Prati nas

Mozaik

Kako razgovarati s tvrdoglavim roditeljem koji više ne može sam

Ako imate roditelje koji su već u godinama i koji se sve teže kreću, no svejedno odbijaju pomoć – niste sami! Puno je takvih slučajeva i još važnije, puno načina kako možete doskočiti njihovoj tvrdoglavosti.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Što kad unuk voli drugu baku?
foto:BigStock

Jesu li vaši ostarjeli roditelji (ili jedan od njih) pomalo problematični? Izluđuje li vas što odbijaju korisne sugestije? Ako je vaš odgovor ‘da’ – niste sami!, piše Carolyn Rosenblatt, na portalu Forbes. Dodaje, raditi kao savjetnik za pitanja i probleme obitelji i starijih osoba slično je kao raditi u uredu za reklamacije: svi se stalno žale! Jedna od najčešćih pritužbi je: “Zašto moja mama neće slušati i ne prihvaća pomoć iako se već jako teško brine sama o sebi? Što da napravim?”

Na dane kad se obitelj okuplja, poput blagdana ili rođendana, bolno je vidjeti roditelje u, za njih, nesigurnim situacijama ili uvjetima. Tada to postaje vrlo očito. Ne možete to ignorirati, a opet sve što dobijate s druge strane je tvrdoglavi otpor kad pokušate nagovoriti roditelja da prihvati pomoć. Razgovor onda zvuči otprilike ovako:


Vi: Mama/tata, mislim da ti treba pomoć u kući. Vidim da teško hodaš i mislim da bi ti netko trebao doći pomoći par dana u tjednu. Ili čak rjeđe.

Roditelj: Ne treba mi to. Dobro sam. Mogu se brinuti o sebi. Kad mi je teško hodati, oslonim se na krevet/ormar/stol. Uostalom, jako sam pažljiv.

Vi: Ali past ćeš! Nije sigurno. Zašto me nećeš slušati? Jako si tvrdoglav!

Kao što zna svatko tko je ikad vodio ovakav razgovor, koristiti logiku i probati razumno objasniti što ne valja, neće vas dovesti nikamo. No postoji alternativni pristup koji možete upotrijebiti kad primijetite da vaš ostarjeli roditelj počinje gobiti svoju neovisnost. Naučila sam taj trik u slučaju moje 93-godišnje svekrve, Alice, koja je nakon toga napokon došla k sebi. Bilo je potrebno mnogo strpljivog uvjeravanja, ali stvari su se počele mijenjati. Ona bi svakako trebala dobiti nagradu za tvrdglavost.

Vi: Mama/tata, zabrinut sam. Znam da mi ne želite biti teret. A ako padneš i ozlijediš se, svakako ćeš postati teret. Ja možda neću biti u mogućnosti doći do tebe isti čas. Jedan moj susjed je tako pao i ostao na podu tri dana jer nitko nije znao što mu se dogodilo. Molim te pomozi mi da se manje brinem o tvojem hodanju. Hoćeš li mi učiniti tu uslugu?

Uočite kako je izjava kojom započinjete zapravo o vama, o odraslom djetetu. To opisujete kao vaš problem, a ne njihov. Govorite o nečemu o čemu većina roditelja ne želi govoriti, a to je biti teret vlastitoj djeci. Molite ih da oni pomognu vama i da olakšaju vaše muke. Ako pristanu uzeti nešto od toga u obzir, tek tada predložite konkretnu pomoć. Opišite što bi vam bilo najdraže: naći nekoga da svako toliko dođe i počisti ili ode u kupovinu ili samo pogleda je li sve u redu. Ako to tako postavite, ostavljate vašim roditeljima i dalje kontrolu u rukama.

Što se konkretne pomoći tiče, razumno je da sami prvo istražite sve opcije pomoći, pa da tako već imate spremno rješenje kad vaš roditelj napokon popusti i prihvati pomoć.

Nema sumnje da mnogi stariji članovi obitelji ne žele prihvatiti da gube svoju neovisnost i priznati da više nisu sigurni prepušteni sami sebi. To je pitanje straha, ponosa, srama i drugih emocija. I zato vaša razumna rješenja i objašnjenja neće pasti na plodno tlo. Nema ništa razumno u osjećaju straha i upravo zbog toga dobivate tvrdoglavu odbijenicu. Ako prvi put razgovor ne uspije, pokušajte ponovo. Negdje u dubini duše, vaš roditelj i sam zna da je najbolje i najsigurnije da prihvati pomoć. Relativno mali broj starijih prihvaća pomoć bez imalo uvjeravanja svojih najbližih.

A moja svekrva Alice na koncu je rekla: ‘Znaš, prihvatila sam pomoć jer nisam željela biti teret tebi i tvojoj djeci.’

.

Show

U 78. godini umro je Mustafa Nadarević, govorio je da je ljubav neobjašnjiva

Nadarević je bio jedan od najcjenjenijih glumaca s ovih prostora, a jednako je uspješan bio i u kazalištu i na filmu.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Jedna od najvećih zvijezda jugoslavenske kinematografije, glumac Mustafa Nadarević, preminuo je u 77. godini nakon duge i teške bolesti. Tužnu vijest je za Radio Sarajevo potvrdio njegov prijatelj, također glumac Moamer Kasumović.

Mustafa Nadarević rođen je u Banja Luci 1943. godine. Živio je i radio u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, no najveći dio života proveo je u Zagrebu gdje je i započeo glumačku karijeru u Zagrebačkom kazalištu mladih, da bi nekoliko godina kasnije postao članom Drame Hrvatskog narodnog kazališta.


O prvoj ulozi i imenu Mustafa

U prvom razredu osnovne škole u Zagrebu, učiteljica mi je stavila trešnje na uši i bio sam Crvenkapica zato što me htjela prezentirati u razredu. Vi živite u Sarajevu i Mustafa je normalno ime. U Zagrebu je to abnormalno ime. Djeca su vikala ‘Musta otvori usta’. Došao sam baki kući plakati i onda je zamolila učiteljicu da ne piše više Mustafa nego Mujica. Nakon dva tri dana, djeca su vikala Mujica Gujica. (Novi list, 2018.)

O radnim navikama

Ja sam vrlo kasno počeo, negdje sa 36 godina, kad sam dobio kćerku, onda sam se uozbiljio. Imao sam jedan veliki problem, u meni jeste Balkan. I taj Balkan ima jednu prekrasnu krilaticu – lako ćemo. Nema lako, teško ćemo. U 36. godini sam počeo ozbiljno raditi, do tada sam bio zaljubljen u svoju ženu, dijete, svijet oko mene. Posao se mora krvavo odraditi da bi bio dobar. (Novi list, 2018.)

O ljubavi

Ljubav svake vrste, prema knjizi, prema prirodi, prema listu, prema životinji, prema čovjeku… Ljubav nije seks. Ljubav je jedna velika pažnja, nježnost, drugarstvo – neki titraj – nešto neobjašnjivo. A ovo drugo je da bi drugi došli iza nas. (N1, 2018.)

O ženskoj ljepoti

Svakom čovjeku je draže ispred sebe imati osobu iz čijih očiju isijava ljepota. I ženama je ljepše gledati nekog mladog dečka nego ćelavog starog jarca s brčićima. Obožavam žene koje nisu umjetne, danas svaka može dobro izgledati uz pomoć plastične kirurgije i šminke. Volim prirodnu ljepotu. (Globus, 2010.)

Je li za vrijeme Tita bilo bolje?

Apsolutno. Prije svega, bilo nas je dvadeset milijuna. Svaki film gledalo je nekoliko milijuna ljudi. Sad smo rascjepkani na pet, šest, četiri, sedam, osam i ne znam koliko milijuna. U Titovo vrijeme živjelo se drugačije. Školovanje je bilo besplatno, mogao si studirati što si želio, imao si socijalno osiguranje, neku socijalnu državu. Danas toga nema. (CDM.me, 2017.)

O teškoj bolesti

Svim rizičnim skupinama, pogotovo pušačima, mogu poručiti da ne budu primitivni kao ja, da se plaše doktora. Meni je doktor još kao malom djetetu bio ‘jao’, od zubara nadalje, sve je bilo strašno. Dobro je da se ide na vrijeme na preglede, jer onda je izlječivost vrlo blizu. (MojeVrijeme.hr, 2020.)

U svojoj bogatoj karijeri ostvario je mnogo zapaženih uloga poput Bogdana u “Hvarkinji”, Pometa u “Dundi Maroju” i Miletića u “Ostavci”, no mnogi će ga ponajviše pamtiti kao nenadmašnog Leona Glembaja u Vrdoljakovoj ekranizaciji Krležinog klasika “Gospoda Glembajevi”.

Osim toga, glumio je i u filmovima “Kuduz”, “Gluvi barut”, “Praznik u Sarajevu”, “Puška za uspavljivanje”, “Ničija zemlja”, „”Gori vatra”, “Nafaka” i mnogim drugima. Publiku ispred malih ekrana oduševio je ulogom Izeta Fazlinovića u seriji “Lud, zbunjen normalan” koja je snimana od 2007. do 2016. godine.

Nadarević se okušao i kao kazališni redatelj te je 1992. godine u Gavelli režirao “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, a nakon toga i “Balkanskog špijuna”, “Zabune” i Hasanaginicu”.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP