Što kada baka ne može do unuka?
foto: BigStock

Veliko savezništvo: Piše se Manifest prava starijih osoba

Autor: • 17. 05. 2016. • Vijesti1376 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Generalna tajnica Europske federacije umirovljenika i starijih osoba (FERPA)  Carla Cantone početkom svibnja boravila je u Zagrebu, izvijestio je Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH). FERPA je organizacija koja udružuje sindikate i udruge umirovljenika iz 40 zemalja te predstavlja 10 milijuna članova.

Cantone je upozorila kako sindikati moraju biti odlučni jer radnici, i stari i mladi, puno očekuju od sindikata. Kada je sindikat slab ili ih ne uspijeva zastupati, gubi se snaga zajedništva i dogovora.„Život se produljuje, tako da moramo zaštititi prava starijih osoba, na isti način na koji štitimo prava radnika. Ako hrvatski sindikati neće uspjeti štitili prava starijih, izgubit će ih sutra kada oni budu stariji. Zato se već danas trebate zajednički boriti za boljitak starijih osoba“ – upozorila je Cantone.

Dodala je kako FERPA radi na Manifestu prava starijih osoba, jer im je cilj stvoriti jedno veliko savezništvo svih starijih osoba u svim europskim državama, a za to im treba pomoć svih sindikata u Europi, jer će se jedino tim zajedništvom, kao i sinkronim djelovanjem s udrugama, uspjeti djelotvornije utjecati na europske politike i strategije.

„Posjećujući članice FERPA-e u različitim zemljama shvatila sam da sve države financijsku krizu rješavaju rezanjem ili zamrzavanjem mirovina, zdravstvenih usluga i socijalnih prava, što je potpuno pogrešan pristup. Ideja da se u Europi privatizira zdravstvo na američki način nije dobra za Europu, za mlade, niti za starije. Vlade moraju investirati u zdravstvo i usluge, te voditi dijalog sa sindikatima i civilnim društvom kako bi se poboljšao položaj radnika i umirovljenika“, kaže generalna tajnica Federacije, a prenosi SUH na svojim stranicama.

 

manifest – proglas kulturnog, političkog ili kakvog drugoga pokreta namijenjen javnosti, koji, obično ima svojstva dugoročnog programa [manifest nadrealizma; izdati manifest; objaviti manifest]

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.