Prati nas

Vijesti

S posla na groblje: Hrvatski radnici prekratko žive i predugo rade

Uredimo li radne uvjete i da im stres na radnom mjestu ne bude previsok, dio tih radnika može raditi do 67. godine, inače nema teorije. Psihofizičke sposobnosti poslije 60. naglo padaju

Objavljeno

|

Zakopani živi
foto: BigStock

S obzirom na kratak životni vijek, a nakon što se do 2028. povisi donja granica za odlazak u punu mirovinu na 67 godina starosti, hrvatski će umirovljenici biti među onima koji će najkraće uživati u umirovljeničkim danima. Pogotovo kada je riječ o muškarcima koji žive zabrinjavajuće kratko.

Prema podacima Eurostata hrvatski građani su u skupini sedam zemalja u kojima se najkraće živi. Tako je utvrđeno da prosječan hrvatski muškarac živi 74 godine, a žena 81 godinu. On će biti u mirovini tek 7 godina, a ona 14. S druge strane, Francuskinje će uživati u mirovini pet godina dulje, dok Bugarke umiru čak dvije godine prije Hrvatica, no bitno ranije odlaze u mirovinu.


Radnici to ne mogu izdržati

“Zaposlenicima s intelektualnim zanimanjima treba dati mogućnost da, ako hoće, mogu raditi do 67. Uredimo li radne uvjete i da im stres na radnom mjestu ne bude previsok, dio tih radnika može raditi do 67. godine, inače nema teorije. Psihofizičke sposobnosti poslije 60. naglo padaju. Ne može se granica za mirovinu pomaknuti na 67 godina preko koljena uz ove pritiske, stalna restrukturiranja, gubitak radnih mjesta… jer to traži Komisija. Možemo napisati zakon kakav hoćemo, ali naša radna populacija to neće izdržati”, izjavila je za Večernji list Marija Zavalić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu.

.

Vijesti

Aladrović: Izmjene zakona već u ponedjeljak idu u hitnu saborsku proceduru

‘Mi ćemo setom od 6 zakona iz područja radnog zakonodavstva, omogućiti produljenje rada na način da to bude na dobrovoljnoj razini tako da oni koji žele mogu raditi duže”, kaže ministar Aladrović.

Objavljeno

|

Autor

Premijer Andrej Plenković je jučer izjavio da je Vlada u cijelosti prihvatila zahtjeve sindikata okupljenih oko Inicijative ’67 je previše’ i odlučila krenuti u izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

Na pitanje hoće li se sada, nakon premijerove izjave, odustati od referenduma, sindikalist Krešimir Sever za HRT je rekao kako su potpisi predani u Sabor i da Inicijativa više ne može povući potpise.


“Čekamo reakciju Sabora i u slučaju da se odluči donijeti izmjena Zakona u potpunosti u skladu s onim što smo tražili u referendumskom pitanju, očekujemo da će se pitati Ustavni sud oko toga”, rekao je Sever.

Krešimir Sever (foto: Sandro Bura)

Ministar mirovinskog sustava Josip Aldarović naglasio je da nije riječ o kapitulaciji, već da je Vlada akceptirala 711 tisuća potpisa svojih građana: “Mirovinska reforma se počela primjenjivati od 01.01.2019. godine i velika većina odredbi iz mirovinske reforme je pokazala već sada pozitivne učinke. Ono što je bilo predmet spora je ovo referendumsko pitanje, na temelju kojeg su sindikati skupili potpise”, rekao je ministar i dodao kako je ovo odgovorna Vlada koja je prihvatila volju 711 tisuća građana.

Objasnio je i da će paralelno s ovim zahtjevima, Vlada mijenjati i radno zakonodavstvo: “Produženje rada je bila jedna od temeljnih misli vodilja tijekom mirovinske reforme. Dulji ostanak u sustavu rada čini mirovinski sustav održivim i adekvatne mirovine. Mi ćemo setom od 6 zakona iz područja radnog zakonodavstva, omogućiti produljenje rada na način da to bude na dobrovoljnoj razini tako da oni koji žele mogu raditi duže.”

Ministar je, gostujući na Hrvatskom radiju, rekao kako će se ovi zakoni u ponedjeljak pustiti u hitnu proceduru u Saboru, na što obvezuje i odluka Odbora za Ustav, ali i time žele vratiti povjerenje građana. Sever je naglasio kako su sindikati spremni, ako Vlada bude odugovlačila sa izmjenama Zakona, djelovati u predizbornom razdoblju za predsjedničke izbore, a isto tako i parlamentarne.

, rekao kako će se ovi zakoni u ponedjeljak pustiti u hitnu proceduru u Saboru, na što obvezuje i odluka Odbora za Ustav, ali i time žele vratiti povjerenje građana. Sever je naglasio kako su sindikati spremni, ako Vlada bude odugovlačila sa izmjenama Zakona, djelovati u predizbornom razdoblju za predsjedničke izbore, a isto tako i parlamentarne.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP