Prati nas

Vijesti

Njemačka odlučuje o 4 prijedloga za eutanaziju

O Ovom se zakonu govori kao o najvažnijem spisu koji će donijeti ova vlada, ali kompromis nije lako naći. Svatko ima svoju predodžbu propisa o tom pitanju koji može potpisati “mirne savjesti”, a prijedlozi su nastali u skupinama zastupnika različite stranačke pripadnosti.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Gdje je dopuštena eutanazija
foto: BigStock

Što je životni vijek ljudi u Njemačkoj duži, to je i sve više starih i teško bolesnih osoba koji pate od strašnih bolova. Neki žele okončati svoj život kad im on postane nepodnošljiv, javlja Deutsche Welle.

Već postoje i profesionalne organizacije, a i broj samoubojstava neprestance raste. Sve je to i zastupnike u parlamentu natjeralo da reagiraju. Gotovo godinu dana već raspravljaju o pravnim okvirima za smrt dostojnu ljudskog bića i o tome kako izbjeći da se takav zakon pretvori u svojevrsnu “dozvolu za ubijanje”. To nije lako: predsjednik Bundestaga Lammert o ovom zakonu govori kao o najvažnijem spisu koji će donijeti ova vlada, ali kompromis nije lako naći. Svatko ima svoju predodžbu propisa o tom pitanju koji može potpisati “mirne savjesti”, a prijedlozi su nastali u skupinama zastupnika različite stranačke pripadnosti. U tim raspravama su se iskristalizirala četiri prijedloga:


 

1. prijedlog: Zabraniti svaku komercijalnu pomoć pri umiranju

Kaznena mjera za prekršitelje: Tri godine zatvora ili novčana kazna

Prava za pacijente i obitelji: U određenim i pojedinim slučajevima, pomoć pri umiranju neće biti kažnjena. Iz zakona će se izrijekom izbaciti prijetnja da će pomoć biti automatski sankcionirana.

Prava liječnika: Zabranjeno je i kažnjivo da neko opetovano pomaže pri umiranju. Stručnjaci u tome vide problem za liječnike koji se već po prirodi svoje specijalizacije uvijek iznova susreću s takvim pacijentima: liječnici palijativne medicine i liječnici na odjelima intenzivne njege. Na taj problem je upozorila i Znanstvena služba Bundestaga.

Cilj: Spriječiti “pomoć pri umiranju iz koristoljublja” kojekakvih profesionalnih službi, ali i spriječiti da takva pomoć postane “normalna” i društveno prihvaćeni oblik.

Što se želi postići: Bez komercijalnih ponuda bi se trebao smanjiti broj suicida, a želi se i povećati pritisak da se nešto učini kako starije osobe ne bi dobile dojam da su “nekome na teret.”

 

2. prijedlog: Liječnicima dozvoliti pružiti pomoć pri umiranju neizlječivo bolesnih

Kaznena mjera za prekršitelje: Nema promjena

Prava za pacijente i obitelji: Prije svega se ističe samostojnost pacijenta. Treba se osnažiti njegovo pravo da sam odluči o svojoj sudbini. Uvjet jest da jasno iskaže svoju volju, punoljetnost i opsežna pomoć i savjet stručnjaka u teškim slučajevima gdje se moraju konzultirati mišljenja više liječnika.

Prava liječnika: Liječnicima treba odrediti jasna i jedinstvena pravila, baš kao i njihove ovlasti.

Cilj: Pravna sigurnost za liječnike

Što se želi postići: Ako se liječnike ovlasti za pomoć, onda više neće biti potrebe za organizacije i udruge koje se time bave.

 

3. prijedlog: Zabraniti samo one organizacije koje pružaju pomoć pri umiranju iz komercijalnih razloga.

Neprofitne organizacije i udruge bi uz liječničku pomoć smjele pomoći pri umiranju, ali i naplatiti svoju uslugu

Kaznena mjera za prekršitelje: Za komercijalne organizacije do tri godine zatvora

Prava za pacijente i obitelji: Za njih ne bi bilo zakonskih posljedica ako prihvate ponudu za pomoć pri suicidu. Ali opet je pretpostavka da budu stručno savjetovani i da prođe barem dva tjedna između savjetovanja i konačne odluke.

Prava liječnika: Više sigurnosti. Treba im i pomoći u moralnoj dilemi da li nekome pomoäi u umiranju.

Cilj: Ukidanje tabua i kriminalizacije ponuda koje iz humanih pobuda nude bezbolni kraj života onima koji pate od teških bolova i više ne žele živjeti.

Što se želi postići: Liberalnim zakonom bi se trebalo spriječiti da se neizlječivo bolesni sami ubijaju na užasan i nestručan način i da opterećuju obitelj svojim zahtjevom.

 

4. prijedlog: Potpuna zabrana svake pomoći pri umiranju

Kaznena mjera za prekršitelje: Do pet godina zatvora

Prava za pacijente i obitelji: Zabranjena je i pomoć i poticanje na samoubojstvo. Kažnjiv je već i pokušaj pomoći pri suicidu.

Prava liječnika: Za njih postoji samo jedno pravilo: trebaju pomoći da se održi život, a ne da se donese smrt. Dozvoljena bi bila jedino pasivna pomoć “nedjelovanja”, dakle da se ne poseže za metodama kojima bi se umjetno produžio život.

Cilj: Postoji samo jedan način za umiranje, onaj koji određuje priroda. To je temelj društvene norme.

Što se želi postići: Osnažiti palijativnu službu i duševnu skrb za pacijente.

/autor: Wolfgang Dick, Deutsche Welle/

.

Vijesti

Ličanka (65) nasjela na priču o nasljedstvu pa ostala bez tisuća eura

Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ilustracija (foto: Sven Brandsma/Unsplash)

Službenici Policijske uprave u Otočcu zaprimili su prijavu 65-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj. Zbog toga je do 24. rujna 2020. godine, a za navodne troškove postupka, na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija stoga upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.


Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih, poruka je Policije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP