Prati nas

Mozaik

Dan Republike: Danas kada postajem pionir!

Savez pionira Jugoslavije bio je prvi korak u ideološkom oblikovanju mladih generacije. Poslije njega su slijedili Omladinci (Savez omladine Jugoslavije) u čije se članstvo ulazilo automatski u sedmom razredu osnovne škole dok je posljednji stupanj, članstvo u Savezu komunista Jugoslavije, bilo dobrovoljno i omogućeno već u srednjoj školi.

Objavljeno

|

Tko su bili pioniri?

Sjećate li se Pionira, jugoslavenskog saveza u kojem je članstvo bilo obavezno i to od prvog razreda osnovne škole? Gotovo svi su prvašići na današnji Dan Republike SFRJ (29. studeni), odjenuli bijelu košulju i plave hlače ili suknju, zavezali marame i stavili kape s petokrakom u znak obećanja koja su dali Titu, doživotnom predsjedniku Jugoslavije, čiji se kult održao do današnjih dana.

Iako ga se sjećamo sa simpatijama, Savez pionira Jugoslavije bio je prvi ritualni korak u ideološkom oblikovanju mladih generacija. Poslije njega su slijedili Omladinci (Savez omladine Jugoslavije) u čije se članstvo ulazilo u sedmom razredu osnovne škole. Prema statutu organizacija, pionirsko i omladinsko članstvo bilo je dobrovoljno, no mogućnost odabira u stvarnosti nije postojala. Posljednji stupanj, članstvo u Savezu komunista Jugoslavije, bilo je dobrovoljno i omogućeno već u srednjoj školi.

Pioniri su začeti na Prvom antifašističkom kongresu omladine Jugoslavije u Bihaću 1942. godine. Temeljna odrednica bili su kult Josipa Broza Tita, učenje o tekovinama narodnooslobodilačke borbe, ali i spremanje za potencijalni izlazak iz mirnodopskog stanja.

Primanje u Pionire bio je jedan od najvećih događaja u životu djece Jugoslavije pa mnogi i danas pamte zakletvu Titu i sendviče koji su im podijeljeni nakon nje.

Pionirska zakletva

Danas, kada postajem pionir

Dajem časnu pionirsku riječ:

Da ću marljivo učiti i raditi

poštovati roditelje i starije,

i biti vjeran i iskren drug,

koji drži danu riječ;

Da ću voljeti našu samoupravnu domovinu

Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju

Da ću razvijati bratstvo i jedinstvo

i ideje za koje se borio drug Tito;

Da ću cijeniti sve ljude svijeta

koji žele slobodu i mir!

 

 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.