Prati nas

Vijesti

MUH i SUH: Promijenite formulu za usklađivanje mirovina

Neće odstupiti ni od zahtjeva za uvođenje novog modela obiteljske mirovine, po kojem se u slučaju smrti bračnog druga može naslijediti dio njegove mirovine uz zadržavanje svoje. Matica čvrsto podržava ukidanje obveznog II. stupa mirovinskog osiguranja kako bi on postao dobrovoljni.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Siromaštvo i starije osobe
Ilustracija (foto: BigStock)

Matica umirovljenika Hrvatske izrazila je nezadovoljstvo postojećom formulom za usklađivanje mirovina, te je Vladi uputila prijedlog da se taj model hitno promijeni na način da mirovine rastu u skladu s povoljnijim indeksom rasta plaća ili cijena, javlja Hina.

Matica i Sindikat umirovljenika, koji zajedno broje više od 300.000 članova, traže da se ne manipulira njihovom kombinacijom na dosadašnji način jer je, upozoravaju iz Matice umirovljenika u priopćenju, prevelik broj umirovljenika spao na razinu siromaštva.


Predsjednik Matice umirovljenika Josip Kovačić prigovara da je državni proračun za 2017. donesen, a da najveće udruge umirovljenika – Matica i Sindikat, nisu bile u mogućnosti sudjelovati u raspravi o njemu. Vladi zamjera i da je namjerno odugovlačila s imenovanjem svojih predstavnika u Nacionalno vijeće sve dok državni proračun nije donesen, čime je izbjegla socijalni dijalog s umirovljeničkim udrugama koje su “krajnje nezadovoljne rješenjima što se odnose na umirovljenike”.

“Prosječna mirovina je trenutno u Hrvatskoj svega 2.250 kuna, što znači da je znatno više od polovice ukupnog broja umirovljenika ispod tog prosjeka i da su došli u neizdrživu situaciju. Mirovine su posljednjih godina spale ispod 40 posto prosječne plaće”, naglašava Kovačić. Šokantnim smatra to što se Hrvatska nalazi na samom dnu u odnosu na ostale zemlje u Europi, pa čak i one znatno siromašnije od nje.

Podsjetivši da u Hrvatskoj ima više od 1,2 milijuna umirovljenika, Kovačić poručuje da Matica neće odstupiti ni od zahtjeva za uvođenje novog modela obiteljske mirovine, po kojem se u slučaju smrti bračnog druga može naslijediti dio njegove mirovine uz zadržavanje svoje.

Matica čvrsto podržava ukidanje obveznog II. stupa mirovinskog osiguranja kako bi on postao dobrovoljni. Smatraju da je taj stup osiguranja u Hrvatskoj “oblik loše privatizacije mirovinskog sustava i ne rješava probleme sadašnjih kao ni budućih umirovljenika”. Vladi poručuju kako “nije dobro ako više uvažava lobije za interese privatnog financijskog kapitala”. Kovačić očekuje da će na samom početku 2017. biti potpisan Sporazum s Vladom o formiranju novog Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, što im je, kaže, obećano u kontaktima s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava.

.

Vijesti

Inozemne mirovine i nova pravila za dostavljanje potvrde o životu

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) obavijestio je korisnike o promjenama u slanju potvrda o životu za primatelje francuskih, nizozemskih i španjolskih mirovina, zbog pandemije virusa COVID-19.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Zbog pandemije koronavirusa, Francuska, Nizozemska i Španjolska obavijestile su HZMO o promjenama u načinu na koji će isplaćivati mirovinu korisnicima s boravištem u Hrvatskoj, s obzirom na potrebu dostavljanja potvrde o životu.

Korisnici mirovina iz Francuske, koji su zaprimili potvrdu o životu u prosincu 2019., siječnju, veljači ili ožujku 2020., imaju dodatna 2 mjeseca za dostavu potvrdu o životu. Mirovine će se u tom razdoblju nastaviti redovito isplaćivati, navode iz HZMO-a.


Nizozemska ustanova Sociale Verzekeringsbank trenutačno ne šalje potvrde o životu svojim korisnicima u inozemstvo, a slanje tih potvrda odgođeno je na otprilike 6 mjeseci, dodaju iz HZMO-a.

U Španjolskoj je suspendiran rok određen za dostavu ovjerene potvrde o životu korisnika koji žive u inozemstvu sve dok traju ove izvanredne okolnosti. Za to vrijeme, mirovine iz Španjolske će se nastaviti redovno isplaćivati, a nakon prestanka izvanrednih okolnosti odredit će se novi rok za dostavu potvrda o životu.

Iz HZMO-a podsjećaju korisnike hrvatske mirovine s prebivalištem u Republici Srbiji da neće dostavljati tiskanice potvrda o životu u travnju 2020., niti obustaviti isplatu mirovina zbog nedostavljene potvrde o životu za 2020. godinu, dok traju izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom virusa COVID-19.

Podsjećamo i korisnike mirovine iz Srbije s prebivalištem u Hrvatskoj, da će i nadležni nositelj mirovinskog osiguranja u Republici Srbiji (Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RF PIO) postupati na isti način i nastaviti isplatu korisnicima mirovina do prestanka izvanrednih okolnosti, navode iz HZMO-a.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP