Prati nas

Vijesti

Njemačka odlučuje o 4 prijedloga za eutanaziju

O Ovom se zakonu govori kao o najvažnijem spisu koji će donijeti ova vlada, ali kompromis nije lako naći. Svatko ima svoju predodžbu propisa o tom pitanju koji može potpisati “mirne savjesti”, a prijedlozi su nastali u skupinama zastupnika različite stranačke pripadnosti.

Objavljeno

|

Gdje je dopuštena eutanazija
foto: BigStock

Što je životni vijek ljudi u Njemačkoj duži, to je i sve više starih i teško bolesnih osoba koji pate od strašnih bolova. Neki žele okončati svoj život kad im on postane nepodnošljiv, javlja Deutsche Welle.

Već postoje i profesionalne organizacije, a i broj samoubojstava neprestance raste. Sve je to i zastupnike u parlamentu natjeralo da reagiraju. Gotovo godinu dana već raspravljaju o pravnim okvirima za smrt dostojnu ljudskog bića i o tome kako izbjeći da se takav zakon pretvori u svojevrsnu “dozvolu za ubijanje”. To nije lako: predsjednik Bundestaga Lammert o ovom zakonu govori kao o najvažnijem spisu koji će donijeti ova vlada, ali kompromis nije lako naći. Svatko ima svoju predodžbu propisa o tom pitanju koji može potpisati “mirne savjesti”, a prijedlozi su nastali u skupinama zastupnika različite stranačke pripadnosti. U tim raspravama su se iskristalizirala četiri prijedloga:

 

1. prijedlog: Zabraniti svaku komercijalnu pomoć pri umiranju

Kaznena mjera za prekršitelje: Tri godine zatvora ili novčana kazna

Oglas

Prava za pacijente i obitelji: U određenim i pojedinim slučajevima, pomoć pri umiranju neće biti kažnjena. Iz zakona će se izrijekom izbaciti prijetnja da će pomoć biti automatski sankcionirana.

Prava liječnika: Zabranjeno je i kažnjivo da neko opetovano pomaže pri umiranju. Stručnjaci u tome vide problem za liječnike koji se već po prirodi svoje specijalizacije uvijek iznova susreću s takvim pacijentima: liječnici palijativne medicine i liječnici na odjelima intenzivne njege. Na taj problem je upozorila i Znanstvena služba Bundestaga.

Cilj: Spriječiti “pomoć pri umiranju iz koristoljublja” kojekakvih profesionalnih službi, ali i spriječiti da takva pomoć postane “normalna” i društveno prihvaćeni oblik.

Što se želi postići: Bez komercijalnih ponuda bi se trebao smanjiti broj suicida, a želi se i povećati pritisak da se nešto učini kako starije osobe ne bi dobile dojam da su “nekome na teret.”

 

2. prijedlog: Liječnicima dozvoliti pružiti pomoć pri umiranju neizlječivo bolesnih

Kaznena mjera za prekršitelje: Nema promjena

Prava za pacijente i obitelji: Prije svega se ističe samostojnost pacijenta. Treba se osnažiti njegovo pravo da sam odluči o svojoj sudbini. Uvjet jest da jasno iskaže svoju volju, punoljetnost i opsežna pomoć i savjet stručnjaka u teškim slučajevima gdje se moraju konzultirati mišljenja više liječnika.

Prava liječnika: Liječnicima treba odrediti jasna i jedinstvena pravila, baš kao i njihove ovlasti.

Cilj: Pravna sigurnost za liječnike

Što se želi postići: Ako se liječnike ovlasti za pomoć, onda više neće biti potrebe za organizacije i udruge koje se time bave.

 

3. prijedlog: Zabraniti samo one organizacije koje pružaju pomoć pri umiranju iz komercijalnih razloga.

Neprofitne organizacije i udruge bi uz liječničku pomoć smjele pomoći pri umiranju, ali i naplatiti svoju uslugu

Kaznena mjera za prekršitelje: Za komercijalne organizacije do tri godine zatvora

Prava za pacijente i obitelji: Za njih ne bi bilo zakonskih posljedica ako prihvate ponudu za pomoć pri suicidu. Ali opet je pretpostavka da budu stručno savjetovani i da prođe barem dva tjedna između savjetovanja i konačne odluke.

Prava liječnika: Više sigurnosti. Treba im i pomoći u moralnoj dilemi da li nekome pomoäi u umiranju.

Cilj: Ukidanje tabua i kriminalizacije ponuda koje iz humanih pobuda nude bezbolni kraj života onima koji pate od teških bolova i više ne žele živjeti.

Što se želi postići: Liberalnim zakonom bi se trebalo spriječiti da se neizlječivo bolesni sami ubijaju na užasan i nestručan način i da opterećuju obitelj svojim zahtjevom.

 

4. prijedlog: Potpuna zabrana svake pomoći pri umiranju

Kaznena mjera za prekršitelje: Do pet godina zatvora

Prava za pacijente i obitelji: Zabranjena je i pomoć i poticanje na samoubojstvo. Kažnjiv je već i pokušaj pomoći pri suicidu.

Prava liječnika: Za njih postoji samo jedno pravilo: trebaju pomoći da se održi život, a ne da se donese smrt. Dozvoljena bi bila jedino pasivna pomoć “nedjelovanja”, dakle da se ne poseže za metodama kojima bi se umjetno produžio život.

Cilj: Postoji samo jedan način za umiranje, onaj koji određuje priroda. To je temelj društvene norme.

Što se želi postići: Osnažiti palijativnu službu i duševnu skrb za pacijente.

/autor: Wolfgang Dick, Deutsche Welle/

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.