Hoće li se mirovine povećati?
foto: BigStock

Imate stranu mirovinu? Porezna reforma bi vas mogla pomaziti!

Autor: • 16. 11. 2016. • Vijesti2699 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Uz dobro plaćene menadžere, umirovljenici s inozemnim mirovinama najveći su dobitnici Marićeve porezne reforme, javlja Tportal. Naime, Hrvatska s 37 zemljama ima ugovore prema kojima pravo i prednost naplate poreza ima zemlja prebivališta. Među njima su Austrija, Italija, Švicarska, Francuska, ali i zemlje bivše Jugoslavije.

U sklopu aktualne porezne reforme vladajući su odlučili osjetno olakšati položaj ove kategorije umirovljenika nastojeći time potaknuti povratak i useljavanje hrvatskih iseljenika. Prema Marićevu prijedlogu, inozemne mirovine i dalje će se oporezivati na isti način kao plaće, ali će se porezna obveza u konačnici umanjiti za 50 posto.Dakle, na oporezivu osnovicu iznad 3.800 kuna svi umirovljenici plaćat će porez po stopi od 24 posto do visine od 17.500 kuna te po stopi od 36 posto iznad te svote pri čemu će ukupni obračunati porez biti umanjen za 50 posto. U našem primjeru povratnik iz Švicarske plaćat će 1.350 kuna poreza, 1.250 kuna manje nego što plaća danas, piše Tportal.

 

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.