Prati nas

Zdravlje

Pronađite razlike i pogledajte što sunce radi ljudskoj koži

69-godišnji vozač kamiona otkrio je kakvu je štetu njegovom licu učinilo 28 godina izlaganja suncu. U tih 28 godina sunce dopiralo uvijek s iste strane, kroz prozor na mjestu vozača pa je jedna strana njegovog lica bila zaštićena, dok je druga bila izložena razornim zrakama.

Objavljeno

|

Što sunce radi koži?
foto: New England Journal of Medicine

69-godišnji vozač kamiona otkrio je kakvu je štetu njegovom licu učinilo 28 godina izlaganja suncu. Točnije, kakvu je štetu sunce nanijelo polovini njegovog lice jer je u tih 28 godina sunce dopiralo uvijek s iste strane, kroz prozor na mjestu vozača. Jedna strana njegovog lica izgleda bitno starije od druge, puna je bora i oštećenja.

Ova se fotografije prvi puta pojavila u New England Journal of Medicine još 2012. godine, no ovih je dana ponovno osvanula na društvenoj mreži Reddit. Fotografija je tada – ali i sada – mnoge ljude nagnala da dobro promile prije nego odluče poći na sunce bez zaštite.


Dermatolozi su rekla kako je ovo stanje poznato pod nazivom dermatohelioza. Ultraljubičaste zrake mogu proći kroz staklo i prodrijeti do epidermalnog sloja kože. Kronična izloženost UVA zrakama rezultira zadebljanjem kože kao i drastičnom smanjenju elastičnosti. Također, ovo stanje može dovesti i do razvoja raka kože.

Kako se najbolje zaštiti od sunca?

foto: New England Journal of Medicine

.

Zdravlje

Znate li prepoznati simptome? Lajmska bolest najviše pogađa starije žene

Lajmska bolest, bakterijska infekcija koju prenose krpelji, najviše pogađa starije žene, pokazala je nova studija. Razlog bi mogao biti vrlo banalan. Naime, starije žene češće šeću prirodom.

Objavljeno

|

Starije žene koje žive u ruralnim područjima u najvećoj su opasnosti da se zaraze lajmskom bolešću, pokazala je novo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, piše Independent.

Znanstvenici sa Sveučilišta Liverpool analizirali su podatke iz više od 2.000 bolničkih pacijenata diljem Engleske i Walesa i otkrili da su osobe između 61 i 65 godina starosti te djeca do 10 godina u najvećoj opasnosti da se zaraze bolešću koju prenose krpelji. Analizirani podaci su pokazali da je 60 posto zaraženih osoba ženskog spola te da se u 96 posto slučajeva radilo o bijelcima.


John Tulloch, autor studije, kazao je da podaci pokazuju da je među zaraženima najviše žena starijih od 60 godina te da je vrlo teško objasniti zašto je to tako. Tulloch dodaje da bi jedan od razloga moglo biti to što su žene češće od muškaraca u potrazi za zdravijim načinom živote pa stoga češće odlaze u duge šetnje prirodom zbog čega su više izložene ugrizima krpelja. Iz istog razloga, odnosno češćeg boravka na livadama, u većoj su opasnosti i djeca.

Naučite prepoznati migrirajući eritrem

Lajmska bolest je bakterijska infekcija koju prenose zaraženi krpelji. Simptomi mogu uključivati migrirajući eritrem koji najčešće nastaje između trećeg do tridesetog dana nakon ugriza krpelja. Riječ je o crvenoj mrlji ili ispupčenju na koži koji se prstenasto šire do 50 cm u promjeru, vrlo često s središnjim izbljeđivanjem. Neki ljudi imaju i simptome nalik gripi što uključuje visoku temperaturu, glavobolju, bol u mišićima i zglobovima i manjak energije.

Migrirajući eritremi (foto: Jongarrison, Mikael Häggström, Guswen, Wunderling/Wikimedia)

Važno je antibioticima liječiti prvi stadij bolesti, u fazi migrirajućeg eritrema, kako bi se spriječio razvoj teških i kroničnih oblika bolesti.  Lajmska bolest najčešće bilježi u sjeverozapadnom području Hrvatske, no prisutna je u cijelom kontinentalnom dijelu države. Rijetko se javlja u dalmatinskim županijama.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP