Prati nas

Vijesti

Nacionalno vijeće za umirovljenike savjetuje Plenkovićevu vladu

Predsjednica SUH-a podsjetila je da je, u međuvremenu usvojena porezna reforma koja je pogodovala samo umirovljenicama s mirovinama većim od 6200 kuna, a usvojeni su i brojni zakoni koji se odnose na umirovljenike i starije osobe. Petrović je zato uvjerena da će se već na prvoj sjednici Nacionalnog vijeća naći uvođenje hitnih mjera za suzbijanje siromaštva umirovljenika i starijih osoba poput uvođenja minimalne i nacionalne mirovine, poboljšanog modela usklađivanje mirovina te novog modela obiteljskih mirovina.

Objavljeno

|

razlika između dosmrtnog i doživotnog uzdržavanja
Jasna Petrović (foto: MojeVrijeme.hr)

Supotpisima premijera i predstavnika umirovljenika na sporazum o osnivanju Nacionalnoga vijeća za umirovljenike i starije u srijedu je u Banskim dvorima, osnovano je to vijeće kao savjetodavno tijelo Vlade koje će, u duhu partnerstva i suradnje, Vladi iznositi mišljenja i donositi zaključke o pitanjima iz područja mirovinskoga i zdravstvenog osiguranja, socijalne politike i zaštite starijih osoba, javlja Hina.

Sporazum su potpisali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Kovačić i predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) Jasna A. Petrović, te izrazili zadovoljstvo što je time osnovano tijelo važno za uspostavljanje kvalitetnoga i kontinuiranog dijaloga s predstavnicima Vlade.


Predsjednik Vlade ocijenio je da je riječ o vrlo važnu tijelu za uspostavljanje kvalitetnoga i kontinuiranog dijaloga s predstavnicima Vlade, nadležnih resora i svih drugih institucija koje se osobito bave mirovinskim i zdravstvenim osiguranjem, socijalnom politikom, zaštitom starijih osoba i drugim važnim aspektima koji su naglašeni i u programu Vlade, a to je bolji, kvalitetniji i zaštićeniji položaj umirovljenika i starijih osoba u hrvatskome društvu.

“Uvjeren sam da će i naši suradnici i kolege u ministarstvima kroz rad Nacionalnoga vijeća težiti najboljim rješenjima za unaprjeđenje položaja i povećanje mirovina naših umirovljenika, što je jedan od naših ciljeva”, istaknuo je Plenković.

Premijer vjeruje i da će bogato iskustvo predstavnika umirovljenika stečeno u radu s prethodnim vladama, te vrlo kvalitetno i sadržajno poznavanje ove problematike i zakonskih propisa, pridonijeti traženju novih rješenja i biti svojevrsni korektiv politikama koje Vlada radi što je, ocijenio je, i smisao ovoga tijela i ovoga dijaloga.

Izvijestio je da će pomoćnik ministra rada i mirovinskoga sustava Marinko Papuga voditi dijalog unutar Nacionalnoga vijeća u ime Vlade i nadležnoga ministarstva, te istaknuo kako je cilj Vlade “da se Sporazum oživotvori što je prije moguće”. Poručio je kako time Vlada želi poslati važan signal prema politici mirovinskoga i zdravstvenog sustava, socijalnoj politici i svemu onome što muči brojne hrvatske ljude i dodao kako očekuje da se dogovori termin sastanka već sredinom ovoga mjeseca.

Tko je Andrej Plenković?

foto: Andrej Plenkovic @ Flickr

Predstavnici umirovljenika i starijih osoba istaknuli su kako će, nakon godine i pol, te skupine hrvatskoga društva ponovno imati kanal utjecaja na politike, zakone i strategije.

“Radujemo se dijalogu koji predugo čekamo, od zahtjeva za sprječavanje daljnjega siromašenja starijih ne odustajemo te ćemo o njima pregovarati u okviru realnih mogućnosti“, rekla je Jasna Petrović. Spomenula je i uvođenje novog oblika obiteljskih mirovina, novoga modela usklađivanja tzv. socijalnih mirovina, te minimalnih mirovina u visini od 50 posto minimalne plaće.

Predsjednica SUH-a podsjetila je da je, u međuvremenu usvojena porezna reforma koja je pogodovala samo umirovljenicama s mirovinama većim od 6200 kuna, a usvojeni su i brojni zakoni koji se odnose na umirovljenike i starije osobe. Petrović je zato uvjerena da će se već na prvoj sjednici Nacionalnog vijeća naći uvođenje hitnih mjera za suzbijanje siromaštva umirovljenika i starijih osoba poput uvođenja minimalne i nacionalne mirovine, poboljšanog modela usklađivanje mirovina te novog modela obiteljskih mirovina.

Predsjednik Matice umirovljenika Josip Kovačić izrazio je žaljenje što se tako dugo čekalo potpisivanje sporazuma pa su, istaknuo je, brojni zakoni usvojeni bez dijaloga, a pogotovo oni o visini i usklađivanju mirovina.

Osnivanje Nacionalnoga vijeća pozdravio je i ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić koji je rekao kako se očekuje da će konstituirajuća i prva radna sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe biti održana kroz dva tjedna.

Vlada je na sjednici 29. prosinca prošle godine prihvatila Prijedlog sporazuma o osnivanju Nacionalnoga vijeća za umirovljenike i starije osobe.

.

Vijesti

Stranka umirovljenika upozorava: Vlada priprema novo ‘borganje’ i nastavak pljačke

‘Pozivamo sindikate da ne odustanu od svojih zahtjeva i ne nasjedaju političkim pamfletima. Poput najave famoznih kineskih investitora u brodogradilišta, kupovinu INE, izgradnje sustava za navodnjavanje u Slavoniji…’

Objavljeno

|

Autor

Na informaciju da Vlada RH namjerava angažirati jednu od najvećih konzultantskih tvrtki na svijetu za posao analize koeficijenata složenosti poslova u državnim i javnim službama, reagirala je Stranka umirovljenika. Umirovljenici kritiziraju taj mogući potez, Vladu i samog premijera Andreja Plenkovića.

U priopćenju kojeg prenosimo u cijelosti navodi se da angažman stranaca, koji ne poznaju ni naš sustav ni naš jezik, ima za cilj prikrivanje nove državne pljačke te bacanje kosti razdora.


Priopćenje: Najavljen nastavak “borganja”

“Ne tako davno, dakle za vrijeme ove najsposobnije ili kako kažu Titanic vlade dogodilo se čudo i presudnu ulogu u državnom preuzimanju Agrokora odigrali su domaći intelektualci i stručnjaci. Kasnije se saznalo kako su to u stvari premijerovi prijatelji i dužnici koji su se prozvali grupa Borg i od državnih obveznika legalno oteli par stotina milijuna kuna. Time je započeo proces demistifikacije uljudnog, smirenog i samozatajnog europskog činovnika koji je dobro svladao nekoliko stranih jezika i kao takav preuzeo upravljanje Hrvatskom.

No izgleda kako su oporba, mediji ali i njegovi stranački suradnici koji imaju svoj stav i mišljenje utjecali na to da se za nove mutne poslove više ne angažiraju domaće tvrtke, rodbina, prijatelji i politički sponzori. Tako smo s radošću primili vijest o još jednoj političkoj igri i najavi kako će za izradu koeficijenta u javnoj i državnoj upravi biti angažirani strani konzultanti. Jasno je kako se time još jednom želi kupiti vrijeme i otupiti oštrica sindikalnih zahtjeva, a povećanjem osnovice svim zaposlenicima baciti kost razdora.

Stoga mi u Stranci umirovljenika pozivamo sindikate da ne odustanu od svojih zahtjeva i ne nasjedaju političkim pamfletima. Poput najave famoznih kineskih investitora u brodogradilišta, kupovinu INE, izgradnje sustava za navodnjavanje u Slavoniji…

“Posao će odraditi domaće agencije, stranci će dodati proviziju”

Ipak vezano uz angažman stranaca koji ima za cilj lakše prikrivanje državne pljačke postavljaju se i dodatna pitanja. Poput onih poznaju li bolje naš sustav od nas samih, kako će ostvariti kontakte zaposlenicima i uvažavati sindikate, a jezičnu barijeru da ne spominjemo.

Sigurni smo stoga da će angažirati domaće agencije koje će to sve za njih odraditi, a oni će samo uvećati račun za svoju proviziju i financijski dobitak. Imajući prethodno u vidu potpuno nam je nejasno kako nekome uopće može pasti na pamet ideja o angažiranju vanjskih suradnika. Dodajući tome kako time podcjenjujemo naše znanje, narušavamo ideju da uložene novce u obrazovanje naših sugrađana i znanost zadržimo u domaćim okvirima ili jednostavno ne držimo se obećanja, proklamiranih ideja i stavova. Uostalom na tom tragu je i najnovije povlačenje predizbornog obećanja o smanjenju jedne od najviših stopa PDV-a u Europi.

Pitamo se čemu uopće služe predizborni programi i slogani kada je očigledno da su namijenjeni samo za jednokratnu upotrebu, a birači izgleda ne biraju kvalitetne već medijski nabildane programe. Stoga i ovaj pokušaj clean starta u politici s preraspodjelom koeficijenata treba promatrati samo kao nastavak dobro ukorijenjenih koruptivnih aktivnosti političara na vlasti. U tome nema niti trunke empatije i osjećaja za one koji su ih birali a osobito ne za umirovljenike koji imaju prosječnu mirovinu od 38% prosječne plaće čime smo na začelju u Europskoj uniji.

Posljedica svega je čak i da istaknuti stranački dužnosnici vladajuće stranke odlaze raditi kao skladištari u obećanu zemlju Irsku. A to je vrlo loš znak za sve nas!” stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP