Prati nas

Vijesti

Kako prepoznati propagandu na internetu?

Pticama na grani je jasno da na Internetu na gotovo svakom koraku vrebaju propaganda i dezinformacija. Međutim, tek rijetkima je jasno kako funkcioniraju takve dezinformacijske kampanje i kako lako se svakoga može prevariti.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Propaganda u medijima
foto: Pixabay

U Njemačkoj se, piše Deutsche Welle, pojačano raspravlja o temi dezinformacija na Internetu. Na jednom konkretnom primjer Ingo Mannteufel i Naser Shrouf pokazuju kako to funkcionira.

I pticama na grani je u međuvremenu jasno da na Internetu na gotovo svakom koraku vrebaju propaganda i dezinformacija. Međutim, tek rijetkima je jasno kako funkcioniraju takve dezinformacijske kampanje i kako lako se svakoga može prevariti. Tko se u Njemačkoj, na primjer, pred kraj muslimanskog mjeseca posta želi informirati o tome kakvo je mišljenje Angele Merkel o ramazanu, na Google.de može to potražiti pod pojmom “Angela Merkel Ramadan”.


Samo jedan klik dovoljan za dezinformacije

Odmah na prvoj stranici rezultata pretraživanja se među prvima nalazi link koji vodi na stranicu na kojoj je vijest pod naslovom “Oslobođenje od poreza zbog ramazana?”. Ta vijest potječe s jedne internetske stranice na njemačkom jeziku Politically Incorrect koja se kao informativni portal pozicionirala “protiv mainstreama” i time vjerojatno privlači upravo one korisnike koji su nezadovoljni izbjegličkom politikom savezne vlade. Pogledom na natpis koji stoji na stranici, međutim, veoma brzo postaje jasno da ona u širem smislu podržava akcije pokreta Pegide, koji je kritičan prema islamu, i njezinih izdanaka. Blizina te stranice s desnopopulističkim, desnoekstremnim i drugim strujanjima koja su neprijateljska prema islamu je očita.

Korisnik, dakle, u toj kratkoj vijesti saznaje da je Angela Merkel 4. lipnja “vlasnike restorana oslobodila jednog poreza, kako bi se muslimanima za vrijeme ramazana mogla ponuditi jeftinija jela”. Ta već sama po sebi nebulozna vijest kod mnogih korisnika te stranice izgleda nailazi na plodno tlo: u korisničkim komentarima tako pljušte kritike i psovke protiv Angele Merkel i izbjegličke politike njemačke vlade. Mada njemačka vlada nije donijela nikakve “porezne olakšice” za vrijeme ramazana.

Teško je utvrditi izvor

Sada je interesantno pitanje kako je nastala ta vijesti i kako je teklo njezino širenje. Jer, čak i sami anonimni autori te njemačke web stranice slute da ti navodi ne mogu biti istiniti. Stoga oni promišljeno pišu: “Ne navodi se o kakvim porezima se detaljno radi, a i ostale pojedinosti nedostaju u tom izvještaju. U biti je jedva zamislivo da savezna kancelarka samovoljno jednoj posebnoj skupini ustupi iznimna prava.” A onda ti autori nastavljaju u stilu teorije zavjere: “U biti. Ali kako se Merkel prilikom dovođenja njezinih novih građana po želji autoritativno nije osvrtala na Ustav, može se povjerovati da je u stanju donijeti takvu mjeru. Stoga ovu vijest ovdje prosljeđujemo s potrebnom opreznošću i suzdržanošću.”

Kako bi se ta lažna priča učinila vjerodostojnom, Politically Incorrect je na vijest zalinkao izvještaj internetske stranice na engleskom jeziku MoroccoWorldNews i uputio na arapsku stranicu ruske državne televizije RT-a (Russia Today). Umjesto da se provjeri autentičnost vijesti prije nego što se ona objavi, što i je novinarska dužnost, i da se nakon objavljivanja lažne vijesti prizna grešku, stranica Politically Incorrect se skriva iza vijesti ruskog kanala na arapskom.

Doduše, tu vijest većina njemačkih internetskih korisnika jezično neće moći baš odmah razumjeti. Ali ako se netko posluži Google prevoditeljem kako bi dobio iole upotrebljiv prijevod te vijesti, primijetit će da ni RT Arabic ne navodi primarni izvor vijesti, već se poziva na saudijski list Al-Riyadh čija je politika izvještavanja bliska kraljevskoj kući Saudijske Arabije.

Skepsa bi se trebala pojaviti zbog toga što je jedan saudijski list navodno bolje obaviješten o njemačkim poreznim pitanjima nego sami njemački mediji. No, tko se sada opet potrudi pa provjeri i arapsku stranicu lista Al-Riyadh, uvjerit će se da te vijesti o navodnim poreznim olakšicama tu uopće nema.

Dvostruka dezinformacijska kampanja

Izvorom te lažne vijesti se zato mora smatrati arapsku stranicu ruskog državnog programa RT-a. Cilj te dezinformacijske kampanje su na koncu kako arapski, tako i indirektno i njemački internetski korisnici. Arapskim korisnicima se daje pogrešan dojam da je Njemačka pretjerano širokogrudna prema muslimanima, zbog čega se čak potiče spremnost na bijeg u Njemačku. A istovremeno se istim lažima protiv kancelarke huška Nijemce koji su kritični prema islamu.

Ono što se vjerojatno krije iza te dezinformacijske kampanje: ukoliko njemačka kancelarka Angela Merkel doživi politički pad zbog izbjegličke krize, Njemačka bi u Europi bila znatno oslabljena. A konkretno to znači da Europa ne bi više bila složna u svom mišljenju o sankcijama protiv Rusije.

Taj primjer time jasno prikazuje kako funkcioniraju propaganda i dezinformacija: jedna u tom slučaju neistinita, ali u drugim slučajevima i poluistinita ili jako iskrivljena informacija između internetskih portala različitih namjera i jezika kruži tako dugo dok stvarni “izvor” dotične vijesti ne nestane iz vidokruga.

Kod njemačkog krajnjeg korisnika dezinformacija stiže u pakiranju u kojemu se poziva na navodno vjerodostojne “međunarodne” medije.

No na koncu se nitko ne bi smio osjećati sigurnim da neće nasjesti na takvu jednu dezinformacijsku kampanju. Podsjetimo: vijest o navodnim poreznim olakšicama za ramazan je bila samo jedan klik udaljena od top deset rezultata na Googleu. Ostaje nam jedino da učinimo ono što u biti već znamo, a to je da informacije i njihove izvore kritički preispitamo.

/autori: Ingo Mannteufel / Naser Shrouf, Deutsche Welle/

.

Vijesti

Stiže nacionalna ‘mirovina’ od 800 kuna. Kako se prijaviti za nju?

Procjenjuje se da će u prvoj godini primjene Zakona biti oko 19.700 korisnika, a očekuje se postupni rast novih korisnika u narednim godinama. U 2022. godini proci­jenjeno je da bi bilo oko 21.500 korisnika.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Kako do novca iz drugog stupa?

Pripreme za provedbu Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe teku prema utvrđenom planu.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje intenzivno radi na razvoju infor­macijskog sustava za podršku provedbi Zakona (zaprimanje zahtjeva, evidencija korisnika nacionalne naknade, donošenje rješenja, evidencija isplate nacionalne naknade), potvrdila je za Glas umirovljenika Melita Čičak, pomoćnica ministra mirovinskog sustava. Razgovor prenosimo u cijelosti.


Koje su najnovije procjene, ima li promjena u oče­kivanom broju osoba koje će primati nacionalnu naknadu?

Kod uvođenja novog instituta teško je izraditi precizne pro­jekcije o potencijalnom broju korisnika nacionalne naknade za starije osobe. Stručnjaci koji izrađuju i aktivno sudjeluju u pripremi statističkih podatka na razini Europske unije, izradili su projekcije o potencijalnom broju korisnika nacionalne naknade za starije osobe. Procjenjuje se da će u prvoj godini primjene Zakona biti oko 19.700 korisnika, a očekuje se postupni rast novih korisnika u narednim godinama. U 2022. godini proci­jenjeno je da bi bilo oko 21.500 korisnika.

Koliko će isplate nacionalne naknade koštati u prvoj godini primjene, a koliko kasnije?

Na osnovu procijenjenog broja korisnika nacionalne naknade za starije osobe predviđena sredstva u prvoj godini primje­ne Zakona, odnosno u 2021. godini iznose oko 132 milijuna kuna, a financirat će se iz općih prihoda državnog proračuna. S obzirom na to da se u narednim godinama očekuje porast broja korisnika, kao i povećanje naknade indeksacijom, bit će potrebno osigurati i veća sredstva za isplatu nacionalne naknade. Procijenjeno je da će za isplatu nacionalne naknade u 2022. godini biti potrebno osigurati oko 182 milijuna kuna, a porastom broja korisnika očekuje se i porast troškova i u narednim godinama.

Iako se očekivalo da će nacionalna naknada pogodo­vati siromašnim ženama, to je donekle upitno s obzirom da nije riječ o individualnom pravu, nego se računa obi­teljski cenzus. Konkretno, što ako obitelj ima dva člana, a mirovina muškog partnera je 1.200 kuna, da li onda žena ima pravo na nacionalnu naknadu, iako nema nikakvih prihoda? A što ako mirovina partnera prelazi 1.600 kuna?

Novim institutom nacionalne naknade za starije osobe, sukladno gospodarskim mogućnostima, osigurat će se ostva­rivanje prihoda osobama koje nisu ostvarile prihod od rada, odnosno za osobe koje nemaju nikakav prihod ili imaju ne­dovoljan prihod u starosti, neovisno o njihovom spolu. Pri procjeni prihoda potencijalnih korisnika uzet će se u obzir dohodovni, odnosno prihodovni cenzus, ali da se pri tome ne smiju zanemariti i prihodi članova kućanstva.

Ukupni prihod kućanstva najbolji je pokazatelj financijske situacije u kojoj se nalazi starija osoba. Vlasništvo nekretnine ili druge imovine nije odlučujući faktor za ostvarivanje ovog novog prava kojem je svrha poboljšanje kvalitete života starijih osoba koje tijekom radnog vijeka zbog objektivnih ili subjek­tivnih okolnosti nisu uspjele osigurati prihod za starost. Pravo na nacionalnu naknadu imat će svi oni koji uz ispunjenje općih uvjeta godina starosti i prebivališta nemaju prihod veći od utvrđenog iznosa nacionalne naknade, odnosno 800 kuna po članu kućanstva.

Ako kućanstvo ima dva člana od kojih samo jedan koristi mirovinu u iznosu od 1.200,00 kn, drugi član moći će ostvariti pravo na nacionalnu naknadu u punom iznosu, s obzirom na to da su im ukupni prihodi kućanstva manji od 800 kuna po članu. Ali, u slučaju kad bi taj član imao mirovinu veću od 1.600 kuna, drugi član ne bi ostvario pravo na nacionalnu naknadu.

Kako će se tehnički provoditi isplata nacionalne na­knade? Kako će izgledati sustav prijavljivanja, koje dokaze će starije osobe morati priložiti da bi ostvarile to pravo i kad se planira uvesti rok za prijave s obzirom da je ostalo malo više od četiri mjeseca do početka isplate?

Isplata nacionalne naknade provodit će se na jednaki način kao i mirovinska primanja i to neposredno korisniku ili putem opunomoćenika kojeg korisnik odredi na temelju posebne pu­nomoći. Pravo je moguće ostvariti najranije od dana stupanja na snagu Zakona, tj. od 1. siječnja 2021. Nacionalna naknada za starije osobe utvrđuje se u mjesečnim svotama i isplaćuje u Republici Hrvatskoj u tekućem mjesecu za protekli mjesec, što znači da će prva isplata nacionalne naknade za starije osobe biti u veljači 2021. za mjesec siječanj.

Imajući u vidu epidemiološku si­tuaciju i činjenicu da se očekuje veći broj zahtjeva, Zavod će nastojati osi­gurati preduvjete da se zahtjevi mogu podnijeti ne samo nakon 1. siječnja 2021., nego i tijekom mjeseca prosinca ove godine, neposredno u najbližu područnu službu odnosno područni ured Zavoda ili poslati poštom pre­poručeno, kao što se mogu mjesec dana ranije prije ispunjenja uvjeta za stjecanje prava podnijeti i zahtjevi za mirovinu.

Tiskanica zahtjeva koncipirana je tako da uz osnovne informacije o podnositelju zahtjeva i njegovom kućanstvu sadržava i izjave koje su sastavni dio zahtjeva, a u pojedinom slučaju su potrebne za odlučivanje o pravu. Na taj način će podnositelj popunjavanjem zahtjeva dati osnovne informacije o sebi i članovima kućan­stva, primjerice podatke o tome koju vrstu prihoda ostvaruje, je li primatelj dosmrtnog ili doživotnog uzdržavanja i je li korisnik zajamčene minimalne naknade iz sustava socijalne skrbi te odgovoriti na druga pitanja o kojima ovisi ostvarivanje prava, jer se takve stvari isključuju.

Zahtjevu će biti potrebno priložiti samo dokaze koje Zavod neće moći pribaviti službenim putem (na primjer ako je osoba primatelj doživotnog/ dosmrtnog uzdržavanja, treba priložiti presliku ugovora). Tiskanica zahtjeva bit će dostupna na internetskoj stra­nici Zavoda, a moći će se nabaviti i u Narodnim novinama.

Možete li pojasniti kakav će biti sustav indeksacije nacionalne naknade i hoće li doista pratiti rast troškova života?

Nacionalna naknada usklađivat će se svake kalendarske godine, počevši od 1. siječnja 2022., prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena, a odluku će donositi Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovin­sko osiguranje. S obzirom da indeks potrošačkih cijena služi kao pokazatelj stope inflacije, smatramo ovo rješe­nje usklađivanja nacionalne naknade odgovarajućim jer će osigurati rast nacionalne naknade.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP