Što sunce radi koži?
foto: New England Journal of Medicine

Pronađite razlike i pogledajte što sunce radi ljudskoj koži

Autor: • 18. 03. 2016. • Kolaž, Zdravlje1477 • Verzija za ispis Verzija za ispis

69-godišnji vozač kamiona otkrio je kakvu je štetu njegovom licu učinilo 28 godina izlaganja suncu. Točnije, kakvu je štetu sunce nanijelo polovini njegovog lice jer je u tih 28 godina sunce dopiralo uvijek s iste strane, kroz prozor na mjestu vozača. Jedna strana njegovog lica izgleda bitno starije od druge, puna je bora i oštećenja.

Ova se fotografije prvi puta pojavila u New England Journal of Medicine još 2012. godine, no ovih je dana ponovno osvanula na društvenoj mreži Reddit. Fotografija je tada – ali i sada – mnoge ljude nagnala da dobro promile prije nego odluče poći na sunce bez zaštite.Dermatolozi su rekla kako je ovo stanje poznato pod nazivom dermatohelioza. Ultraljubičaste zrake mogu proći kroz staklo i prodrijeti do epidermalnog sloja kože. Kronična izloženost UVA zrakama rezultira zadebljanjem kože kao i drastičnom smanjenju elastičnosti. Također, ovo stanje može dovesti i do razvoja raka kože.

Kako se najbolje zaštiti od sunca?

foto: New England Journal of Medicine

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.