporoze i odgovarajuća terapija u ranoj fazi oboljenja mogu, međutim, zaustaviti ovu bolest ili je čak suzbiti. A najbolji recept za njezino suzbijanje u svakodnevici je jednostavan: disciplina, ispravna ishrana i – kretanje, kretanje, kretanje.

/Gudrun Heise, Deutsche Welle/

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.