Prati nas

Zdravlje

Kada je najbolje zasjesti u zahod? I koliko često?

Koliko je premalo, a koliko previše? Koliko često treba prazniti crijeva i kako steći zdravu naviku? Pitanja su koja često postavljamo gastroenterolozima. Ovo su njihovi odgovori.

Objavljeno

|

Koliko često prazniti crijeva? Lijena crijeva
foto: Pixabay

Kada stisne, idete. Ali, istini za volju, pražnjenje crijeva je najbolje obaviti nakon ustajanja. Prema gastroenterologu dr. Kennethu Kochu, to bi vam trebala biti prva stvar nakon što otvorite oči. Dobro, možda ne prva stvar, ako računamo kavu, no najkasnije pola sata nakon buđenja, trebali biste sjesti na zahod.

Kako je objasnio za Women’s Health, upravo kava stimulira pokrete debelog crijeva pa bi jutarnje pijenje kave trebalo pomoći stjecanju ove zdrave navike. Pomaže i topla voda s limunom.

No ako ne možete ujutro, i to je u redu. Prema dr. Stephenu B. Hanaueru, zlatno pravilo kvalitetnog pražnjenja crijeva jest – redovitost. Pogotovo ako često mijenjate rutine, što se može reflektirati i na ovu fiziološku potrebu. Za neke je tri puta dnevno normalno, no neki će to obavljati jednom u tri dana. Ako je redovito – dobro je, poručuje ovaj liječnik.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.