Kako je nekad izgledao program za djecu? Smogovci
foto: BigStock/MojeVrijeme.hr

Uvedite nove TV tehnologije, ali ne na račun umirovljenika

Autor: • 28. 03. 2016. • Vijesti1837 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Kako smo ranije javili, televizijsko emitiranje bi  do 2019. godine s DVB-T signala trebalo prijeći na DVB-T2. Zbog toga bi više od milijun domaćinstava trebalo nabaviti nove televizore ili DVB-T prijemnike u slučaju da žele nastaviti pratiti zemaljski signal domaćih televizija. Situacija se je to koju smo doživjeli prije nekoliko godina kada je ugašen analogni i uveden digitalni signal. Procjenjuje se da je to posao vrijedan 300 milijuna kuna.

Milivoj Špika, saborski zastupnik i lider Bloka umirovljenici zajedno (BUZ), najavio je Slobodnoj Dalmaciji da će se BUZ svim sredstvima suprotstaviti zamisli HAKOM-a da pretplatnici kupuju nove uređaje nakon što su prije nekoliko godina bili prisiljeni uložiti u sadašnje prijemnike. “Ako takav prijedlog dođe u Sabor, BUZ će biti protiv njega jer je nedopustivo i izvan pameti da se nova tehnologija uvodi na trošak pretplatnika, odnosno građana koje nitko nije pitao da li to treba uvesti ili ne. Dakle, nismo protiv nove, napredne tehnologije, dapače, ali, molim, ne na trošak građana, pogotovo ne ponovo, nakon što se to već radilo unatrag nekoliko godina, i pogotovo ne na račun umirovljenika koji su na šteti i u sadašnjem sustavu plaćanja RTV pristojbe s obzirom na svoje prihode, odnosno mirovine koje primaju”, rezolutan je Špika, koji procjenjuje da BUZ neće ostati usamljen u otporu inicijativi HAKOM-a.Osim toga, kako nam je najavio lider BUZ-a, pitanje iznosa RTV pristojbe tek će biti otvoreno unutar vladajuće koalicije. “Nismo sada, prilikom donošenja novog proračuna htjeli otvarati to pitanje, ali plaćanje RTV pristojbe treba prilagoditi materijalnim mogućnostima građana. Kada govorimo o umirovljenicima, to znači da dio njih, s obzirom na visinu mirovine koju prima, treba biti potpuno oslobođeno plaćanja RTV pristojbe, a dio treba biti plaćati povlaštene iznose. Nije dobro sadašnje rješenje, da postoji cenzus od 1500 kuna za povlašteno plaćanje pristojbe, pa svi koji se uklapaju u cenzus plaćaju 40 kuna, a oni koji se ne uklapaju plaćaju punu cijenu”, smatra Špika.

Ključne riječi Sve o temi: , , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.