foto: BigStock/MV

Budimo kao Francuzi: Zabranimo bacanje hrane!

Autor: • 06. 02. 2016. • Vijesti1332 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Velike trgovine u Francuskoj više ne smiju bacati hranu i dužne su je darovati dobrotvornim organizacijama. Kako piše Indipendent, trgovački su lanci prije bacanja hranu polijevali izbjeljivačem ili su je držali u zaključanim skladištima, a sve kako je iz kontejnera ne bi razgrabili siromasi.

Zakon koji su prošle godine poduprli zastupnici u Donjem domu, u srijedu je jednoglasno potvrđen u Senatu pa je sada takvo ponašanje strogo zabranjeno. Hranu više ne smiju bacati trgovine koje veličinom prelaze 400 kvadratnih metara i koje će, ogluše li se na zakon, plaćati kazne i do 3750 eura.Sustav je uređen tako da će trgovine morati imati ugovore s humanitarnim organizacijama koje će razdijeliti hranu pred istekom roka trajanja. „Trenutno nam jako nedostaje meso, povrće i voće, a ovaj će zakon to popraviti“, izjavio je za Guardian Jacques Bailet iz Banke hrane, humanitarne organizacije koje hrani siromašne Francuze.

Inicijatori ovog zakona najavljuju kako će utjecati na predsjednika Francoisa Hollanda kako bi cijela Europska unija usvojila sličnu regulativu, a namjeravaju na isti način zaustaviti bacanje hrane u restoranima, kafeterijama, kantinama i školskim kuhinjama. Prema nekim izvorima, na ovaj će se način količina otpada smanjiti za dva milijuna tona, a nahranit će se milijuni gladnih.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.