Prati nas

Mozaik

Kako razgovarati s tvrdoglavim roditeljem koji više ne može sam

Ako imate roditelje koji su već u godinama i koji se sve teže kreću, no svejedno odbijaju pomoć – niste sami! Puno je takvih slučajeva i još važnije, puno načina kako možete doskočiti njihovoj tvrdoglavosti.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Što kad unuk voli drugu baku?
foto:BigStock

Jesu li vaši ostarjeli roditelji (ili jedan od njih) pomalo problematični? Izluđuje li vas što odbijaju korisne sugestije? Ako je vaš odgovor ‘da’ – niste sami!, piše Carolyn Rosenblatt, na portalu Forbes. Dodaje, raditi kao savjetnik za pitanja i probleme obitelji i starijih osoba slično je kao raditi u uredu za reklamacije: svi se stalno žale! Jedna od najčešćih pritužbi je: “Zašto moja mama neće slušati i ne prihvaća pomoć iako se već jako teško brine sama o sebi? Što da napravim?”

Na dane kad se obitelj okuplja, poput blagdana ili rođendana, bolno je vidjeti roditelje u, za njih, nesigurnim situacijama ili uvjetima. Tada to postaje vrlo očito. Ne možete to ignorirati, a opet sve što dobijate s druge strane je tvrdoglavi otpor kad pokušate nagovoriti roditelja da prihvati pomoć. Razgovor onda zvuči otprilike ovako:


Vi: Mama/tata, mislim da ti treba pomoć u kući. Vidim da teško hodaš i mislim da bi ti netko trebao doći pomoći par dana u tjednu. Ili čak rjeđe.

Roditelj: Ne treba mi to. Dobro sam. Mogu se brinuti o sebi. Kad mi je teško hodati, oslonim se na krevet/ormar/stol. Uostalom, jako sam pažljiv.

Vi: Ali past ćeš! Nije sigurno. Zašto me nećeš slušati? Jako si tvrdoglav!

Kao što zna svatko tko je ikad vodio ovakav razgovor, koristiti logiku i probati razumno objasniti što ne valja, neće vas dovesti nikamo. No postoji alternativni pristup koji možete upotrijebiti kad primijetite da vaš ostarjeli roditelj počinje gobiti svoju neovisnost. Naučila sam taj trik u slučaju moje 93-godišnje svekrve, Alice, koja je nakon toga napokon došla k sebi. Bilo je potrebno mnogo strpljivog uvjeravanja, ali stvari su se počele mijenjati. Ona bi svakako trebala dobiti nagradu za tvrdglavost.

Vi: Mama/tata, zabrinut sam. Znam da mi ne želite biti teret. A ako padneš i ozlijediš se, svakako ćeš postati teret. Ja možda neću biti u mogućnosti doći do tebe isti čas. Jedan moj susjed je tako pao i ostao na podu tri dana jer nitko nije znao što mu se dogodilo. Molim te pomozi mi da se manje brinem o tvojem hodanju. Hoćeš li mi učiniti tu uslugu?

Uočite kako je izjava kojom započinjete zapravo o vama, o odraslom djetetu. To opisujete kao vaš problem, a ne njihov. Govorite o nečemu o čemu većina roditelja ne želi govoriti, a to je biti teret vlastitoj djeci. Molite ih da oni pomognu vama i da olakšaju vaše muke. Ako pristanu uzeti nešto od toga u obzir, tek tada predložite konkretnu pomoć. Opišite što bi vam bilo najdraže: naći nekoga da svako toliko dođe i počisti ili ode u kupovinu ili samo pogleda je li sve u redu. Ako to tako postavite, ostavljate vašim roditeljima i dalje kontrolu u rukama.

Što se konkretne pomoći tiče, razumno je da sami prvo istražite sve opcije pomoći, pa da tako već imate spremno rješenje kad vaš roditelj napokon popusti i prihvati pomoć.

Nema sumnje da mnogi stariji članovi obitelji ne žele prihvatiti da gube svoju neovisnost i priznati da više nisu sigurni prepušteni sami sebi. To je pitanje straha, ponosa, srama i drugih emocija. I zato vaša razumna rješenja i objašnjenja neće pasti na plodno tlo. Nema ništa razumno u osjećaju straha i upravo zbog toga dobivate tvrdoglavu odbijenicu. Ako prvi put razgovor ne uspije, pokušajte ponovo. Negdje u dubini duše, vaš roditelj i sam zna da je najbolje i najsigurnije da prihvati pomoć. Relativno mali broj starijih prihvaća pomoć bez imalo uvjeravanja svojih najbližih.

A moja svekrva Alice na koncu je rekla: ‘Znaš, prihvatila sam pomoć jer nisam željela biti teret tebi i tvojoj djeci.’

.

Show

Preminuo je neponovljivi Rajko Dujmić, zvali su ga Mozart hrvatskog popa

Posljednjih godina života Dujmić je bio u sporu s ostatkom Novih fosila koji je odlučilio nastaviti bez njega.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Od posljedica prometne nesreće preminuo je Rajko Dujmić (65), hrvatski glazbenik najpoznatiji po pjesmama koje je napisao za Nove Fosile, bend koji je vodio i u kojem je svirao klavijature. Fosili su, ponajviše njegovim zaslugama, nazivani i “hrvatskom ABBA-om”.

Podsjetimo, glazbenik je u srijedu stradao u prometnoj nesreći u Ravnoj Gori. Vozilom Hitne pomoći prebačen je u bolnicu na riječkom Sušaku gdje je smješten na Jedinicu intenzivnog liječenja, a ustanovljene su mu teške ozlijede glave.


Dujmić je u Zagrebu završio srednju glazbenu školu na smjeru violina, te je potom apsolvirao na Pedagoškoj akademiji. Počeo je svirati klavijature u rock sastavima “Grupa Marina Škrgatića”, “Crno bijeli”, “Klan” i “Zlatni akordi”. Prva mu je autorska pjesma izvedena na Boom festivalu u Ljubljani.

Novi fosili – Sklopi oči (R. Dujmić/D. Volarić/R. Bosner), Opatijski festival, 1979.

Većinu svoje karijere Dujmić je proveo u Novim fosilima, čija je najprodavanija ploča “Budi uvijek blizu” iz 1981. godine prodana u gotovo 500 tisuća primjeraka čime je dostigla dijamantnu nakladu. Na tom albumu su neki od najvećih hitova Rajka Dujmića i Fosila poput “Košulje plave”, “Tonke”, “Ključ je ispod otirača”…

Rajko Dujmić (screenshot: HDS ZAMP/Youtube)

Dugo i intenzivno surađivao je sa Srebrnim krilima te grupom Riva. Upravo s grupom Riva i pjesmom “Rock me”, Rajko je odnio pobjedu na Eurosongu 1989. godine. Tri godine zaredom briljirao je svojim pjesmama na Eurosongu, a osim pobjedničke “Rock me”, 1987. godine su Novi Fosili nastupili s pjesmom “Ja sam za ples” te Srebrna krila s pjesmom “Mangup”.

Svoj prvi i jedini solo album “Nizvodno od raja” objavio je 1993. godine. 2009. godine izdana je “Gold Collection” s njegovim najboljim pjesmama koje je pisao za druge izvođače, osim Novih fosila.

Pjesmama utkan u hrvatsku popularnu kulturu, Dujmić se velik dio života borio i protiv ovisnosti o drogama i alkoholu, u čemu mu je nesebično pomagala supruga Snježana. Posljednjih godina života bio je u sporu s ostatkom “Fosila” koji su odlučili nastaviti bez njega.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP