Kako nas varaju u trgovinama?
foto: BigStock

99 lipa: Trgovci umirovljenicima uzmu milijun kuna godišnje

Autor: • 07. 07. 2016. • Vijesti1196 • Verzija za ispis Verzija za ispis

U velikom dijelu trgovačkih kuća, maloprodajne cijene  istaknute su u kunama sa završetkom na famoznih 99 lipa i to za  gotovo svaki proizvod. Pod pretpostavkom da svaki umirovljenik  kupi dnevno osam artikala u dva navrata, na broj umirovljenika –  kupaca godišnje, to iznosi preko milijun kuna, a ako tome pribrojimo i ostale građane kao kupce kojih je još najmanje dva puta više,  nego umirovljenika, iznos tzv. “jedne lipe” je zastrašujući i prelazi  tri milijuna kuna, rekao je na konferenciji za novinare naslovljenoj „Potkradaju nas, zar ne?!“ Duško  Vuković predsjednik Gradske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika, javlja Zadarski list.

Vuković upozorava kako sve protekle godine na ovu kriminalnu pojavu  država šuti te čak ni ne mari što na iznos koji se pojavljuje u blagajnama a kasnije i u prihodu trgovačkih kuća nije obračunat PDV.„Prema postojećoj zakonskoj regulativi, strogo je određeno da  stanje u blagajnama mora odgovarati evidentiranom prometu.  Zbog svega ovoga, putem naših središnjih rukovodstava tražit ćemo  da se ovo pitanje postavi nadležnim državnim institucijama i da se  prekršitelji sankcioniraju. Predlažemo da se putem računa, kao što  se to radi i s PDV-om, taj višak, usmjerava na račune udruga koje se  bave socijalnim radom, a mi ćemo i dalje u zaštiti prava umirovljenika i ostalih građana od svih nezakonitih nasrtaja, javno i uporno  dizati svoj glas“, poručio je Vuković.

„Od naših struktura stoga ćemo zatražiti i na državnoj razini da  se organiziraju posebne rasprave o problemima koji su duboko utkani u bit i strukturu našeg društva i život naših građana te da se  izjasne o našim prijedlozima njihova rješavanja“, zaključio je predsjednik Županijske organizacije  HSU-a Branislav Jelenić, a u ime Matice umrovljenika Zadarske županije podršku im je  dao i njihov predsjednik Milivoj Dujela koji je naglasio kako je  njihova dužnost i misija da se bore za bolji život, status i standard  svih umirovljenika.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.