Prati nas

Vijesti

Jesu li potrošači prevareni nametanjem razdjelnika?

Kućanstva će platiti toplinaru i onu toplinu koju su zabilježili razdjelnici zbog pečenja kolača u pećnici na struju, sušenja kose fenom, boravka višečlane obitelji u stanu ili pak obasjanosti suncem.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Prevara na razdjelnicima topline
foto: BigStock

Regionalna organizacija za zaštitu potrošača (ROZP) navodi u priopćenju kako je bila u pravu kad je tvrdila da je zakonski obvezna ugradnja razdjelnika zapravo velika obmana, što se moglo čuti i saborskoj raspravi u četvrtak, a bivše Ministarstvo gospodarstva, kako ističe, odgovorno je za diskriminirajući pravilnik za naplatu toplinske energije čija se potrošnja kreira putem razdjelnika, prenosi Hina.

Ocjene kako je zakonski obvezna ugradnja razdjelnika velika obmana konačno su se u četvrtak mogle čuti i u Hrvatskome saboru u raspravi o Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji, a više od dvije godine traje borba ROZP-a da građani doznaju istinu kako ugradnja razdjelnika neće za posljedicu imati uštede u grijanju, piše u priopćenju.


Sada možemo javno ustvrditi kako je s razdjelnicima i cijelim Zakonom o tržištu toplinske energije (ZTTE) hrvatskim potrošačima nanesena nemjerljiva šteta, ističe predsjednik ROZP-a Željko Tomašić i podsjeća da je ROZP upozorio javnost kako je Bundestag još u ljeto 2013. preporučio da se u Njemačkoj ne ugrađuju razdjelnici jer su nepouzdani mjerni instrumenti. U Hrvatskoj je te godine donesen zakon u kojem se izrijekom spominje razdjelnik, a koji se zbog nepoštene i agresivne poslovne prakse trgovaca i mjerodavnoga ministarstva pretvara u sinonim za obvezni mjerni instrument, što je bila velika obmana javnosti, navodi se u priopćenju ROZP-a.

ROZP je nekoliko puta Gospodarskom inspektoratu prijavljivao da je nezakonito, nepošteno i neistinito reklamiranje trgovaca po kojem je ugradnja razdjelnika zakonska obveza.

Zakon o tržištu toplinskom energijom obvezuje nas na ugradnju mjernog instrumenta, a dopuštena je ugradnja razdjelnika koji pak ne mjeri potrošnju nego emisiju topline. To znači da će kućanstva platiti toplinaru i onu toplinu koju su zabilježili razdjelnici zbog pečenja kolača u pećnici na struju, sušenja kose fenom, boravka višečlane obitelji u stanu ili pak obasjanosti suncem, ističe u priopćenju RZOP i dodaje da je kalorimetar taj koji bilježi koliko je toplinske energije isporučeno na mjerno mjesto u svaki od stanova.

Prijave ROZP-a Gospodarski inspektorat zanemarivao je u medijskim istupima u kojima je promicao “obveznu ugradnju razdjelnika”, a potrošačima je trebalo jasno reći da je njihov izbor i kalorimetar.

Ministarstvo gospodarstva je to koje je odgovorno za diskriminirajući pravilnik za naplatu toplinske energije, čija se potrošnja kreira putem razdjelnika. Pri donošenju Zakona o tržištu toplinske energije ROZP je pisano upozorio sve klubove saborskih zastupnika o devijacijama u zakonskom prijedlogu, ali reakcije nije bilo.

Upravni nadzor nad provedbom tog zakona ima Ministarstvo gospodarstva, a inspekcijski nadzor provode inspektori tog ministarstva i drugi inspektori te se zna da je obmana potrošača njihova odgovornost.

ROZP upozorava i njih i javnost da nikakvi razdjelnici, pa ni kalorimetri, neće prekinuti monopolizam u toplinarstvu, koji je zabranjen Ustavom RH, te da su toplane i toplinski sustavi u Hrvatskoj stari i proizvode skupu toplinsku energiju. Izlaz je u izgradnji novih kvartovskih minitoplana, umjesto da se velika financijska sredstva ‘bacaju’ na postavljanje termofasada i ugradnju plastične, nezdrave stolarije. Ta financijska sredstva treba prenamijeniti u postavljanje sustava energetski učinkovitoga zajedničkog grijanja zgrade i stanova, a izolacija i nova stolarija mogu pridonijeti sekundarnim uštedama, zaključuje ROZP.

ROZP je to predložio lokalnim samoupravama, ali je zanimanje za to pokazao jedino Karlovac, gdje se radi studija isplativosti. Karlovac je jedini grad u Hrvatskoj koji sufinancira i ugradnju kalorimetara, koji su skuplji od razdjelnika, a svi ostali gradovi sufinanciranju isključivo ugradnju razdjelnika.

.

Vijesti

Bill Gates dao 150 milijuna dolara da smanji cijenu cjepiva protiv koronavirusa

Taj novac pomoći će ubrzati razvoj i distribuciju eventualnog cjepiiva protiv Covida-19 i učiniti ga dostupnim u 92 najsiromašnije zemlje svijeta pri čemu cijena pojedinačne doze neće prelaziti iznos od tri dolara.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Omiljena meta antivaksera i teoretičara zavjera, Bill Gates, povukao je potez za kojeg će biti potrebna prilična mentalna akrobacija da bi ga se prikazalo negativnim. Naime, Bill i njegova supruga Melinda preko svoje zaklade su donirali 150 milijuna dolara kako bi osigurali da cijena pojedinačnog cjepiva protiv koronavirusa bude što pristupačnija i cijenom dostupnija najširoj mogućoj populaciji, piše magazin The Week.

Zaklada Melinda i Bill Gates novac je uplatila Serum Institutu u Indiji, najvećem svjetskom proizvođaču cjepiva, objavio je savez za razvoj cjepiva Gavi. Taj novac pomoći će ubrzati razvoj i distribuciju eventualnog cjepiva protiv Covida-19 i učiniti ga dostupnim u 92 najsiromašnije zemlje svijeta pri čemu cijena pojedinačne doze neće prelaziti iznos od tri dolara.


“Previše puta smo svjedočili tome da najranjivije zemlje budu ostavljene na kraju reda kad je riječ o novim tretmanima, dijagnostičkim postupcima i cjepivima”, kazao je direktor Gavija, dr. Seth Berkley. Posljedice takve nejednakosti u distribuciji cjepiva protiv COVID-19 mogle bi biti poražavajuće.

“Ako su samo najbogatije zemlje svijeta zaštićene, onda će međunarodna trgovina i društvo nastaviti patiti kako pandemija nastavlja bjesniti širom svijeta”, kaže Berkley.

Serum Institut u Indiji jedna je od nekolicine kompanija u svijetu koja surađuje s AstraZenecom na proizvodnji kandidata za cjepivo. To je također i jedan od glavnih opskrbljivača Svjetske zdravstvene organizacije. Ukupno 92 zemlje dobit će cjepivo po ovim sniženim cijenama, a cilj Gavija je prikupiti dvije milijarde dolara za nastavak snabdijevanja zemalja cjepivima po pristupačnim cijenama.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP