Prati nas

Zdravlje

Stigla je gripa, idući tjedan stižu dodatne količine cjepiva

Troje pacijenata su srednje dobi, a jedan je desetogodišnje dijete. Zbog povećanog interesa za cijepljenjem ove jeseni većina cjepiva protiv gripe je potrošena pa su neke županije ostale bez cjepiva.

Objavljeno

|

Kako prepoznati gripu?
foto: BigStock

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izvijestio je da su u ponedjeljak laboratorijski potvrđena prva četiri slučaja gripe u Hrvatskoj u ovoj sezoni, a riječ je o pojedinačnim slučajevima koji još ne znače početak epidemije, prenosi Hina.

Referentni laboratorij za gripu u HZJZ-u zaprimio je 21. prosinca osam uzoraka sa sumnjom na moguću infekciju virusom influence, a virus influence tipa A dokazan je u četiri uzorka, dva iz Zagreba i dva iz Vinkovaca. Troje pacijenata su srednje dobi, a jedan je desetogodišnje dijete. Određivanje podtipa virusa je u tijeku, kažu u HZJZ-u.


U ovom trenutku ne može se reći da potvrđeni nalazi predstavljaju početak epidemijskog vala. Naime, osim ta četiri slučaja, HZJZ je evidentirao još nekoliko pojedinačnih prijava bolesti koja klinički sliči na gripu, ali bez laboratorijske potvrde. U nekim se sezonama laboratorijske potvrde gripe nađu na početku epidemijskog vala, dok u nekim sezonama pojedinačne laboratorijske potvrde prethode pravom epidemijskom valu po nekoliko tjedana.

U Europi se, prema informacijama EuroFlu mreže, gripa zasad javlja uglavnom u sporadičnom obliku, s izuzetkom Nizozemske i Danske gdje je uočen porast prijava bolesti.

HZJZ podsjeća stanovništvo i zdravstvene djelatnike kako se i dalje mogu cijepiti protiv gripe, a preporuka za cijepljenje pogotovo se odnosi na osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija gripe (starije osobe) ili osnovne bolesti (kronični bolesnici).

Zbog povećanog interesa za cijepljenjem ove jeseni većina cjepiva protiv gripe je potrošena pa su neke županije ostale bez cjepiva. Međutim, početkom sljedećeg tjedna dodatne će količine cjepiva biti distribuirane zavodima za javno zdravstvo, tako da će se osobe s povećanim rizikom od komplikacija moći cijepiti i u županijama u kojima je cjepivo trenutno nedostupno.

.

Zdravlje

Znate li prepoznati simptome? Lajmska bolest najviše pogađa starije žene

Lajmska bolest, bakterijska infekcija koju prenose krpelji, najviše pogađa starije žene, pokazala je nova studija. Razlog bi mogao biti vrlo banalan. Naime, starije žene češće šeću prirodom.

Objavljeno

|

Starije žene koje žive u ruralnim područjima u najvećoj su opasnosti da se zaraze lajmskom bolešću, pokazala je novo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, piše Independent.

Znanstvenici sa Sveučilišta Liverpool analizirali su podatke iz više od 2.000 bolničkih pacijenata diljem Engleske i Walesa i otkrili da su osobe između 61 i 65 godina starosti te djeca do 10 godina u najvećoj opasnosti da se zaraze bolešću koju prenose krpelji. Analizirani podaci su pokazali da je 60 posto zaraženih osoba ženskog spola te da se u 96 posto slučajeva radilo o bijelcima.


John Tulloch, autor studije, kazao je da podaci pokazuju da je među zaraženima najviše žena starijih od 60 godina te da je vrlo teško objasniti zašto je to tako. Tulloch dodaje da bi jedan od razloga moglo biti to što su žene češće od muškaraca u potrazi za zdravijim načinom živote pa stoga češće odlaze u duge šetnje prirodom zbog čega su više izložene ugrizima krpelja. Iz istog razloga, odnosno češćeg boravka na livadama, u većoj su opasnosti i djeca.

Naučite prepoznati migrirajući eritrem

Lajmska bolest je bakterijska infekcija koju prenose zaraženi krpelji. Simptomi mogu uključivati migrirajući eritrem koji najčešće nastaje između trećeg do tridesetog dana nakon ugriza krpelja. Riječ je o crvenoj mrlji ili ispupčenju na koži koji se prstenasto šire do 50 cm u promjeru, vrlo često s središnjim izbljeđivanjem. Neki ljudi imaju i simptome nalik gripi što uključuje visoku temperaturu, glavobolju, bol u mišićima i zglobovima i manjak energije.

Migrirajući eritremi (foto: Jongarrison, Mikael Häggström, Guswen, Wunderling/Wikimedia)

Važno je antibioticima liječiti prvi stadij bolesti, u fazi migrirajućeg eritrema, kako bi se spriječio razvoj teških i kroničnih oblika bolesti.  Lajmska bolest najčešće bilježi u sjeverozapadnom području Hrvatske, no prisutna je u cijelom kontinentalnom dijelu države. Rijetko se javlja u dalmatinskim županijama.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP