Prati nas

Aktivno starenje

Starenje je puno lakše imate li smisla za humor, zar ne?

Život je općenito lakši ako imate smisla za humor. Pa tako i ulazak u srednju ili čak stariju dob. S Twittera smo prikupili nekoliko najsmiješnijih izjava, a vi ih slobodno nadopunite kojim svojim duhovitim zapažanjem o tome kako ste se osjećali kad ste prešli u klub 50 +.

Objavljeno

|

foto: Candace Karch

Nisu svi presretni kad zakorače u srednju dob. No ako imate smisla za humor, starenje može biti vrlo komično. Da malo rasvijetlimo taj neminovni proces kroz koji ćemo svi proći, s Twittera smo prikupili najsmješnije izjave vezane uz starenje. Svi tweetovi stižu s američkog tla, no mnogi se odnose i na nas. Padne li vam na pamet još nešto, slobodno nadodajte:

Sara

‘Danom dobre frizure proglasim svaki onaj dan kad ne pronađem niti jednu novu dlaku na svojoj bradi!’


Carol

‘Otkako sam napunila 50, satovi i kalendari kreću se nekom posve novom brzinom.’

Sean

‘Ono što mi je super vezano uz srednju dub je to što ne više ne moram pretvarati da uživam u izlascima petkom navečer!’

Lloyd

‘Žile kao kod pauka, stopala kao kod vrane, krilca kao kod šišmiša. U zreloj dobi doista postaneš super-heroj!’

Rene

‘Što sam željela za Božić? Metabolizam 15-godišnjeg dječaka. A što sam dobila? Sredovječne kukove! Dovraga i Djed Mraz! Uvijek sve pomiješa!’

Melanie

‘Napunila sam 50 prošli tjedan i još nisam dobila niti jedan, jedini popust za starije građane! Postoje li oni doista?’

Kevin

‘Jučer sam proslavio pedeseti rođendan. Nisam još pogledao u ogledalo, ali pretpostavljam da su stvari manje-više iste kao i jučer.’

Hugh

‘Otkako sam napunio pedeset, čitanje me sve više podsjeća na punjenje kade koja nije začepljena.’

Sandra

‘Kad napunite 50, slobodno možete isključiti grijanje!’

Dylan

‘Upravo sam kupio svoje prve naočale za čitanje. Dobrodošla srednja dobi! Napokon te vidim – jasno!’

.

Aktivno starenje

Želite li brojati dupine ili paziti na planinsko bilje? Može!

Hrvatski nacionalni i parkovi prirode oglasili su da traže volontere i to za poslove koji su san snova: brojanje i evidencija dupina i galebova, izgradnja suhozida, tradicijsko vrtlarstvo, zaštita planinskog bilja…

Objavljeno

|

“Ah, kad jednom budem u penziji napokon ću imati vremena baviti se onim u čemu uživam!” Sigurno ste mnogo puta čuli ovakvu ili sličnu rečenicu, a možda ste je i sami koji put izgovorili. No kad penzija jednom dođe, vrlo je lako prepustiti se zovu kauča i daljinskog upravljača i zaboraviti da smo jednom maštali o tome da provodimo vrijeme u prirodi, zasadimo vrt, uzgajamo masline ili naučimo izgrađivati suhozide.

Ako i vi spadate u one koji bi željeli raditi nešto zanimljivo i korisno i pritom boraviti u prirodi, ali im treba mali poticaj, hrvatski nacionalni i parkovi prirode oglasili su da traže volontere. Ako vam ovo već sada zvuči primamljivo, čekajte da vidite detalje.


Park prirode Medvednica

Pridružite se volonterskom timu u Parku prirode Medvednica i postanite Medvednički anketar. Time ćete nam pomoći u istraživanju strukture i stavova posjetitelja Medvednice te unapređenju sustava praćenja posjećivanja i komunikacije s posjetiteljima.

Na Medvednici možete pomoći i u priređivanju tradicionalnih festivala tijekom godine i dati svoj doprinos promoviranju prirodnih i kulturnih vrijednosti, kao i pomoći u zaštiti vodozemaca Medvednice.

Žumberak

Na Žumberku se traže volonteri za prikupljanju vrijednih podataka o stanju kornjaša koji su potrebni u planiranju preporučenih smjernica za upravljanje područjima u kojima žive ovi sitni, ali bitni stanovnici naših šuma.

Papuk

Javna ustanova Park prirode Papuk kroz uspostavu nove turističke infrastrukture Eko kampa Duboka želi omogućiti populaciji školske djece nove edukacijske programe i produljenje boravka na višednevnim radionicama škola u prirodi za što su im prijeko potrebni volonteri.

Lonjsko polje

U Lonjskom polju traže volontere za uzgoj tradicijskog vrta a potrebno je čak pet osoba.

Telašćica

Prijavite se za volontiranje u Parku prirode “Telašćica” na Dugom otoku i pomognite u restauraciji stoljetnih maslinika i suhozida.

Mljet

Zaljubljenik ste u fotografiju i prirodu? Provedite tjedan dana na Zelenom otoku i donesite dašak umjetnosti u naš Park! Ovisno o dobu godine, imat ćete priliku dokumentirati živi svijet, aktivnosti u Parku, običaje i tradiciju, kulturne spomenike ili razna događanja.

Na Mljetu su potrebni i anketari posjetitelja Nacionalnog parka Mljet kako bi na temelju njihovih dojmova, mišljenja i prijedloga mogli poboljšati izbor i kvalitetu usluga koje su im na raspolaganju te unaprijediti razinu zaštite prirode.

Osin toga, na otoku Mljetu su dobrodošli i volonteri koji bi pomogli u izgradnji planinarskih puteva i čišćenju mljetskih uvala.

Papuk i Sjeverni Velebit

Ova dva parka prirode traže volontere za uzgoj i čuvanje planinskih biljaka. U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit rade na obnovi botaničkog vrta i treba ih svaka pomoć koju mogu dobiti, a na Papuku treba zaštititi budući botanički rezervat na brdu Turjak.

Risnjak

Pridružite se ekipi u Nacionalnom parku Risnjak i iskušajte se u izradi šindre – tradicionalnog drvenog pokrova prirodne ljepote. Uz to što ćete izučiti jedan stari zanat, pomoći ćete u popravku i pokrivanju krovova kuća u sklopu Parka.

Plitvička jezera

Dođite na Plitvička jezera – jedinstveni nacionalni park u srcu Europe i prirodno područje na Listi svjetske baštine – i pomozite u njegovom očuvanju. Jedino ćemo tako priču o njegovoj ljepoti i vrijednosti moći ispričati i pokazati svima onima koji ju još nisu čuli i vidjeli.

Kornati

Na Kornatima traže volontere za praćenje i popisivanje dupina i galebova što su svakako poslovi iz snova. Pomozite u očuvanju ovih lijepih životinja u jednom od naših najljepših nacionalnih parkova.

Sve detalje o mjestima na kojima možete volontirati, kao i detalje o prijevozu, smještaju, zadacima i kontakt osobama, pronađite na ovom linku.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP