Prati nas

Vijesti

HSU: Vratite primanje mirovina preko pošte

Banke putem kamate na dopušteni minus kao i na nedozvoljeno prekoračenje, kroz bankarske razne naknade, putem raznih paketa usluge, ‘olakšaju’ prosječnog umirovljenika za preko 1.500 kuna godišnje.

Objavljeno

|

Kako do oprosta duga? Postupak?
foto: BigStock

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) od sljedećeg će saziva Sabora zatražiti izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koji je stupio na snagu 1. siječnja 2015., piše javlja Zadarski list. Taj je zakon natjerao sve umirovljenike koji su do tada mirovinu primali preko pošte, da za doznaku mirovinskih prihoda otvore svoje tekuće račune u jednoj od banaka – kaže predsjednik zadarskog HSU-a i gradski vijećnik Duško Vuković.

„Kamate na tekućim računima većine umirovljenika kod nas penju se i do 14%. U zemljama članicama EU su i nekoliko puta manje, a u Belgiji, primjerice, iznose 4%. Jasno je da se kod nas odvija nedopustivo lihvarenje, kaže Vuković ističući “dopušteni minus” kao najskuplji oblik zaduživanja u koji zapadnu pod utjecajem raznih bankarskih savjeta i preporuka koje ih vode u klopku permanentnog dužničkog ropstva.


Prema nekim ozbiljnim izračunima i procjenama, nastavlja Vuković, banke putem kamate na dopušteni minus kao i na nedozvoljeno prekoračenje, kroz bankarske razne naknade, putem raznih paketa usluge, ‘olakšaju’ prosječnog umirovljenika za preko 1.500 kuna godišnje.

Štoviše, čak je zakonodavac bankama omogućio da pod svoju operativu preuzmu i onaj dio umirovljenika koji je mirovinu primao putem pošte, a 1. siječnja 2015. godine na snagu je stupio novi zakon koji je direktivno naložio da svi umirovljenici moraju otvoriti svoje tekuće račune i za doznaku mirovinskih prihoda.

„Taj zakon je udar na pravo izbora svakog umirovljenika gdje želi primati svoju teško zarađenu mirovinu te ćemo preko središnjice i naših tijela Ustavnom sudu uskoro podnijeti zahtjev za preispitivanje ustavnosti te zakonske odredbe“, najavljuje Vuković i nastavlja: „Tim potezom pera, zakonodavna je vlast, odnosno saborska većina oko 200 tisuća umirovljenika prepustila na milost i nemilost bankarima. Jedna od procjena kaže da će nakon što banke instaliraju svoje ‘proizvode’, samo ta grupacija umirovljenika koja je po ovom zakonu došla u krilo banaka biti ‘olakšana’ za 340 milijuna kuna godišnje.“

„Po nama je pravo svakog građanina da bez nametanja odluči kako će primati svoje legitimne, neosporene prihode, a ne da ga se kanalizira putovima profita financijske oligarhije“, kaže Vuković za Zadarski list, uvjeren da će se time složiti svi umirovljenici bez obzira na politička stajališta.

.

Vijesti

U travnju stižu povišica mirovina i zaostaci, zna se i koliko

Razlika za prva dva mjeseca stići će s mirovinom u travnju. Inače, visina mirovine određuje se prema godinama staža i vrijednosti plaća.

Objavljeno

|

Autor

Kako do novca iz drugog stupa?

Travanjsko usklađivanje mirovina umirovljenicima će donijeti skromnih 17 kuna povišice na prosječnu mirovinu od približno 2.500 kuna! Nije to dovoljno ni za tri litre mlijeka, piše Večernji list.

Mirovine se usklađuju dva puta godišnje u skladu s kretanjem plaća i cijena, a prvo ovogodišnje usklađenje iznosit će samo 0,7 posto jer je znatno usporio rast plaća. Šest mjeseci ranije povišica je bila jača, i to 2,44 posto.


Ovog puta “iznevjerili” su poslodavci jer su plaće u drugom dijelu 2019. godine rasle samo 0,7 posto u odnosu na isplaćene bruto plaće u prvom dijelu godine, kada je povećanje bilo 3,4%! Istovremeno, ubrzala je inflacija na 0,7 posto s 0,2 posto u prvom dijelu godinu, što zbrojeno i podijeljeno s dva daje povišicu od 0,7 posto, javlja Večernji.

Prosječna se mirovina kreće oko 2.500 kuna, s tim što ljudi koji su radili više od 40 godina imaju prosječnu mirovinu oko 3.800 kuna. Kad se iz prosjeka isključi oko 176 tisuća umirovljenika koji su veći dio radnog vijeka radili izvan Hrvatske, najčešće u Srbiji ili Bosni i Hercegovini, te im je hrvatski dio mirovine oko 850 kuna, tada su prosječne mirovine ‘čistih’ hrvatskih umirovljenika 2.800 kuna, a onih s više od 40 godina staža oko 4.600 kuna.

Njima će 0,7 posto povišice donijeti oko 20 kuna više, a ljudima koji su radili dulje od četiri desetljeća te imali relativno pristojnu plaću oko 32 kune. Razlika za prva dva mjeseca stići će s mirovinom u travnju. Inače, visina mirovine određuje se prema godinama staža i vrijednosti plaća.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP