Prati nas

Kuhinja

Nijemci ‘u modu’ vraćaju grbavo voće i povrće

Jednostavno više neće biti odvajano voće i povrće koje ne odgovara uobičajenom ‘idealu ljepote’ s obzirom na veličinu i oblik. Jer, po kvaliteti i okusu oni nemaju nikakve mane. Ekološkim uzgajivačima mora se omogućiti prodaja i onih proizvoda koji nisu savršenog izgleda, a ne da ih moraju jeftino prodavati za industrijsku preradu.

Objavljeno

|

Je li organsko povrće zdravije?
foto: Pexel

Kupci žele savršene proizvode, pa se zato u njemačkim prodavaonicama ne može naći voće i povrće “s greškom”. To vrijedi čak i za robu iz ekološkog uzgoja. Jedan njemački diskonter sada to želi promijeniti, piše Deutsche Welle.

Mrkva “s dvije noge”, grbavi krastavac, limun sa zelenim pjegama – to su proizvodi koje nije moguće naći u njemačkim prodavaonicama. Jer, kupci žele savršeno voće i povrće. Tako barem misle prodavači. Njemački diskonter Penny vjeruje da to nije tako i od idućeg tjedna namjerava prodavati voće i povrće iz ekološkog uzgoja koje do sada nije uspijevalo stići na police u trgovinama. “Ekološkim uzgajivačima mora se omogućiti prodaja i onih proizvoda koji nisu savršenog izgleda, a ne da ih moraju jeftino prodavati za industrijsku preradu”, objašnjava šef tvrtke Penny Jan Kunath.


Zanimljivo je da za “grbavo povrće” neće biti niža cijena. Ono će biti zapakirano skupa s “normalnim” proizvodima. Jer, po kvaliteti i okusu oni nemaju nikakve mane, kažu u Pennyju. Jednostavno više neće biti odvajano voće i povrće koje ne odgovara uobičajenom “idealu ljepote” s obzirom na veličinu i oblik. Axel Altenweger, upravitelj na samostanskom dobru Wiebrechtshausen, ukazuje na prednosti za poljoprivrednike. “Sad mogu u trgovinu dostaviti veće količine po prikladnim cijenama”, kaže on. Organska proizvodnja se tako više isplati.

Besprijekorna kvaliteta

Odluku Pennyja pozdravljaju i udruge za zaštitu potrošača. “To je jako naporno seljacima koji proizvode organsku hranu”, kaže Silke Schwartau, stručnjakinja za hranu Centrale za zaštitu potrošača u Hamburgu. Jedno ispitivanje njezine organizacije na Facebooku pokazalo je veliku spremnost potrošača da ne obraćaju pozornost na izgled voća i povrća. “Nikad nisam razumio zašto je kod voća i povrća važan izgled, a ne okus”, napisao je jedan korisnik.

Penny želi u godinu dana potrošačima ponuditi do 40 milijuna pakiranja proizvoda na koje se oko treba naviknuti, ali su besprijekorni s obzirom na kvalitetu. Ali, taj lanac neće biti jedini. I suparnik Aldi Nord kod običnog voća i povrća, istina, inzistira na prvoj klasi, ali kod organski uzgojenog voća i povrća “ima veću toleranciju s obzirom na oblik, boju ili vanjski izgled”, naglašava jedna glasnogovornica. Jer, kod ekološkog uzgoja zbog nekorištenja kemijskih zaštitnih sredstava ili lako razgradivoga gnojiva prije dođe do grešaka na kori ili plodovi budu manji.

“Male jabuke, veliki okus”

Ostali trgovački lanci kao Edeka, Rewe i Netto nude voće i povrće s optičkim greškama u posebnim akcijama. Ti proizvodi su obično iz konvencionalnog uzgoja i u pravilu se nude po znatno nižim cijenama. Tako je Edeka, primjerice, krajem 2013. prodavala voće i povrće “s greškom” pod geslom: “Nitko nije savršen”. Najveći njemački trgovinski lanac hrane može si i ubuduće zamisliti slične akcije. Ali, proizvođači imaju takve “nesavršene robe” manje nego što se očekivalo. Jer, za takve proizvode već postoji dobra mreža prodaje, primjerice u prehrambenoj industriji. Diskontni lanac Netto, koji pripada Edeki, redovito organizira takve akcije prodaje voća i povrća “s greškom” na regionalnoj ili nacionalnoj razini. Matični koncern Pennyja, Rewe, nade polaže u “strategiju prodaje ovisnu o situaciji”. Tako je Rewe 2013., kad je hladno vrijeme u Njemačkoj loše utjecalo na urod jabuka, prodavao voće pod geslom: “Male jabuke, veliki okus”.

U bio-trgovinama u Njemačkoj se ionako već odavno manje obraća pozornost na izgled voća i povrća. Fernando Krokisius, menadžer nabave u bio-lancu Alnatura izjavio je u jednom intervjuu za stručni časopis “Lebensmittel Praxis”: “Naše kupce čak veseli zakrivljeno povrće.”

/autor:  Erich Reimann, Deutsche Welle/

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP