Prati nas

Vijesti

Milanović smanjio povlaštene mirovine, Plenković ih diže

Kresanjem povlaštenih mirovina 10% proračun je godišnje štedio oko 330 milijuna kuna. Vraćanje mirovina na razine koje su bile prije siječnja 2014. godine bit će postupno i trajat će tri godine.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Tko je Andrej Plenković?
foto: Andrej Plenkovic @ Flickr

Plenkovićeva Vlada najavljuje da će, počevši od siječnja 2018. godine, povećati povlaštene mirovine 10% i time dokinuti odluku Milanovićeve Vlade iz 2013. godine koja je za toliko smanjila sve takve mirovine veće od 5 tisuća kuna, piše Večernji list.

Kresanjem povlaštenih mirovina 10% proračun je godišnje štedio oko 330 milijuna kuna. Vraćanje mirovina na razine koje su bile prije siječnja 2014. godine bit će postupno i trajat će tri godine. Iz projekcije koja je navedena u prijedlogu zakonske promjene može se zaključiti da će se od 1. siječnja 2018. povlaštene mirovine godišnje povećavati 3,33% dok se ne vrate na razinu prije posljednjeg smanjenja. Povišicu može očekivati oko 35 tisuća umirovljenika čije su mirovine bile i još uvijek jesu veće od 5 tisuća kuna. U toj skupini nalazi se svaki peti korisnik povlaštene mirovine iz 13 različitih skupina umirovljenika među kojima je najviše branitelja, ali i sudionika Drugog svjetskog rata, saveznih funkcionara, hrvatskih dužnosnika, sudaca, akademika…


Ovaj je potez putem Facebooka komentirala i predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović: „Milanović skinuo povlaštene mirovine. Plenković ih podiže natrag. A minimalnu mirovinu ni jedna vlada niti ne spominje.“

Od početka krize 2008. godine povlaštene su mirovine smanjene dva puta po 10%, prvi put je 2010. godine rezala Vlada Jadranke Kosor sve iznad 3500 kuna, a drugi put Zoran Milanović, s tim što je njegova granica bila 5000 kuna, a iz smanjenja su izuzeti stopostotni ratni invalidi i djeca poginulih branitelja, piše Večernji.

.

Vijesti

Kreće isplata usklađenih mirovina i zaostataka

Isplatit će se i sve zaostale svote, nastale uslijed ponovnog određivanja iznosa mirovine zbog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

U srijedu 8. travnja 2020. počinje isplata mirovina za ožujak 2020. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama. 

Uz mirovinu za ožujak, korisnicima prijevremenih starosnih mirovina, ostvarenih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2019., isplatit će se i sve zaostale svote, nastale uslijed ponovnog određivanja iznosa mirovine zbog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.


Podsjetimo, od prvog dana ove godine, aktualna vrijednost mirovine porasla je za 0,7 posto. Za umirovljenike koji imaju mirovinu od 2.500 kuna to znači tek 17,5 kuna mjesečno više u novčaniku.

Dodatne informacije mogu se dobiti radnim danom od 8 do 16 sati i na infotelefonima Zavoda 01/ 45 95 011 i 01/ 45 95  022 kao i na internetskoj stranici Zavoda.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP