Prati nas

Vijesti

MUH i SUH: Promijenite formulu za usklađivanje mirovina

Neće odstupiti ni od zahtjeva za uvođenje novog modela obiteljske mirovine, po kojem se u slučaju smrti bračnog druga može naslijediti dio njegove mirovine uz zadržavanje svoje. Matica čvrsto podržava ukidanje obveznog II. stupa mirovinskog osiguranja kako bi on postao dobrovoljni.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Siromaštvo i starije osobe
Ilustracija (foto: BigStock)

Matica umirovljenika Hrvatske izrazila je nezadovoljstvo postojećom formulom za usklađivanje mirovina, te je Vladi uputila prijedlog da se taj model hitno promijeni na način da mirovine rastu u skladu s povoljnijim indeksom rasta plaća ili cijena, javlja Hina.

Matica i Sindikat umirovljenika, koji zajedno broje više od 300.000 članova, traže da se ne manipulira njihovom kombinacijom na dosadašnji način jer je, upozoravaju iz Matice umirovljenika u priopćenju, prevelik broj umirovljenika spao na razinu siromaštva.


Predsjednik Matice umirovljenika Josip Kovačić prigovara da je državni proračun za 2017. donesen, a da najveće udruge umirovljenika – Matica i Sindikat, nisu bile u mogućnosti sudjelovati u raspravi o njemu. Vladi zamjera i da je namjerno odugovlačila s imenovanjem svojih predstavnika u Nacionalno vijeće sve dok državni proračun nije donesen, čime je izbjegla socijalni dijalog s umirovljeničkim udrugama koje su “krajnje nezadovoljne rješenjima što se odnose na umirovljenike”.

“Prosječna mirovina je trenutno u Hrvatskoj svega 2.250 kuna, što znači da je znatno više od polovice ukupnog broja umirovljenika ispod tog prosjeka i da su došli u neizdrživu situaciju. Mirovine su posljednjih godina spale ispod 40 posto prosječne plaće”, naglašava Kovačić. Šokantnim smatra to što se Hrvatska nalazi na samom dnu u odnosu na ostale zemlje u Europi, pa čak i one znatno siromašnije od nje.

Podsjetivši da u Hrvatskoj ima više od 1,2 milijuna umirovljenika, Kovačić poručuje da Matica neće odstupiti ni od zahtjeva za uvođenje novog modela obiteljske mirovine, po kojem se u slučaju smrti bračnog druga može naslijediti dio njegove mirovine uz zadržavanje svoje.

Matica čvrsto podržava ukidanje obveznog II. stupa mirovinskog osiguranja kako bi on postao dobrovoljni. Smatraju da je taj stup osiguranja u Hrvatskoj “oblik loše privatizacije mirovinskog sustava i ne rješava probleme sadašnjih kao ni budućih umirovljenika”. Vladi poručuju kako “nije dobro ako više uvažava lobije za interese privatnog financijskog kapitala”. Kovačić očekuje da će na samom početku 2017. biti potpisan Sporazum s Vladom o formiranju novog Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, što im je, kaže, obećano u kontaktima s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava.

.

Vijesti

U požaru umirovljeničkog doma poginule su dvije osobe

Na teren su izašli vatrogasci, policija i hitna služba, kazali su iz PU splitsko-dalmatinske.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Požar koji je izbio u Domu za starije na području Dugog Rata odnio je dva života, potvrdila je policija. Vatra je izbila nešto iz 19 sati.

Na teren su izašli vatrogasci, policija i hitna služba, kazali su iz PU splitsko-dalmatinske. Požar je lokaliziran te je u tijeku je evakuacija.


“Evakuirali smo štićenike s gornjih katova doma da bi spriječili ugrozu. Tu smo dočekali ekipu hitne pomoći koja je potom odvozila štićenike. Štićenici nisu vraćeni u prostorije jer traje policijski očevid, očekuje se dolazak kriminalističke policije”, kazali su vatrogasci novinarima portala Dalmacija Danas.

Podsjetimo, u siječnju je u Andraševcima u Zagorju izgorio drveni pomoćni objekt obiteljskog doma za stare i nemoćne. Vatra je tada progutala šestero nepokretnih staraca, a u samom domu otkriven je cijeli niz nepravilnosti.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP