Prati nas

Aktivno starenje

Starenje je puno lakše imate li smisla za humor, zar ne?

Život je općenito lakši ako imate smisla za humor. Pa tako i ulazak u srednju ili čak stariju dob. S Twittera smo prikupili nekoliko najsmiješnijih izjava, a vi ih slobodno nadopunite kojim svojim duhovitim zapažanjem o tome kako ste se osjećali kad ste prešli u klub 50 +.

Silvija Novak

Objavljeno

|

foto: Candace Karch

Nisu svi presretni kad zakorače u srednju dob. No ako imate smisla za humor, starenje može biti vrlo komično. Da malo rasvijetlimo taj neminovni proces kroz koji ćemo svi proći, s Twittera smo prikupili najsmješnije izjave vezane uz starenje. Svi tweetovi stižu s američkog tla, no mnogi se odnose i na nas. Padne li vam na pamet još nešto, slobodno nadodajte:

Sara

‘Danom dobre frizure proglasim svaki onaj dan kad ne pronađem niti jednu novu dlaku na svojoj bradi!’


Carol

‘Otkako sam napunila 50, satovi i kalendari kreću se nekom posve novom brzinom.’

Sean

‘Ono što mi je super vezano uz srednju dub je to što ne više ne moram pretvarati da uživam u izlascima petkom navečer!’

Lloyd

‘Žile kao kod pauka, stopala kao kod vrane, krilca kao kod šišmiša. U zreloj dobi doista postaneš super-heroj!’

Rene

‘Što sam željela za Božić? Metabolizam 15-godišnjeg dječaka. A što sam dobila? Sredovječne kukove! Dovraga i Djed Mraz! Uvijek sve pomiješa!’

Melanie

‘Napunila sam 50 prošli tjedan i još nisam dobila niti jedan, jedini popust za starije građane! Postoje li oni doista?’

Kevin

‘Jučer sam proslavio pedeseti rođendan. Nisam još pogledao u ogledalo, ali pretpostavljam da su stvari manje-više iste kao i jučer.’

Hugh

‘Otkako sam napunio pedeset, čitanje me sve više podsjeća na punjenje kade koja nije začepljena.’

Sandra

‘Kad napunite 50, slobodno možete isključiti grijanje!’

Dylan

‘Upravo sam kupio svoje prve naočale za čitanje. Dobrodošla srednja dobi! Napokon te vidim – jasno!’

.

Aktivno starenje

Ljudi koji su postali uspješni tek u poznim godinama

Popisi osoba koje su puno postigle rano u životu, prilično su česti. No jedan je novinski urednik poželio upoznati ljude koji su se ostvarili tek u poznim godinama.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Poznati novinski urednik Doug Murano objavio je na Twitteru zanimljivu ideju koja je u trenu postala viralna, odnosno proširila se bespućima interneta.

Kako je napisao, dozlogrdile su mu silne liste “wunderkinda” koji su jako puno postigli prije tridesete ili četrdesete godine, pa je došao na zamisao pitati svoje pratitelje na Twitteru znaju li nekoga tko je postigao nešto veliko ili zanimljivo nakon četrdesete, pedesete ili još kasnije u životu.


“Pokažite mi nekoga tko je obranio doktorat u šezdesetoj i to nakon što je prethodno sve izgubio. Ili nekog sedamdesetgodišnjaka koji je tek nedavno počeo pisati romane ispunjene pričama iz svog dugog i sadržajnog života. Dajte mi žuljevite ruke i nježna srca”, napisao je Murano.

Kako se i moglo očekivati, Twitter mu je dao ono što je tražio pa su se uskoro na njegovom profilu stale nizati dirljive priče o uspjehu u kasnijim godinama. Izdvojit ćemo neke od njih:

Anita

Približavala sam se pedesetoj i sve sam izgubila čak dva puta. Sada imam malen dom koji je sve što mi je potrebno, a svake godine zahvaljujući svojem hobiju fotografiji prikupim tisuće dolara kako bih pomogla ljudima koji, baš kao i ja nekad, kreću od nule. Uskoro mi izlazi i prva knjiga. Najvažnije što sam naučila je imati manje, a davati više.

John

2008. sam, nakon 28 godina na tom radnom mjestu, dobio otkaz. 2009. sam upisao fakultet, 2013. diplomirao sa svim pohvalama. 2014., kad mi je bila 51 godina, upisao sam doktorat koji očekujem obraniti sljedeće godine kad mi bude 57. Prije sam bio nervozna olupina koja se nigdje nije uklapala. Sada predajem studentima. Jako sam puno naučio i narastao kao osoba.

Nicky

Ja ti mogu reći ovo: moj nevjerojatni prijatelj i kolega Bob je sa 71 godinom napisao dramu i to kad je već obolio od demencije. Predstava se igra na EveryThirdMinute festivalu.

Brianna

Na fakultetu sam upoznala američku Indijanku u ranim devedesetim godinama koja je u kasnim osamdesetim upisala doktorat iz lingvistike kako bi očuvala jezik svoga plemena. Rekla mi je kako su brojni članovi njene obitelji doživjeli i više od stotinu godina, pa je ovo za nju bilo dobro vrijeme da se posveti ovako važnom poslu.

Mina

Upisala sam pravo kad mi je bilo 50 godina. Ušla sam u učionicu punu mlađarije koja je ustala misleći da sam im profesorica. Bilo mi je divno opet biti studenticom i kasnije postati odvjetnicom.

Mark

Nakon desetljeća crtanja planova po ubrusima dok je pratila moga oca u njegovim diplomatskim misijama, moja mama je diplomirala arhitekturu u 60. godini. Moj sada umirovljeni otac bio je jako ponosan zbog njenog postignuća i pripremio joj je veliku zabavu za diplomu.

Spooky

Već s 14 godina sam svirala i podučavala klavir, a nakon toga postala grafička dizajnerica. U Ameriku sam stigla s 48 godina i upisala francuski i arapski jezik i kulturu te radila kao prevoditeljica. Napokon sam se uspjela riješiti nasilnog muža i sada sam slikarica i spisateljica i život mi je san.

Jezebel

Moja mama je upisala fakultet kad joj je bilo 65 godina, a antropologiju je diplomirala kad joj je bilo 70. I to sve s čak desetoro djece u kući. Spomenite mi naporan rad i upoznat ću vas s mojom majkom.

Helen

Ponovno sam izgradila život nakon što sam izgubila oba sina. Sada su mi 74 godine i uskoro izdajemo svoju prvu knjigu naslova ‘Jesam li još uvijek majka’

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP