Prati nas

Vijesti

Budimo kao Francuzi: Zabranimo bacanje hrane!

Trgovački su lanci prije bacanja hranu polijevali izbjeljivačem ili su je držali u zaključanim skladištima, a sve kako ju iz kontejnera ne bi razgrabili siromasi. Sada su za takvo ponašanje propisane visoke kazne.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: BigStock/MV

Velike trgovine u Francuskoj više ne smiju bacati hranu i dužne su je darovati dobrotvornim organizacijama. Kako piše Indipendent, trgovački su lanci prije bacanja hranu polijevali izbjeljivačem ili su je držali u zaključanim skladištima, a sve kako je iz kontejnera ne bi razgrabili siromasi.

Zakon koji su prošle godine poduprli zastupnici u Donjem domu, u srijedu je jednoglasno potvrđen u Senatu pa je sada takvo ponašanje strogo zabranjeno. Hranu više ne smiju bacati trgovine koje veličinom prelaze 400 kvadratnih metara i koje će, ogluše li se na zakon, plaćati kazne i do 3750 eura.


Sustav je uređen tako da će trgovine morati imati ugovore s humanitarnim organizacijama koje će razdijeliti hranu pred istekom roka trajanja. „Trenutno nam jako nedostaje meso, povrće i voće, a ovaj će zakon to popraviti“, izjavio je za Guardian Jacques Bailet iz Banke hrane, humanitarne organizacije koje hrani siromašne Francuze.

Inicijatori ovog zakona najavljuju kako će utjecati na predsjednika Francoisa Hollanda kako bi cijela Europska unija usvojila sličnu regulativu, a namjeravaju na isti način zaustaviti bacanje hrane u restoranima, kafeterijama, kantinama i školskim kuhinjama. Prema nekim izvorima, na ovaj će se način količina otpada smanjiti za dva milijuna tona, a nahranit će se milijuni gladnih.

.

Vijesti

Bill Gates dao 150 milijuna dolara da smanji cijenu cjepiva protiv koronavirusa

Taj novac pomoći će ubrzati razvoj i distribuciju eventualnog cjepiiva protiv Covida-19 i učiniti ga dostupnim u 92 najsiromašnije zemlje svijeta pri čemu cijena pojedinačne doze neće prelaziti iznos od tri dolara.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Omiljena meta antivaksera i teoretičara zavjera, Bill Gates, povukao je potez za kojeg će biti potrebna prilična mentalna akrobacija da bi ga se prikazalo negativnim. Naime, Bill i njegova supruga Melinda preko svoje zaklade su donirali 150 milijuna dolara kako bi osigurali da cijena pojedinačnog cjepiva protiv koronavirusa bude što pristupačnija i cijenom dostupnija najširoj mogućoj populaciji, piše magazin The Week.

Zaklada Melinda i Bill Gates novac je uplatila Serum Institutu u Indiji, najvećem svjetskom proizvođaču cjepiva, objavio je savez za razvoj cjepiva Gavi. Taj novac pomoći će ubrzati razvoj i distribuciju eventualnog cjepiva protiv Covida-19 i učiniti ga dostupnim u 92 najsiromašnije zemlje svijeta pri čemu cijena pojedinačne doze neće prelaziti iznos od tri dolara.


“Previše puta smo svjedočili tome da najranjivije zemlje budu ostavljene na kraju reda kad je riječ o novim tretmanima, dijagnostičkim postupcima i cjepivima”, kazao je direktor Gavija, dr. Seth Berkley. Posljedice takve nejednakosti u distribuciji cjepiva protiv COVID-19 mogle bi biti poražavajuće.

“Ako su samo najbogatije zemlje svijeta zaštićene, onda će međunarodna trgovina i društvo nastaviti patiti kako pandemija nastavlja bjesniti širom svijeta”, kaže Berkley.

Serum Institut u Indiji jedna je od nekolicine kompanija u svijetu koja surađuje s AstraZenecom na proizvodnji kandidata za cjepivo. To je također i jedan od glavnih opskrbljivača Svjetske zdravstvene organizacije. Ukupno 92 zemlje dobit će cjepivo po ovim sniženim cijenama, a cilj Gavija je prikupiti dvije milijarde dolara za nastavak snabdijevanja zemalja cjepivima po pristupačnim cijenama.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP