Prati nas

Zdravlje

Danas prošetajte Jarunom i besplatno pregledajte madeže

U Hrvatskoj se, prema podacima Registra za rak, od 1988. do 2008. učestalost malignog melanoma povećala za 149% za muškarce i 130% za žene, a smrtnost od melanoma za 50%.

Objavljeno

|

Je li voda u Jarunu sigurna za kupanje?
foto. BigStock

Na malom jarunskom jezeru kod kluba Aquarius od 10 do 18 sati građani mogu doći na preventivni besplatni pregled madeža bez uputnice. Pregled se održava u okviru javno-preventivnog zdravstvenog projekta ranog otkrivanja melanoma i ostalih zloćudnih tumora kože pod nazivom “Djeluj sada”, javlja HRT.

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum rekla je da će građane, pod njezinim vodstvom, pregledavati 30-ak liječnika volontera različitih specijalnosti. Za građane je organizirano i stručno savjetovanje o zaštiti od sunca, dobit će informativne brošure, a moći će i testirati proizvode za zaštitu od sunca. Za djecu su organizirane radionice, igre i natjecanja.


Istaknula je kako taj tradicionalni gradski javnozdravstveni projekt, kojeg provode dermatolozi te liječnici onkolozi, ima za cilj podizanje svijesti o raku kože, kako bi pacijenti na vrijeme i u što ranijem stadiju prepoznali sumnjive promjene na koži.

Madeži su sasvim uobičajena pojava, međutim, osim dobroćudnih na koži se mogu pojaviti i zloćudne izrasline. Prednost raka kože u usporedbi s ostalim tumorima jest upravo mogućnost uočavanja na vrijeme, a redovitim pregledavanjem kože i otkrivanjem sumnjivih promjena u najranijoj fazi, mogućnost izlječenja je gotovo sto posto.

Šitum je rekla kako ih u Hrvatskoj još uvijek zabrinjava što se melanom najčešće otkrije tek u uznapredovaloj fazi kada su izgledi za izlječenje manji, pa je edukacija o toj bolesti od iznimnog značaja. Prema broju novooboljelih, Hrvatska je u sredini u Europi, ali prema broju umrlih je među najlošijim zemljama.

Predsjednica Udruge “Zdravi pod suncem” Sanja Poduje rekla je da se u Hrvatskoj, prema podacima Registra za rak, od 1988. do 2008. učestalost malignog melanoma povećala za 149% za muškarce i 130% za žene, a smrtnost od melanoma za 50%.

Istaknula je kako prema posljednjim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2013., najveća incidencija melanoma je u dobnoj skupini od 70 do 74 godine. Ukupan broj novooboljelih bolesnika s melanomom tijekom 2013. je 527, odnosno 249 žena i 278 muškaraca. Ukupna incidencija melanoma 2013. je 12,3%, 13,5% za muškarce, a 11,2% za žene (broj novooboljelih na 100.000 stanovnika).

Zahvaljujući javnopreventivnim akcijama najveći broj melanoma je lokaliziran (48,5% oboljelih). Metastaze u regionalne limfne čvorove ima 15,2%, a udaljene metastaze 7,3% oboljelih. Poduje je rekla kako nažalost, za 33,6% oboljelih nema podataka.

Od melanoma najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40. i 60. godine starosti, iako se bilježi porast oboljelih i u dječjoj i adolescentnoj dobi. Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, pa tako i melanoma. Poduje je upozorila i na štetnost solarija te tretmana noktiju kod kojeg se koriste UV lampe.

.

Zdravlje

Uzimate kapsule za bolje pamćenje? Bolje prestanite!

Više od četvrtine svih osoba starijih od 50 godina, uzima dodatke prehrani u nadi da će poboljšati pamćenje. No, dok natpisi na bočicama tvrde jedno, sva sila međunarodnih stručnjaka tvrdi nešto sasvim drugo: ti dodaci ne samo da ne pomažu pamćenju nego mogu biti i štetni po zdravlje.

Objavljeno

|

Dodaci prehrani poput vitamina ne pomažu očuvanju zdravlja mozga i zapravo predstavljaju bacanje novca, piše Guardian.

Prema podacima iz SAD-a, prodaja dodataka prehrani koji bi trebali blagotvorno djelovati na memoriju i mozak općenito, od 2006. do 2015. se udvostručila te sada dosiže i do 643 milijuna dolara godišnje. Također, više od četvrtine svih osoba starijih od 50 godina, uzima te dodatke prehrani u nadi da će poboljšati pamćenje.


No, dok natpisi na bočicama tvrde jedno, sva sila međunarodnih stručnjaka tvrdi nešto sasvim drugo: ti dodaci ne samo da ne pomažu pamćenju nego mogu biti i štetni po zdravlje. “Ne postoje nikakvi dokazi koji govore u prilog tvrdnji da uzimanje dodataka prehrani pomaže pamćenju i zdravlju mozga, niti su kadri spriječiti ili odgoditi Alzheimerovu bolest”, složni su stručnjaci.

Međutim, znanstveni tim je naglasio kako manjak određenih nutrijenata poput vitamina B9 i B12, mogu biti povezani s kognitivnim problemima i funkcioniranjem mozga te da dodaci prehrani mogu pomoći osobama koje pate od manjka određenog nutrijenta. Procjenjuje se da u Velikoj Britaniji oko 20 posto osoba starijih od 60 godina pati od nedostatka vitamina B12. No stručnjaci kažu da je prije uzimanja bilo kakvog dodatka prehrani potrebno konzultirati liječnika te da je uvijek bolje određeni nutrijent dobiti iz svježih namirnica nego iz kapsula.

Zaključak je da se zdravim ljudima ne preporučuje uzimanje dodataka prehrani kako bi se zaštitio mozak, a savjet znanstvenika mogao bi se sumirati u dvije kratke riječi: Čuvajte novac.

Istraživanje je naručilo Globalno vijeće za zdravlje mozga (Global Council on Brain Health), a analizirani su dodaci poput vitamini B skupine, omega-3 masne kiseline, vitamin D, kofein, koenzim Q10 i gingko biloba. Znanstvenici su ustanovili da dodaci prehrani za koje se tvrdi da pomažu mozgu, najčešće uopće nisu biti testirani na tako nešto, a ono malo studija koje postoje, pokazuju različite rezultate.

“Veliki je problem što se ti dodaci prehrani predstavljaju kao lijek za gubitak pamćenja i još se tvrdi da za to postoje znanstveni dokazi”, kaže profesorica kliničke psihologije sa Sveučilišta Exeter, Linda Clare, ujedno i članica istraživačkog tima. Znanstvenici savjetuju ljudima da budu oprezni i skeptični prema tvrdnjama proizvođača. Također, upozoravaju da mnoge tablete i kapsule nisu prošle dovoljna testiranja.

No važno je naglasiti još jednu stvar: ovo je istraživanje u obzir uzelo samo utjecaj suplemenata na funkciju mozga tako da rezultati ne znače da neki dodaci prehrani možda nisu korisni za nešto drugo.

Kad je riječ o zdravlju mozga, znanstvenici opet ističu da je najbolja prevencija problema s pamćenjem zdrav život što uključuje zdravu prehranu, nepušenje, dobar san, tjelovježba, bogat društveni život i mentalna stimulacija. Britanska profesorica psihijatrije Gill Livingston kaže da je jedini zasad poznati način za prevenciju demencije kontroliranje krvnog tlaka te redovito uzimanje terapije za njegovo snižavanje.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP