Tko su bili pioniri?

Dan Republike: Danas kada postajem pionir!

Autor: • 29. 11. 2016. • Mozaik11400 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Sjećate li se Pionira, jugoslavenskog saveza u kojem je članstvo bilo obavezno i to od prvog razreda osnovne škole? Gotovo svi su prvašići na današnji Dan Republike SFRJ (29. studeni), odjenuli bijelu košulju i plave hlače ili suknju, zavezali marame i stavili kape s petokrakom u znak obećanja koja su dali Titu, doživotnom predsjedniku Jugoslavije, čiji se kult održao do današnjih dana.

Iako ga se sjećamo sa simpatijama, Savez pionira Jugoslavije bio je prvi korak u ideološkom oblikovanju mladih generacije. Poslije njega su slijedili Omladinci (Savez omladine Jugoslavije) u čije se članstvo ulazilo automatski u sedmom razredu osnovne škole dok je posljednji stupanj, članstvo u Savezu komunista Jugoslavije, bilo dobrovoljno i omogućeno već u srednjoj školi.Pioniri su začeti na Prvom antifašističkom kongresu omladine Jugoslavije u Bihaću 1942. temeljna odrednica bili su kult Josipa Broza Tita, učenje o tekovinama narodnooslobodilačke borbe, ali i spremanje za potencijalni izlazak iz mirnodopskog stanja.

Primanje u Pionire bio je jedan od najvećih događaja u životu djece Jugoslavije pa mnogi i danas pamte zakletvu Titu i sendviče koji su im podijeljeni nakon nje.

Pionirska zakletva

Danas, kada postajem pionir

Dajem časnu pionirsku riječ:

Da ću marljivo učiti i raditi

poštovati roditelje i starije,

i biti vjeran i iskren drug,

koji drži danu riječ;

Da ću voljeti našu samoupravnu domovinu

Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju

Da ću razvijati bratstvo i jedinstvo

i ideje za koje se borio drug Tito;

Da ću cijeniti sve ljude svijeta

koji žele slobodu i mir!

 

 

Ključne riječi Sve o temi: , , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.