Prati nas

Vijesti

Zagreb: Besplatno mjerenje tlaka, glukoze u krvi, kolesterola…

Do 15 sati na Cvjetnom trgu možete obaviti besplatno mjerenje krvnog tlaka, glukoze u krvi, kolesterola, težine, te udjela masnog i mišićnog tkiva u organizmu. Cilj je podizanja svijesti o čimbenicima rizika s obzirom da četiri od deset odraslih osoba ima povišen krvni tlak koji je vrlo često nedijagnosticiran.

Objavljeno

|

Na koje preglede ići?
foto: BigStock

Povišen krvni tlak najveći je ubojica današnjice, a kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti u gotovo svim zemljama svijeta, poručuju stručna društva liječnika u povodu Svjetskog dana hipertenzije, 17. svibnja, koji se u Zagrebu obilježava javnozdravstvenom akcijom.

Akcija će se održati na Cvjetnome trgu od 12 do 15 sati i uključivat će mjerenje krvnog tlaka, glukoze u krvi, kolesterola, težine,  te udjela masnog i mišićnog tkiva u organizmu.  Cilj je podizanja svijesti o čimbenicima rizika s obzirom da četiri od deset odraslih osoba ima povišen krvni tlak koji je vrlo često nedijagnosticiran.


Ministarstvo zdravlja, Hrvatsko društvo za hipertenziju, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatska ljekarnička komora te Hrvatsko farmaceutsko društvo pozivaju sve građane da se odazovu na ovu javnozdravstvenu akciju  i zajedno s njima obilježe Svjetski dan hipertenzije na Cvjetnome trgu.

Po prvi put u mjerenju će zajedno sudjelovati zdravstveni stručnjaci iz područja liječničke, sestrinske i ljekarničke djelatnosti kao primjer suradnje u prevenciji hipertenzije. Posjetitelji će se tako nakon mjerenja moći posavjetovati s liječnikom vezano uz rezultate mjerenja  te ljekarnikom u vezi s lijekovima i terapijom.

.

Kuhinja

Izdašne i sočne kakao-banana šnite mogle bi biti pravi ljetni hit

Internet obiluje bezbrojnim receptima za ‘banana’ kolače, no većina od njih s bananom nemaju veze, već dodatkom umjetne arome pokušavaju glumiti popularne industrijske čokoladne bananice.

Objavljeno

|

Autor

Jeste li znali da banana ne raste niti na drvetu niti na palmi? Riječ je, naime, o voću koje je plod zeljaste biljke. No peteljke njenog ogromnog lišća slažu se u prividno deblo pa mnogi kažu da je riječ o “stablu banane”.

Brojne vrste banana imaju različitu primjenu. Plodovi škrobnatih neslatkih vrsta peku se i kuhaju pa pripadaju takozvanoj slanoj kuhinji. Od nekih se vrsta priprema brašno, a služe i za proizvodnju alkohola. Postoji i vrsta od koje se plete užad, dok se malobrojne “slatke vrste” jedu kao sirovo voće, a i sjajno se prerađuju u slastice.


Internet obiluje bezbrojnim receptima za “banana” kolače, no većina od njih s bananom nemaju veze, već dodatkom umjetne arome pokušavaju glumiti popularne industrijske čokoladne bananice. Ili se banane polažu na biskvit, prije nego li ih se zabetonira slojem pudinga ili slastičarske kreme. Umjesto toga, nudimo vam isprobani recept za sočne kakao kocke punjene kremom od pravih zrelih banana.

Sastojci

Za biskvit

5 jaja
250 g šećera
1 vanilin šećer
190 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
125 ml mlijeka
125 ml ulja
5 žlica kakaa u prahu

Za kremu

6 dl mlijeka
2 pudinga od vanilije
150 g šećera
1 kg jako zrelih banana
250 grama maslaca ili margarina
limun

Za preljev

150 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca ili margarina

Priprema

Jaja pjenasto mikserom umutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte ulje i mlijeko. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo pa sve još kratko izmiješajte. Kako nam je cilj dobiti dvije kore, lim (cca. 27×35 cm) obložite papirom za pečenje pa u njega izlijte polovicu smjese. Pecite 20 minuta na 180°C. Ponovite s drugom polovicom. Ohladite kore.

Na 6 dl mlijeka skuhajte 2 pudinga i šećer. Ohladite na sobnu temperaturu. Oguljene banane izradite vilicom pa mikserom doradite dok ne postanu tekuće. Dodajte polovinu ili cijeli limun (prema želji), ako želite da vam krema manje potamni. U ohlađeni puding mikserom utucite omekšali maslac pa sjedinite sa izrađenim bananama. Podijelite u dva dijela i premažite kore tako da gornji sloj bude krema.

Sastojke za glazuru otopite na pari ili na električnom štednjaku uz najnižu temperaturu. Prelijte preko kolača prije nego što ga stavite u hladnjak. Slastica je najbolja drugi ili treći dan.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP