Prati nas

Zdravlje

Stigla je gripa, idući tjedan stižu dodatne količine cjepiva

Troje pacijenata su srednje dobi, a jedan je desetogodišnje dijete. Zbog povećanog interesa za cijepljenjem ove jeseni većina cjepiva protiv gripe je potrošena pa su neke županije ostale bez cjepiva.

Objavljeno

|

Kako prepoznati gripu?
foto: BigStock

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izvijestio je da su u ponedjeljak laboratorijski potvrđena prva četiri slučaja gripe u Hrvatskoj u ovoj sezoni, a riječ je o pojedinačnim slučajevima koji još ne znače početak epidemije, prenosi Hina.

Referentni laboratorij za gripu u HZJZ-u zaprimio je 21. prosinca osam uzoraka sa sumnjom na moguću infekciju virusom influence, a virus influence tipa A dokazan je u četiri uzorka, dva iz Zagreba i dva iz Vinkovaca. Troje pacijenata su srednje dobi, a jedan je desetogodišnje dijete. Određivanje podtipa virusa je u tijeku, kažu u HZJZ-u.

U ovom trenutku ne može se reći da potvrđeni nalazi predstavljaju početak epidemijskog vala. Naime, osim ta četiri slučaja, HZJZ je evidentirao još nekoliko pojedinačnih prijava bolesti koja klinički sliči na gripu, ali bez laboratorijske potvrde. U nekim se sezonama laboratorijske potvrde gripe nađu na početku epidemijskog vala, dok u nekim sezonama pojedinačne laboratorijske potvrde prethode pravom epidemijskom valu po nekoliko tjedana.

Oglas

U Europi se, prema informacijama EuroFlu mreže, gripa zasad javlja uglavnom u sporadičnom obliku, s izuzetkom Nizozemske i Danske gdje je uočen porast prijava bolesti.

HZJZ podsjeća stanovništvo i zdravstvene djelatnike kako se i dalje mogu cijepiti protiv gripe, a preporuka za cijepljenje pogotovo se odnosi na osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija gripe (starije osobe) ili osnovne bolesti (kronični bolesnici).

Zbog povećanog interesa za cijepljenjem ove jeseni većina cjepiva protiv gripe je potrošena pa su neke županije ostale bez cjepiva. Međutim, početkom sljedećeg tjedna dodatne će količine cjepiva biti distribuirane zavodima za javno zdravstvo, tako da će se osobe s povećanim rizikom od komplikacija moći cijepiti i u županijama u kojima je cjepivo trenutno nedostupno.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.