Prati nas

Vijesti

Badante: Umjesto mirne starosti, njeguju teško bolesne Talijane

‘Oprala sam talijanskih guzica više no što kose na glavi imam’, govori gospođa Mira stara 74 godine. Da bi radio taj posao, moraš posjedovati želudac vuka, orlovo oko, objašnjava slikovito. Konkurenciju Hrvaticama u ovome poslu u Italiji čine Rumunjke, Ukrajinke, Moldavke. Njihov težak život nije samo posljedica krize. One su stvarne žrtve kriminalnih privatizacija i promašenih hrvatskih politika.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Posao u Italiji
foto: HTV

Siromašne umirovljenice prisiljene su u potrazi za egzistencijom otići preko granice. Njihov točan broj se ne zna, ali zna se što rade, one su badante – žene koje se u Italiji brinu za stare i nemoćne. U godinama kada su trebale u miru uživati u plodovima minulog rada, bile su prisiljene okrenuti se sivom tržištu rada. One su naš poraz i tužna stvarnost, izvijestio je HTV.

Glavna junakinja ove priče emitirane u HRT-ovu “Labirintu” u veljači, a na koju su ponovno podsjetili, 74-godišnja je Mira Rajsić iz Peroja pokraj Pule. Bila je primalja, a danas je umirovljenica i jedna od mnogih žena koje u trećoj životnoj dobi odlaze na rad u Italiju, gdje brine o starim, nepokretnim i najtežim bolesnicima. “”Da bi radio taj posao, moraš posjedovati želudac vuka, orlovo oko, objašnjava slikovito Mira.


Njihova smjena traje petnaest dana, uglavnom rade na crno za dnevnicu od 35 eura za dvadeset četiri sata. “Nije me ponizila talijanska država, otkud zna talijanska država da ja postojim? Ali me uvrijedila, ponizila naša država, i prva i druga i treća vlast, i ne znam koja će doći”, kaže Mira. “Deseci autobusa svakoga dana polaze iz Istre, Dalmacije, Središnje Hrvatske i voze prema Italiji. Putnici su mahom žene. Umjesto da djeca pomažu nama, nažalost, mi pomažemo njima – koliko puta ja ne jedem jer sam se odvikla od jela“, priča.

Konkurenciju Hrvaticama u ovome poslu u Italiji čine Rumunjke, Ukrajinke i Moldavke. Njihov težak život nije samo posljedica krize. One su stvarne žrtve kriminalnih privatizacija i promašenih hrvatskih politika.

“Oprala sam talijanskih guzica više no što kose na glavi imam”, govori gospođa Mira s kojom cijeli razgovor možete pogledati ovdje.

.

Vijesti

Ličanka (65) nasjela na priču o nasljedstvu pa ostala bez tisuća eura

Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ilustracija (foto: Sven Brandsma/Unsplash)

Službenici Policijske uprave u Otočcu zaprimili su prijavu 65-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj. Zbog toga je do 24. rujna 2020. godine, a za navodne troškove postupka, na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija stoga upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.


Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih, poruka je Policije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP