Prati nas

Vijesti

99 lipa: Trgovci umirovljenicima uzmu milijun kuna godišnje

Ako tome pribrojimo i ostale građane kao kupce, kojih je još najmanje dva puta više nego umirovljenika, iznos tzv. jedne lipe je zastrašujući i prelazi tri milijuna kuna. Prema postojećoj zakonskoj regulativi, strogo je određeno da stanje u blagajnama mora odgovarati evidentiranom prometu.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako nas varaju u trgovinama?
foto: BigStock

U velikom dijelu trgovačkih kuća, maloprodajne cijene  istaknute su u kunama sa završetkom na famoznih 99 lipa i to za  gotovo svaki proizvod. Pod pretpostavkom da svaki umirovljenik  kupi dnevno osam artikala u dva navrata, na broj umirovljenika –  kupaca godišnje, to iznosi preko milijun kuna, a ako tome pribrojimo i ostale građane kao kupce kojih je još najmanje dva puta više,  nego umirovljenika, iznos tzv. “jedne lipe” je zastrašujući i prelazi  tri milijuna kuna, rekao je na konferenciji za novinare naslovljenoj „Potkradaju nas, zar ne?!“ Duško  Vuković predsjednik Gradske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika, javlja Zadarski list.

Vuković upozorava kako sve protekle godine na ovu kriminalnu pojavu  država šuti te čak ni ne mari što na iznos koji se pojavljuje u blagajnama a kasnije i u prihodu trgovačkih kuća nije obračunat PDV.


„Prema postojećoj zakonskoj regulativi, strogo je određeno da  stanje u blagajnama mora odgovarati evidentiranom prometu.  Zbog svega ovoga, putem naših središnjih rukovodstava tražit ćemo  da se ovo pitanje postavi nadležnim državnim institucijama i da se  prekršitelji sankcioniraju. Predlažemo da se putem računa, kao što  se to radi i s PDV-om, taj višak, usmjerava na račune udruga koje se  bave socijalnim radom, a mi ćemo i dalje u zaštiti prava umirovljenika i ostalih građana od svih nezakonitih nasrtaja, javno i uporno  dizati svoj glas“, poručio je Vuković.

„Od naših struktura stoga ćemo zatražiti i na državnoj razini da  se organiziraju posebne rasprave o problemima koji su duboko utkani u bit i strukturu našeg društva i život naših građana te da se  izjasne o našim prijedlozima njihova rješavanja“, zaključio je predsjednik Županijske organizacije  HSU-a Branislav Jelenić, a u ime Matice umrovljenika Zadarske županije podršku im je  dao i njihov predsjednik Milivoj Dujela koji je naglasio kako je  njihova dužnost i misija da se bore za bolji život, status i standard  svih umirovljenika.

.

Vijesti

Hod za život je odgođen. Hoće li se i ove godine održati dan prije izbora?

Ove se godine ‘za zaštitu svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti bez diskriminacije’ trebalo hodati tri subote u osam gradova.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Hod za Život 2019., Zagreb (foto: Sandro Bura)

Konzervativna manifestacija Hod za život ove se godine neće održati “u svibanjskom roku”. Organizatori su priopćili da se peto izdanje odgađa do daljnjega. Održat će se čim epidemiološka situacija to dopusti.

Podsjetimo, prošle se godine hodalo 25. svibnja na dan izborne šutnje uoči otvaranja birališta za Europski parlament. U svjetlu nenavođenja konkretnog datuma održavanja Hoda za život, moguće je da će epidemiološka situacija dopustiti održavanje manifestacija i dan prije parlamentarnih izbora.


“Pratit ćemo mjere Nacionalnog stožera, kako će se situacija odvijati i sukladno tome ćemo postupati”, kazala je Andrea Kotnik iz Organizacijskog odbora.

Ove se godine “za zaštitu svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti bez diskriminacije” trebalo hodati tri subote u osam gradova. Koordinator Hoda za život Zagreb Ivan Mihanović naveo je da će u Hodu, kada epidemiološke mjere to dopuste, sudjelovati Zagreb, Osijek, Slavonski Brod, Sisak, Rijeka, Zadar, Split i Imotski, a geslo ovogodišnjeg Hoda je “Za zaštitu svakog života bez diskriminacije”.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP