Prati nas

Vijesti

Gripa odnijela prve žrtve, sezona traje do ožujka

Iz Nacionalnog centra za influencu naglašavaju da još nije kasno za cijepljenje jer je sezona gripe tek počela. Gripa bez komplikacija traje između 5 i 6 dana i najbolje je ostati kod kuće i ne širiti infekciju dalje.

Objavljeno

|

Ostaviti tijelo Medicinskom fakultetu
foto: BigStock

Hrvatsku je pogodila epidemija gripe visokog intenziteta. Do sada su umrle dvije osobe u Zagrebu i Splitu, a više je tisuća oboljelih diljem zemlje. Stvarni broj oboljelih nekoliko je puta veći od broja evidentiranih slučajeva i drastično raste iz tjedna u tjedan, javio je HTV. Iz Nacionalnog centra za influencu naglašavaju da još nije kasno za cijepljenje jer je sezona gripe tek počela.

Vladimir Draženović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazao je za N1 kako su pred nama sigurno još dva mjeseca borbe s gripom. Ovaj tip gripe se ne razlikuje od virusa u prošlim sezonama.

“Na žalost, gripa je uz ozbiljne komplikacije, može dovesti do smrtnog ishoda. Godišnje u Hrvatskoj imamo desetak smrtnih ishoda uzrokovanih virusom gripe. To su najčešće osobe koje boluju od kroničnih bolesti i najčešće su starije osobe u pitanju”, kaže Draženović i dodaje da je razumni način postupanja prije nastupanja zaraze primanje cjepiva. Najugroženije kategorije su zdravstveni radnici, trudnice u bilo kojoj fazi trudnoće, stariji sugrađani i svi koji boluju od kroničnih bolesti.

Gripa bez komplikacija traje između 5 i 6 dana i najbolje je ostati kod kuće i ne širiti infekciju dalje. “Temperatura isušuje organizam i treba liječiti simptome, jer gripa se i liječi simptomatski”, kaže Draženović. Preporučuje građanima i pranje ruku te izbjegavanje mjesta s puno ljudi, što su uobičajeni savjeti za izbjegavanje gripe. Ipak, treba imati na umu da će gripa svoj zamah imati do sredine veljače ili početka ožujka.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.