Prati nas

Vijesti

Budimo kao Francuzi: Zabranimo bacanje hrane!

Trgovački su lanci prije bacanja hranu polijevali izbjeljivačem ili su je držali u zaključanim skladištima, a sve kako ju iz kontejnera ne bi razgrabili siromasi. Sada su za takvo ponašanje propisane visoke kazne.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: BigStock/MV

Velike trgovine u Francuskoj više ne smiju bacati hranu i dužne su je darovati dobrotvornim organizacijama. Kako piše Indipendent, trgovački su lanci prije bacanja hranu polijevali izbjeljivačem ili su je držali u zaključanim skladištima, a sve kako je iz kontejnera ne bi razgrabili siromasi.

Zakon koji su prošle godine poduprli zastupnici u Donjem domu, u srijedu je jednoglasno potvrđen u Senatu pa je sada takvo ponašanje strogo zabranjeno. Hranu više ne smiju bacati trgovine koje veličinom prelaze 400 kvadratnih metara i koje će, ogluše li se na zakon, plaćati kazne i do 3750 eura.


Sustav je uređen tako da će trgovine morati imati ugovore s humanitarnim organizacijama koje će razdijeliti hranu pred istekom roka trajanja. „Trenutno nam jako nedostaje meso, povrće i voće, a ovaj će zakon to popraviti“, izjavio je za Guardian Jacques Bailet iz Banke hrane, humanitarne organizacije koje hrani siromašne Francuze.

Inicijatori ovog zakona najavljuju kako će utjecati na predsjednika Francoisa Hollanda kako bi cijela Europska unija usvojila sličnu regulativu, a namjeravaju na isti način zaustaviti bacanje hrane u restoranima, kafeterijama, kantinama i školskim kuhinjama. Prema nekim izvorima, na ovaj će se način količina otpada smanjiti za dva milijuna tona, a nahranit će se milijuni gladnih.

.

Vijesti

Podignut cenzus za besplatno dopunsko, SUH poziva umirovljenike da iskoriste svoje pravo

Od 1. svibnja 2020. godine prihodovni cenzus se svake godine usklađuje s promjenama prosječnog indeksa potrošačkih cijena i promjenama prosječne bruto plaće zaposlenih u Republici Hrvatskoj.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donijelo je Odluku o usklađivanju prihodovnog cenzusa za ostvarivanje prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna u 2021. godini. Odluka će se primjenjivati od 1. siječnja.

Temeljem provedenog usklađenja, utvrđeno je da pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna u 2021. godini ostvaruju osigurane osobe HZZO-a ako im ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno nije veći od 1.600,12 kuna, a za osigurane osobe HZZO-a koje su samci, ako im prihod u prethodnoj kalendarskoj godini nije veći od 2.047,20 kuna.


Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna Petrović, pozvala je umirovljenike koji ostvare pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret proračuna da se jave u HZZO i sklope ugovor. “Ipak se kreće! Procjenjuje se da i u ovom trenutku ima do desetak tisuća osoba koje imaju to pravo, a nisu ga konzumirale. I one bi se trebale što prije javiti u HZZO. Naime, od 1. svibnja je prema aktualnom cenzusu to pravo ostvarilo oko 20.000 umirovljenika i starijih osoba”, kazala je Petrović.

Usklađivanje prihodovnog cenzusa posljedica je inicijative Sindikata umirovljenika Hrvatske i Matice umirovljenika Hrvatske. Ove umirovljeničke udruge održale su niz prosvjeda na Markovu trgu u listopadu i studenom prošle godine. Upozorile su da cenzus nije mijenjan već 15 godina te da je zbog usklađivanja mirovina u samo godinu dana pravo na besplatno dopunsko osiguranje izgubilo čak deset tisuća umirovljenika.

Od 1. svibnja 2020. godine prihodovni cenzus se svake godine usklađuje s promjenama prosječnog indeksa potrošačkih cijena i promjenama prosječne bruto plaće zaposlenih u Republici Hrvatskoj.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP