Prati nas

Mozaik

Dan Republike: Danas kada postajem pionir!

Savez pionira Jugoslavije bio je prvi korak u ideološkom oblikovanju mladih generacije. Poslije njega su slijedili Omladinci (Savez omladine Jugoslavije) u čije se članstvo ulazilo automatski u sedmom razredu osnovne škole dok je posljednji stupanj, članstvo u Savezu komunista Jugoslavije, bilo dobrovoljno i omogućeno već u srednjoj školi.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Tko su bili pioniri?

Sjećate li se Pionira, jugoslavenskog saveza u kojem je članstvo bilo obavezno i to od prvog razreda osnovne škole? Gotovo svi su prvašići na današnji Dan Republike SFRJ (29. studeni), odjenuli bijelu košulju i plave hlače ili suknju, zavezali marame i stavili kape s petokrakom u znak obećanja koja su dali Titu, doživotnom predsjedniku Jugoslavije, čiji se kult održao do današnjih dana.

Iako ga se sjećamo sa simpatijama, Savez pionira Jugoslavije bio je prvi ritualni korak u ideološkom oblikovanju mladih generacija. Poslije njega su slijedili Omladinci (Savez omladine Jugoslavije) u čije se članstvo ulazilo u sedmom razredu osnovne škole. Prema statutu organizacija, pionirsko i omladinsko članstvo bilo je dobrovoljno, no mogućnost odabira u stvarnosti nije postojala. Posljednji stupanj, članstvo u Savezu komunista Jugoslavije, bilo je dobrovoljno i omogućeno već u srednjoj školi.


Pioniri su začeti na Prvom antifašističkom kongresu omladine Jugoslavije u Bihaću 1942. godine. Temeljna odrednica bili su kult Josipa Broza Tita, učenje o tekovinama narodnooslobodilačke borbe, ali i spremanje za potencijalni izlazak iz mirnodopskog stanja.

Primanje u Pionire bio je jedan od najvećih događaja u životu djece Jugoslavije pa mnogi i danas pamte zakletvu Titu i sendviče koji su im podijeljeni nakon nje.

Pionirska zakletva

Danas, kada postajem pionir

Dajem časnu pionirsku riječ:

Da ću marljivo učiti i raditi

poštovati roditelje i starije,

i biti vjeran i iskren drug,

koji drži danu riječ;

Da ću voljeti našu samoupravnu domovinu

Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju

Da ću razvijati bratstvo i jedinstvo

i ideje za koje se borio drug Tito;

Da ću cijeniti sve ljude svijeta

koji žele slobodu i mir!

 

 

.

Show

Ivo Amulić (58) iz izolacije: ‘Supruga bez problema podnosi trudnoću. Jedva je to dočekala’

Bitno je u ovoj situaciji zadržati pozitivan duh, ističe Ivo, te svaki trenutak posvetiti svojim najmilijima ali i strogo se držati uputa stručnih osoba, jer jedino tako možemo zajedno pobijediti.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ivo Amulić (58), pjevač popularne Klape Rišpet za Novu TV je otkrio kako se snalazi u izolaciji. Ovo su posebni dani za njega, s obzirom da on i njegova supruga Sandra Kekez čekaju dolazaka na svijet kćeri Dine.

“Da ne vidim na njoj nekih vidljivih fizičkih promjena, ne bi ni znao da je u drugom stanju jer ona to sve dobro podnosi, nema nikakvih problema. Dapače, jedva je to dočekala. Tako da i ako ima nekakvih problema ona to ne pokazuje”, priča Ivo.


Iako je prije nešto manje od mjesec dana Klapa Rišpet održala svoj koncert života sada je pjesma barem što se tiče javnih nastupa utihnula. Ivo ističe kako ipak ne prođe dan da se ne čuje s ostalim članovima klape.

Bitno je u ovoj situaciji zadržati pozitivan duh, ističe Ivo, te svaki trenutak posvetiti svojim najmilijima ali i strogo se držati uputa stručnih osoba, jer jedino tako možemo zajedno pobijediti.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP