Prati nas

Mozaik

Dan Republike: Danas kada postajem pionir!

Savez pionira Jugoslavije bio je prvi korak u ideološkom oblikovanju mladih generacije. Poslije njega su slijedili Omladinci (Savez omladine Jugoslavije) u čije se članstvo ulazilo automatski u sedmom razredu osnovne škole dok je posljednji stupanj, članstvo u Savezu komunista Jugoslavije, bilo dobrovoljno i omogućeno već u srednjoj školi.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Tko su bili pioniri?

Sjećate li se Pionira, jugoslavenskog saveza u kojem je članstvo bilo obavezno i to od prvog razreda osnovne škole? Gotovo svi su prvašići na današnji Dan Republike SFRJ (29. studeni), odjenuli bijelu košulju i plave hlače ili suknju, zavezali marame i stavili kape s petokrakom u znak obećanja koja su dali Titu, doživotnom predsjedniku Jugoslavije, čiji se kult održao do današnjih dana.

Iako ga se sjećamo sa simpatijama, Savez pionira Jugoslavije bio je prvi ritualni korak u ideološkom oblikovanju mladih generacija. Poslije njega su slijedili Omladinci (Savez omladine Jugoslavije) u čije se članstvo ulazilo u sedmom razredu osnovne škole. Prema statutu organizacija, pionirsko i omladinsko članstvo bilo je dobrovoljno, no mogućnost odabira u stvarnosti nije postojala. Posljednji stupanj, članstvo u Savezu komunista Jugoslavije, bilo je dobrovoljno i omogućeno već u srednjoj školi.


Pioniri su začeti na Prvom antifašističkom kongresu omladine Jugoslavije u Bihaću 1942. godine. Temeljna odrednica bili su kult Josipa Broza Tita, učenje o tekovinama narodnooslobodilačke borbe, ali i spremanje za potencijalni izlazak iz mirnodopskog stanja.

Primanje u Pionire bio je jedan od najvećih događaja u životu djece Jugoslavije pa mnogi i danas pamte zakletvu Titu i sendviče koji su im podijeljeni nakon nje.

Pionirska zakletva

Danas, kada postajem pionir

Dajem časnu pionirsku riječ:

Da ću marljivo učiti i raditi

poštovati roditelje i starije,

i biti vjeran i iskren drug,

koji drži danu riječ;

Da ću voljeti našu samoupravnu domovinu

Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju

Da ću razvijati bratstvo i jedinstvo

i ideje za koje se borio drug Tito;

Da ću cijeniti sve ljude svijeta

koji žele slobodu i mir!

 

 

.

Show

Tereza Kesovija predstavila novu pjesmu ‘Ima te’

Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly, kaže Tereza.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Jeste li već poslušali novu pjesmu Tereze Kesovije? Ova istinska diva hrvatske glazbe predstavila je svoj novi singl naziva “Ima te”, koji je baš za Terezu napisao Aljoša Šerić, frontman grupe Pavel.

Pjesmu, koja bi se ubrzo mogla naći rame uz rame s ostalim legendarnim Terezinim evergrinima, prati i video spot u kojem je Tereza oživjela duh prerano preminule monegaške princeze i velike glumice zlatnog doba Hollywooda – Grace Kelly, koju je sama i osobno poznavala.


“Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly. Jer sam imala vrlo lijep odnos s tom divnom osobom. I sve je bilo idealno osim bijelog šala koji se opirao zakonima fizike i letio na krivu stranu. I to me jako srdilo”, kazala je Tereza za Jutarnji.hr.

Na predstavljanju pjesme bila je i velika Terezina prijateljica Gabi Novak, ali i članovi Terezine obitelji, prije svega njena unuka Mila, kći Alana Ungara, Terezinog sina iz braka s glazbenikom Mirom Ungarom, koja je upravo proslavila 30. rođendan.

“Sve ovo danas posvećujem prije svega mojoj Mili”, rekla je Tereza pokazujući na “svoje sveto trojstvo, svoju malu obitelj”. Poslušajte pjesmu:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP