Prati nas

Zdravlje

Zaustavite osteoporozu – krećite se!

I neki lijekovi mogu izazvati osteoporozu. Osobe koje, na primjer, čitav život uzimaju kortizon zbog reume mogu oboljeti od osteoporoze. Isto važi i za kemoterapiju kojom se suzbija rak. Pritom se radi o takozvanom sekundarnom obliku osteoporoze.

Objavljeno

|

Kako zaustaviti osteoporozu?
foto: BigStock

Kada tijelo razgrađuje više koštane mase nego što je stvara, onda dijagnoza glasi – osteoporoza. Ona prije svega pogađa starije ljude koji najčešće dugo niti ne primjećuju da od nje boluju. Ova bolest, naime, može ostati neprimjećena 10 ili 15 godina, a često se otkrije tek nakon nekog prijeloma kostiju. Pritom su najčešći lomovi bedrene ili ramene kosti, kada starije osobe izgube ravnotežu i padnu. Na prvi pogled prijelom izgleda uobičajeno, ali kada pacijent boluje od osteoporoze, teže ga je zaliječiti, piše Deutsche Welle.

“Ženska” bolest

Kod svake treće žene starije od 50 godina, točnije, nakon menopauze, kosti zbog pada razine hormona postaju krhkije. Žene su dvostruko češće pogođene od muškaraca. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) svrstala je osteoporozu u deset bolesti današnjice koje bi trebale imati prioritet u liječenju. Ipak, puno ljudi olako shvaća ovo oboljenje. A to može biti opasno. Statistički je dokazano da starije osobe koje su slomile bedrenu kost u razdoblju od pet godina nakon loma imaju izrazito povećanu smrtnost u usporedbi s osobama bez frakture. Uzrok je nepokretnost koja je posljedica prijeloma. Starije osobe koje su prisiljene ostati u krevetu često obolijevaju od popratnih bolesti kao što su tromboza ili embolija, ali i oboljenja srca i krvožilnog sustava.


Moguće je, međutim, osteoporozu i pravovremeno otkriti. Gustoća koštane mase se može izmjeriti uz pomoć digitalnog rentgenskog snimanja i male količine zračenja. Na taj način se najčešće mjeri gustoća kostiju u kuku. Ako ona odstupa od prosjeka, onda je dijagnoza jasna – osteoporoza. Medicinska gimnastika kao i treniranje načina na koji je moguće pasti bez težih lomova spadaju u sprječavanje težih posljedica. Postoji i posebno donje rublje koje može spriječiti teže lomove. Ono ima posebnu zaštitu oko kukova. Često je, međutim, potrebno ugraditi i umjetni kuk. U Njemačkoj se godišnje poduzima oko 400.000 ovakvih zahvata.

Lijekovi kao uzrok bolesti

I neki lijekovi mogu izazvati osteoporozu. Osobe koje, na primjer, čitav život uzimaju kortizon zbog reume mogu oboljeti od osteoporoze. Isto važi i za kemoterapiju kojom se suzbija rak. Pritom se radi o takozvanom sekundarnom obliku osteoporoze.

Jedna od najvažnijih mjera protiv ove bolesti je kretanje. A u ishrani bi trebalo uzimati namirnice bogate kalcijem. Osim toga vitamin D je važan jer on upravlja određenim procesima u stanici. Dnevno svjetlo pomaže tijelu da samo proizvede ovaj vitamin, ali ga pacijenti mogu u organizam unijeti i tabletama. Ukoliko bolest uznapreduje, onda se uglavnom terapira bisfosfonatima koji spriječavaju razgradnju koštane mase čime se povećava gustoća kostiju. Slično djeluje i stroncij. I hormonska terapija može pomoći, ali ona je problematična jer povećava rizik oboljenja od raka dojke.

Pravovremeno dijagnosticiranje osteoporoze i odgovarajuća terapija u ranoj fazi oboljenja mogu, međutim, zaustaviti ovu bolest ili je čak suzbiti. A najbolji recept za njezino suzbijanje u svakodnevici je jednostavan: disciplina, ispravna ishrana i – kretanje, kretanje, kretanje.

/Gudrun Heise, Deutsche Welle/

.

Zdravlje

Uzimate kapsule za bolje pamćenje? Bolje prestanite!

Više od četvrtine svih osoba starijih od 50 godina, uzima dodatke prehrani u nadi da će poboljšati pamćenje. No, dok natpisi na bočicama tvrde jedno, sva sila međunarodnih stručnjaka tvrdi nešto sasvim drugo: ti dodaci ne samo da ne pomažu pamćenju nego mogu biti i štetni po zdravlje.

Objavljeno

|

Dodaci prehrani poput vitamina ne pomažu očuvanju zdravlja mozga i zapravo predstavljaju bacanje novca, piše Guardian.

Prema podacima iz SAD-a, prodaja dodataka prehrani koji bi trebali blagotvorno djelovati na memoriju i mozak općenito, od 2006. do 2015. se udvostručila te sada dosiže i do 643 milijuna dolara godišnje. Također, više od četvrtine svih osoba starijih od 50 godina, uzima te dodatke prehrani u nadi da će poboljšati pamćenje.


No, dok natpisi na bočicama tvrde jedno, sva sila međunarodnih stručnjaka tvrdi nešto sasvim drugo: ti dodaci ne samo da ne pomažu pamćenju nego mogu biti i štetni po zdravlje. “Ne postoje nikakvi dokazi koji govore u prilog tvrdnji da uzimanje dodataka prehrani pomaže pamćenju i zdravlju mozga, niti su kadri spriječiti ili odgoditi Alzheimerovu bolest”, složni su stručnjaci.

Međutim, znanstveni tim je naglasio kako manjak određenih nutrijenata poput vitamina B9 i B12, mogu biti povezani s kognitivnim problemima i funkcioniranjem mozga te da dodaci prehrani mogu pomoći osobama koje pate od manjka određenog nutrijenta. Procjenjuje se da u Velikoj Britaniji oko 20 posto osoba starijih od 60 godina pati od nedostatka vitamina B12. No stručnjaci kažu da je prije uzimanja bilo kakvog dodatka prehrani potrebno konzultirati liječnika te da je uvijek bolje određeni nutrijent dobiti iz svježih namirnica nego iz kapsula.

Zaključak je da se zdravim ljudima ne preporučuje uzimanje dodataka prehrani kako bi se zaštitio mozak, a savjet znanstvenika mogao bi se sumirati u dvije kratke riječi: Čuvajte novac.

Istraživanje je naručilo Globalno vijeće za zdravlje mozga (Global Council on Brain Health), a analizirani su dodaci poput vitamini B skupine, omega-3 masne kiseline, vitamin D, kofein, koenzim Q10 i gingko biloba. Znanstvenici su ustanovili da dodaci prehrani za koje se tvrdi da pomažu mozgu, najčešće uopće nisu biti testirani na tako nešto, a ono malo studija koje postoje, pokazuju različite rezultate.

“Veliki je problem što se ti dodaci prehrani predstavljaju kao lijek za gubitak pamćenja i još se tvrdi da za to postoje znanstveni dokazi”, kaže profesorica kliničke psihologije sa Sveučilišta Exeter, Linda Clare, ujedno i članica istraživačkog tima. Znanstvenici savjetuju ljudima da budu oprezni i skeptični prema tvrdnjama proizvođača. Također, upozoravaju da mnoge tablete i kapsule nisu prošle dovoljna testiranja.

No važno je naglasiti još jednu stvar: ovo je istraživanje u obzir uzelo samo utjecaj suplemenata na funkciju mozga tako da rezultati ne znače da neki dodaci prehrani možda nisu korisni za nešto drugo.

Kad je riječ o zdravlju mozga, znanstvenici opet ističu da je najbolja prevencija problema s pamćenjem zdrav život što uključuje zdravu prehranu, nepušenje, dobar san, tjelovježba, bogat društveni život i mentalna stimulacija. Britanska profesorica psihijatrije Gill Livingston kaže da je jedini zasad poznati način za prevenciju demencije kontroliranje krvnog tlaka te redovito uzimanje terapije za njegovo snižavanje.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP