Prati nas

Vijesti

HSU: Vratite primanje mirovina preko pošte

Banke putem kamate na dopušteni minus kao i na nedozvoljeno prekoračenje, kroz bankarske razne naknade, putem raznih paketa usluge, ‘olakšaju’ prosječnog umirovljenika za preko 1.500 kuna godišnje.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako do oprosta duga? Postupak?
foto: BigStock

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) od sljedećeg će saziva Sabora zatražiti izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koji je stupio na snagu 1. siječnja 2015., piše javlja Zadarski list. Taj je zakon natjerao sve umirovljenike koji su do tada mirovinu primali preko pošte, da za doznaku mirovinskih prihoda otvore svoje tekuće račune u jednoj od banaka – kaže predsjednik zadarskog HSU-a i gradski vijećnik Duško Vuković.

„Kamate na tekućim računima većine umirovljenika kod nas penju se i do 14%. U zemljama članicama EU su i nekoliko puta manje, a u Belgiji, primjerice, iznose 4%. Jasno je da se kod nas odvija nedopustivo lihvarenje, kaže Vuković ističući “dopušteni minus” kao najskuplji oblik zaduživanja u koji zapadnu pod utjecajem raznih bankarskih savjeta i preporuka koje ih vode u klopku permanentnog dužničkog ropstva.


Prema nekim ozbiljnim izračunima i procjenama, nastavlja Vuković, banke putem kamate na dopušteni minus kao i na nedozvoljeno prekoračenje, kroz bankarske razne naknade, putem raznih paketa usluge, ‘olakšaju’ prosječnog umirovljenika za preko 1.500 kuna godišnje.

Štoviše, čak je zakonodavac bankama omogućio da pod svoju operativu preuzmu i onaj dio umirovljenika koji je mirovinu primao putem pošte, a 1. siječnja 2015. godine na snagu je stupio novi zakon koji je direktivno naložio da svi umirovljenici moraju otvoriti svoje tekuće račune i za doznaku mirovinskih prihoda.

„Taj zakon je udar na pravo izbora svakog umirovljenika gdje želi primati svoju teško zarađenu mirovinu te ćemo preko središnjice i naših tijela Ustavnom sudu uskoro podnijeti zahtjev za preispitivanje ustavnosti te zakonske odredbe“, najavljuje Vuković i nastavlja: „Tim potezom pera, zakonodavna je vlast, odnosno saborska većina oko 200 tisuća umirovljenika prepustila na milost i nemilost bankarima. Jedna od procjena kaže da će nakon što banke instaliraju svoje ‘proizvode’, samo ta grupacija umirovljenika koja je po ovom zakonu došla u krilo banaka biti ‘olakšana’ za 340 milijuna kuna godišnje.“

„Po nama je pravo svakog građanina da bez nametanja odluči kako će primati svoje legitimne, neosporene prihode, a ne da ga se kanalizira putovima profita financijske oligarhije“, kaže Vuković za Zadarski list, uvjeren da će se time složiti svi umirovljenici bez obzira na politička stajališta.

.

Vijesti

Perive pamučne maske ne smiju se oglašavati i prodavati kao ‘zaštitne maske’

Pamučne maske nemaju potrebna svojstva zaštite niti su za njih provedeni testovi koji bi utvrdili njihovu učinkovitost.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Perive pamučne maske prodaju se po cijeni od nekoliko desetaka kuna pa se mnogi građani, misleći da su prevareni, javljaju Državnom inspektoratu. No Vlada RH tvrdi da takve maske nisu obuhvaćene Odlukom o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode. Ukratko, njihova cijena nije zamrznuta, a za to postoji i dobar razlog.

Naime, Odlukom su obuhvaćene kirurške zaštitne maske koje spadaju pod medicinske proizvode te FFP2 i FFP3 koje spadaju pod osobnu zaštitnu opremu, za koje proizvođač mora provesti odgovarajući postupak ocjenjivanja sukladnosti, izraditi tehničku dokumentaciju, iste moraju nositi oznaku sukladnosti CE , te posjedovati EU izjava o sukladnosti.


Stoga “pamučne, perive maske” se ne smatraju navedenim kategorijama proizvoda i nemaju takva svojstva zaštite, pa se na tržištu ne smiju oglašavati niti prodavati kao zaštitne maske.

Ako se u inspekcijskom nadzoru utvrdi da trgovac oglašava i prodaje “pamučne, perive maske”, kao “zaštitne pamučne maske”, istome će se zabraniti zavaravajuća, odnosno nepoštena poslovna praksa iz članka 33. stavka 1. Zakona o zaštiti potrošača te će se poduzeti prekršajne mjere temeljem članka 138. stavka 1. točke 46., stavak 2. i 3. Zakona o zaštiti potrošača.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP