Prati nas

Vijesti

Posebne mirovine: Na vrhu političari, na dnu partizani i ustaše

Ovo je popis posebnih umirovljeničkih kategorija, broj umirovljenika koji u njih pripadaju s prosjekom visine mirovine unutar kategorije. Podaci se odnose na kraj 2015. godine kada je posebnu mirovinu primalo 179.927 osoba.

Avatar

Objavljeno

|

Mirovina za ustaše' Koliku penziju imaju partizani?
foto: screenshot Saborska TV / U gori raste zelen bor

O povlaštenim i posebnim mirovinama često slušamo, no malo znamo tko ih sve prima. Analiza statističkih podataka pokazuje da se je u posljednjih deset godina za 70% smanjio broj mirovina temeljnih na sudjelovanju u Drugom svjetskom ratu, dok je broj saborskih mirovina i mirovina članova vlade porastao za 75%. Broj umirovljenih branitelja porastao je za 81%. Prije deset godina bilo ih je 39.821, a danas mirovine primaju 72.273 hrvatska branitelja, izračunala je Slobodna Dalmacija.

Ovo je popis najvažnijih kategorija posebnih mirovina s brojem umirovljenika i prosječnom vrijednošću mirovina za kategoriju. Podaci se odnose na kraj 2015. godine.


 

Saborski zastupnici, članovi Vlade, suci Ustavnog suda i glavni državni revizor

617 umirovljenika – 8.025 kuna mirovine

 

Redoviti članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

148 umirovljenika – 7.783 kune mirovine

 

Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata

72.273 umirovljenika – 5.088 kuna

 

Bivši politički zatvorenici

3.763 umirovljenika – 3.581 kuna mirovine

 

Djelatne vojne osobe

13.727 umirovljenika – 3.475 kuna

 

Pripadnici bivše JNA

7.621 umirovljenik – 3.025 kuna mirovine

 

Pripadnici Hrvatskog vijeća obrane – HVO

6.854 umirovljenika – 2.800 kuna mirovine

 

Sudionici Narodno oslobodilačkog rata

17.973 umirovljenika – 2.654 kune mirovine

 

Ustaše i domobrani (1941.-1945.)

8.131 umirovljenik – 2.272 kune

 

Ukupan broj mirovina po posebnim propisima: 179.927 

 

Tko ima pravo na posebne mirovine?

Određene skupine osiguranika ostvaruju prava iz mirovinskog osiguranja na temelju posebnih zakona, koji propisuju blaže uvjete za stjecanje prava i/ili povoljniji način određivanja mirovina od uvjeta propisanih općim propisom. To su sljedeći korisnici:

– djelatne vojne osobe
– policijski službenici i ovlaštene službene osobe pravosuđa
– radnici na poslovima razminiranja
– hrvatski branitelji iz Domovinskog rata
– zastupnici u Hrvatskom saboru, članovi Vlade, suci Ustavnog suda, predsjednik Republike
– bivši politički zatvorenici
– redoviti članovi HAZU-a
– službenici u saveznim tijelima bivše SFRJ
– radnici izloženi azbestu, radnici ugljenokopa “Tupljak”  i neke druge skupine
– osobe koje su ostvarile povoljnija prava prema ranije važećim propisima iz mirovinskog osiguranja (borci NOR-a, pripadnici Hrvatske domovinske vojske od 1941. do 1945. i pripadnici bivše JNA)
– pripadnici Hrvatskog vijeća obrane.

HZMO

.

Vijesti

Ličanka (65) nasjela na priču o nasljedstvu pa ostala bez tisuća eura

Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ilustracija (foto: Sven Brandsma/Unsplash)

Službenici Policijske uprave u Otočcu zaprimili su prijavu 65-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj. Zbog toga je do 24. rujna 2020. godine, a za navodne troškove postupka, na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija stoga upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.


Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih, poruka je Policije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP