Prati nas

Zdravlje

Danas prošetajte Jarunom i besplatno pregledajte madeže

U Hrvatskoj se, prema podacima Registra za rak, od 1988. do 2008. učestalost malignog melanoma povećala za 149% za muškarce i 130% za žene, a smrtnost od melanoma za 50%.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Je li voda u Jarunu sigurna za kupanje?
foto. BigStock

Na malom jarunskom jezeru kod kluba Aquarius od 10 do 18 sati građani mogu doći na preventivni besplatni pregled madeža bez uputnice. Pregled se održava u okviru javno-preventivnog zdravstvenog projekta ranog otkrivanja melanoma i ostalih zloćudnih tumora kože pod nazivom “Djeluj sada”, javlja HRT.

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum rekla je da će građane, pod njezinim vodstvom, pregledavati 30-ak liječnika volontera različitih specijalnosti. Za građane je organizirano i stručno savjetovanje o zaštiti od sunca, dobit će informativne brošure, a moći će i testirati proizvode za zaštitu od sunca. Za djecu su organizirane radionice, igre i natjecanja.


Istaknula je kako taj tradicionalni gradski javnozdravstveni projekt, kojeg provode dermatolozi te liječnici onkolozi, ima za cilj podizanje svijesti o raku kože, kako bi pacijenti na vrijeme i u što ranijem stadiju prepoznali sumnjive promjene na koži.

Madeži su sasvim uobičajena pojava, međutim, osim dobroćudnih na koži se mogu pojaviti i zloćudne izrasline. Prednost raka kože u usporedbi s ostalim tumorima jest upravo mogućnost uočavanja na vrijeme, a redovitim pregledavanjem kože i otkrivanjem sumnjivih promjena u najranijoj fazi, mogućnost izlječenja je gotovo sto posto.

Šitum je rekla kako ih u Hrvatskoj još uvijek zabrinjava što se melanom najčešće otkrije tek u uznapredovaloj fazi kada su izgledi za izlječenje manji, pa je edukacija o toj bolesti od iznimnog značaja. Prema broju novooboljelih, Hrvatska je u sredini u Europi, ali prema broju umrlih je među najlošijim zemljama.

Predsjednica Udruge “Zdravi pod suncem” Sanja Poduje rekla je da se u Hrvatskoj, prema podacima Registra za rak, od 1988. do 2008. učestalost malignog melanoma povećala za 149% za muškarce i 130% za žene, a smrtnost od melanoma za 50%.

Istaknula je kako prema posljednjim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2013., najveća incidencija melanoma je u dobnoj skupini od 70 do 74 godine. Ukupan broj novooboljelih bolesnika s melanomom tijekom 2013. je 527, odnosno 249 žena i 278 muškaraca. Ukupna incidencija melanoma 2013. je 12,3%, 13,5% za muškarce, a 11,2% za žene (broj novooboljelih na 100.000 stanovnika).

Zahvaljujući javnopreventivnim akcijama najveći broj melanoma je lokaliziran (48,5% oboljelih). Metastaze u regionalne limfne čvorove ima 15,2%, a udaljene metastaze 7,3% oboljelih. Poduje je rekla kako nažalost, za 33,6% oboljelih nema podataka.

Od melanoma najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40. i 60. godine starosti, iako se bilježi porast oboljelih i u dječjoj i adolescentnoj dobi. Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, pa tako i melanoma. Poduje je upozorila i na štetnost solarija te tretmana noktiju kod kojeg se koriste UV lampe.

.

Zdravlje

Virologinja Ana Gligić: ‘Drugog vala neće biti. Hrvatska je sretna jer ima Alemku Markotić’

Ugledna virologinja, doktorica Ana Gligić, koja je 1972. bila na čelu tima koji je suzbio velike boginje, rekla je da je koronavirus sada već toliko oslabio da sumnja da će biti drugog vala epidemije.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Poznata beogradska virologinja, doktorica Ana Gligić, koja je davne 1972. bila na čelu tima koji je u Jugoslaviji uspio izolirati virus velikih boginja, iznijela je svoje predviđanje u vezi nastavka pandemije. Doktorica Gligić je kazala već ranije da će epidemije koronavirusa širom svijeta početi slabjeti od u svibnju.

“Virus je definitivno oslabio. Do toga je došlo pasažiranjem kroz čovjeka, kao i zbog mjera koje su poduzete da se on ne prenosi s čovjeka na čovjeka. Čovjek nije supstrat na kojem virus može opstati”, kazala je Gligić za Slobodnu Dalmaciju i dodala: “Volim reći da su ljudi virusu slijepa ulica.”


Gligić dodaje da je virus već sada toliko slab da 50 posto onih i koji se zaraze više neće imati nikakve simptome. Osim, naravno, onih slabijeg imuniteta.

Dr. Gligić uvjerena je da drugog vala epidemije na našim prostorima neće biti. Ističe da se mogu pojaviti tzv. džepovi, odnosno manja žarišta poput onog na Braču. Pribojava se toga i u Srbiji zbog posljedica prosvjeda koji se ondje odvijaju.

“To su džepovi, žarišta, zato ih i nazivamo prirodno-žarišnim infekcijama i nikada ne znate gdje se još mogu pojaviti, ali to više nije epidemija, pogotovo ne na razini koju smo imali u ožujku. Takva žarišta treba u početku prepoznati i sanirati da se ne bi počela širiti. Već u lipnju moći će se slobodno putovati, a nadam se da će biti još više turizma i putovanja u srpnju i kolovozu”, dodaje Gligić.

Ugledna virologinja upozorava da bi problem mogla stvoriti sezona gripe. “Pojedinačni slučajevi mogu biti zahtjevni samo ako se poklope sa sezonom gripe. Imate naravno takve koji opet dođu. Slično je s mišjom groznicom ili zapadnonilskom groznicom. One nisu svake godine epidemične, ali su prisutne. No i ako se to dogodi, neće biti sadašnjih brojki oboljelih po bolnicama”, kaže Gligić.

Što se cjepiva tiče, ono neće doći još barem 16 mjeseci, smatra Gligić. “Nije isključeno da nakon što konačno dobijemo cjepivo za 16 mjeseci, virus opet doživi mutaciju pa nam za dvije godine bude potrebno novo”, kaže Gligić.

Znanstvenica odaje puno priznanje kolegama s Klinike “Fran Mihaljević” u Zagrebu jer im upravo pošlo za rukom izolirati virus.

“Veliki je to uspjeh bez obzira koliko sam postupak bio lagan ili težak. Nemam informaciju je li im to ussjelo sa ili bez razine zaštite 4. ili 5. stupnja, odnosno je li sve rađeno u uvjetima komore pod tlakom iz koje je izvučen zrak kako se ne bi dovelo u opasnost osoblje. To u Srbiji još nisu uradili ili barem objavili, iako imaju slične uvjete. Dr. Alemke Markotić sjećam se iz vremena kada je učila kod mene na Institutu ‘Torlak’ u Beogradu, ali i s terena u Sarajevu i BiH kada je 1989. godina izbila epidemija mišje groznice. Tada se ona priključila jednom američkom timu, a ja sam bila glavni istraživač na projektu s jugoslavenske strane. Tu je bila i jedna kolegica iz Slovenije. Sretali smo i kasnije puno puta, na kongresima u Kini, Južnoj Koreji, a Helsinki je bio posljednji put kada smo se srele. Vrlo stručna, vrijedna i otvorena osoba i jako mi se sviđa kao čovjek. Hrvatska može biti sretna što ju je imala u ovoj epidemiji”, kaže dr. Ana Gligić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP