Prati nas

Ljubav

Stariji parovi otkrili tajnu sretnog i dugog braka

Zašto neke veze traju i po nekoliko desetljeća, dok druge pucaju već na prvoj prepreci? To je pitanje za milijun dolara na koje, međutim, ne postoji jednoznačan odgovor. No malo bliže rješenju došli smo zahvaljujući savjetima onih kojima je pošlo za rukom uspostaviti dugu i sretnu vezu.

Objavljeno

|

Kako biti sretan u braku? Kako biti sretna u braku?
foto: Pixabay

Koja je tajna dugog braka? Ili možda još bolje pitanje: kako pronaći onog ili onu pravu? Skupina znanstvenika potražila je odgovor služeći se serijom upitnika i intervjua.

Gerontolog sa Sveučilišta Cornell, Karl Pillemer, vodio je istraživanje koje je prikupilo podatke o 400 Amerikanaca starijih od 65 godina. Zamoljeni su da ispune upitnike vezane uz odnos s njihovim partnerom, ljubavni život i vezu. Pitanja osobne prirode postavljana su i onima koji su u sretnoj vezi po 30, 40 pa i 50 godine, kao i onima koji su razvedeni kako bi se ustanovilo što je pošlo po zlu.

Pillemer je objasnio povod za tako opsežnu i dubinsku studiju. “Umjesto da se fokusiramo na mali broj priča, moj je cilj bio uzeti u obzir ‘mudrost mnoštva’ i prikupiti što više podataka i savjeta o vezama i ljubavi od različitih ljudi s mnogo godina iskustva u zajedničkom životu i sve te podatke obraditi na znanstveno vjerodostojan način.” Prenosimo pet najvrjednijih zdravorazumskih savjeta koji su proizašli iz Pillemerove analize.

Komunikacija

Jedan od najčešćih savjeta starijih mlađima je: komunicirajte. “Većina ispitanih vjeruje da se većina bračnih problema može riješiti otvorenim komunikacijom i razgovorom, a za većinu propalih brakova kriv je upravo manjak komunikacije”, kaže Pillemer.

Prikočite

Sljedeći savjet je bio da se u brak ne srlja prerano. “Mnogi su savjetovali da se u brak ne ulazi u izrazito mladoj dobi već da se pričeka da se partnera bolje upozna i da zajedno prođete kroz različita iskustva.”

Brak je ugovor

Također, ispitanici su savjetovali da se braku pristupi kao cjeloživotnoj obavezi. “Umjesto da na brak gledate kao na dobrovoljno partnerstvo koje traje samo onoliko koliko traje strast, stariji preporučuju da na brak gledate kao na obavezu koju treba poštovati čak i onda kad stvari nisu idealne. Ako se potrudite prebroditi teška vremena, to se kasnije može isplatiti i rezultirati čvršćim odnosom.”

Spojene posude

U središtu svega je timski rad. “Svaka poteškoća, bolest ili teško iskustvo jednog partnera, problem je i drugog partnera.”

Sličnosti se privlače

Sličnosti će vam pomoći da se povežete. “Najvažnije je dijeliti slično mišljenje kad je riječ o ključnim stvarima kao što je odgoj djece, odnos prema novcu, religiji i sličnome.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.