Prati nas

Vijesti

HSU: Vratite primanje mirovina preko pošte

Banke putem kamate na dopušteni minus kao i na nedozvoljeno prekoračenje, kroz bankarske razne naknade, putem raznih paketa usluge, ‘olakšaju’ prosječnog umirovljenika za preko 1.500 kuna godišnje.

Objavljeno

|

Kako do oprosta duga? Postupak?
foto: BigStock

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) od sljedećeg će saziva Sabora zatražiti izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koji je stupio na snagu 1. siječnja 2015., piše javlja Zadarski list. Taj je zakon natjerao sve umirovljenike koji su do tada mirovinu primali preko pošte, da za doznaku mirovinskih prihoda otvore svoje tekuće račune u jednoj od banaka – kaže predsjednik zadarskog HSU-a i gradski vijećnik Duško Vuković.

„Kamate na tekućim računima većine umirovljenika kod nas penju se i do 14%. U zemljama članicama EU su i nekoliko puta manje, a u Belgiji, primjerice, iznose 4%. Jasno je da se kod nas odvija nedopustivo lihvarenje, kaže Vuković ističući “dopušteni minus” kao najskuplji oblik zaduživanja u koji zapadnu pod utjecajem raznih bankarskih savjeta i preporuka koje ih vode u klopku permanentnog dužničkog ropstva.


Prema nekim ozbiljnim izračunima i procjenama, nastavlja Vuković, banke putem kamate na dopušteni minus kao i na nedozvoljeno prekoračenje, kroz bankarske razne naknade, putem raznih paketa usluge, ‘olakšaju’ prosječnog umirovljenika za preko 1.500 kuna godišnje.

Štoviše, čak je zakonodavac bankama omogućio da pod svoju operativu preuzmu i onaj dio umirovljenika koji je mirovinu primao putem pošte, a 1. siječnja 2015. godine na snagu je stupio novi zakon koji je direktivno naložio da svi umirovljenici moraju otvoriti svoje tekuće račune i za doznaku mirovinskih prihoda.

„Taj zakon je udar na pravo izbora svakog umirovljenika gdje želi primati svoju teško zarađenu mirovinu te ćemo preko središnjice i naših tijela Ustavnom sudu uskoro podnijeti zahtjev za preispitivanje ustavnosti te zakonske odredbe“, najavljuje Vuković i nastavlja: „Tim potezom pera, zakonodavna je vlast, odnosno saborska većina oko 200 tisuća umirovljenika prepustila na milost i nemilost bankarima. Jedna od procjena kaže da će nakon što banke instaliraju svoje ‘proizvode’, samo ta grupacija umirovljenika koja je po ovom zakonu došla u krilo banaka biti ‘olakšana’ za 340 milijuna kuna godišnje.“

„Po nama je pravo svakog građanina da bez nametanja odluči kako će primati svoje legitimne, neosporene prihode, a ne da ga se kanalizira putovima profita financijske oligarhije“, kaže Vuković za Zadarski list, uvjeren da će se time složiti svi umirovljenici bez obzira na politička stajališta.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP