Prati nas

Aktivno starenje

Stariji vozači nisu opasnost na cesti

Uvriježeno je mišljenje da su stariji vozači opasnost na cesti, no najnovije istraživanje pokazuje da to nije tako. Stariji vozači sudjeluju u relativno malo nesreća, a i te nesreće su uglavnom lakše. tariji vozači svoju opadajuću vještinu nadoknađuju sporijom i opreznijom vožnjom te izbjegavaju voziti po lošim vremenskim uvjetima i u doba najveće gužve.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Moraju li stariji vozači na sistematski pregled?
foto: BigStock

Novo istraživanje Sveučilišta Swansea iz Velike Britanije pokazalo je da uvriježeno mišljenje da su stariji vozači opasnost na cesti – nije točno. Znanstvenici su analizirali podatke o prometnim nesrećama i ustanovili da vozači iznad 70 godina u prometnim nesrećama sudjeluju tri do četiri puta rjeđe nego vozači od 17 do 21 godine. Nova saznanja predstavljena su na Britanskom znanstvenom sajmu u Swanseu.

Istraživanje je pokazalo da iako vozači iznad 70 nešto češće sudjeluju u nesrećama nego dobna skupina kojoj se nesreće najrjeđe događaju – muškarci oko 40 godina – stariji ipak znatno rjeđe sudjeluju u nezgodama nego mladi vozači. Stariji vozači čine greške u vožnji najviše onda kad osjećaju pritisak od drugih sudionika u prometu. Dobra skupina koja najčešće sudjeluje u nesrećama su mlađi (muški) vozači koji voze prebrzo i često izgube kontrolu nad vozilom.


I tipovi nesreća u kojima sudjeluju stariji ponešto se razlikuju od onih u kojima sudjeluju mlađi vozači. Nesreće u kojima su sudjelovali ili koje su prouzročili mlađi vozači često su teže i uzrokovane neprilagođenom brzinom te neiskustvom, dok su nesreće starijih vozača uglavnom lakše i uzrokuju samo oštećenja na automobilu. Stariji vozači svoju opadajuću vještinu nadoknađuju sporijom i opreznijom vožnjom te izbjegavaju voziti po lošim vremenskim uvjetima i u doba najveće gužve.

Potpuno odustajanje od vožnje za mnoge je vozače osjetljiva tema i vrlo potresan trenutak. Upravljanje vozilom je važan dio zadržavanja neovisnosti, zbog čega su zaključci ovog istraživanja još važniji.

Ostaje otvoreno pitanje pod kojim okolnostima i u kojem trenutku stariji vozači više ne bi trebali na cestu. Dakako, slabiji vid i upotreba nekih lijekova mogu biti valjani razlog za objesiti ključeve od auta na klin, ali ipak kada je točno najbolje vrijeme za oprostiti se s volanom, varira od osobe do osobe. No kako mnoge osiguravajuće kuće starijim vozačima naplaćuju znatno više premije, mnogi od njih odustaju od vožnje  iz financijskih razloga.

.

Aktivno starenje

Diplomirao s 96 godina, a planira i postdiplomski: ‘Napokon sam ostvario svoj san!’

Giuseppe Paternò oduvijek je volio učiti i želio studirati. No njegova siromašna obitelj nije mu mogla priuštiti obrazovanje. Giuseppe je svoj san ipak ostvario i postao najstarija osoba u Italiji koja je završila fakultet.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Sicilijanac Giuseppe Paternò oduvijek je silno želio završiti fakultet, no rat i siromaštvo u tom su ga naumu omeli. Ipak, od svoje želje nikada nije odustao te je sada, s 96 godina, napokon ostvario svoj san i postao najstariji diplomant na nekom talijanskom sveučilištu, piše Guardian.

“Napokon sam ostvario svoj san”, kazao je ovaj bivši željeznički radnik i veteran Drugog svjetskog rata nakon što je uspješno diplomirao filozofiju na Sveučilištu Palermo.


“Studiranje mi je oduvijek bilo velika želja, no moja obitelj nije mogla platiti za moje obrazovanje. Bili smo velika i jako siromašna obitelj”, kazao je Paternò.

Giuseppe je najstariji od sedmero braće i sestara, a raditi je počeo još kao dijete kad je pomagao ocu u njihovoj pivovari u Palermu. U srpnju 1943. kad su se saveznici iskrcali na Siciliji, Paternò je radio kao telegrafist za talijansku vojsku u Trapani.

“Srećom, iz rata sam izašao neozlijeđen i tada počeo raditi na željeznici. Nisam baš bio presretan svojim poslom, no znao sam da moram nešto raditi jer sam u međuvremenu dobio djecu i morao sam uzdržavati obitelj. U isto vrijeme, imao sam silnu želju čitati i učiti”, kaže Paternò.

U dobi od 31 godine, Giuseppe je uspio završiti večernju školu i dobiti srednjoškolsku diplomu. “Po danu bih radio, a navečer išao u školu i učio po noći”, kaže Paternò. Ali njegov san o pohađanju fakulteta još je neko vrijeme ostao samo san.

No, 2017. godine ustrajni Paternò upisao je studij filozofije na Sveučilištu Palermo. “Budio bih se u 7 ujutro i odmah počeo učiti. Za obavljanje raznih studentskih zadataka, koristio sam stari pisaći stroj. Popodne bih se odmarao i onda opet učio navečer sve do ponoći. Moji susjedi su me znali pitati čemu sva ta gnjavaža pod stare dane, no oni ne shvaćaju važnost ispunjenja sna, bez obzira na dob”, kaže Giuseppe.

Kad je svijet zahvatila pandemija Covida-19, Giuseppeu je bilo ostalo još nekoliko ispita. Tada se, kao i ostali studenti, prebacio na on-line nastavu i to je bilo prvi put da je ozbiljno počeo koristiti modernu tehnologiju.

“Kad je Italiju zahvatila epidemija, počeo sam se doista brinuti za njegovo zdravlje”, kaže Giuseppeov sin Ninni Paternò. “Kazao sam ocu da odgodi ispite i da se vrati na fakultet najesen. No on je rekao da neće. Rekao je da s obzirom na svoju dob, možda ne preživi ljeto.2

Giuseppeov san postao je stvarnost prošlog petka kad je s izvrsnim ocjenama napokon diplomirao. “Ovo je jedan od najsretnijih dana u mojem čitavom životu”, kazao je presretni Giuseppe i dodao da jedino žali što ga sad ne može vidjeti njegova supruga koja je umrla prije 14 godina.

Je li, nakon svega, Giuseppe prestao sanjati? Ne – upravo suprotno! 2Razmišljam da upišem poslijediplomski studij. Moja majka je živjela do sto godina. Ako je genetika na mojoj strani, imam još četiri godine vremena”, kaže Giuseppe.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP