Prati nas

Vijesti

Nacionalno vijeće za umirovljenike savjetuje Plenkovićevu vladu

Predsjednica SUH-a podsjetila je da je, u međuvremenu usvojena porezna reforma koja je pogodovala samo umirovljenicama s mirovinama većim od 6200 kuna, a usvojeni su i brojni zakoni koji se odnose na umirovljenike i starije osobe. Petrović je zato uvjerena da će se već na prvoj sjednici Nacionalnog vijeća naći uvođenje hitnih mjera za suzbijanje siromaštva umirovljenika i starijih osoba poput uvođenja minimalne i nacionalne mirovine, poboljšanog modela usklađivanje mirovina te novog modela obiteljskih mirovina.

Objavljeno

|

razlika između dosmrtnog i doživotnog uzdržavanja
Jasna Petrović (foto: MojeVrijeme.hr)

Supotpisima premijera i predstavnika umirovljenika na sporazum o osnivanju Nacionalnoga vijeća za umirovljenike i starije u srijedu je u Banskim dvorima, osnovano je to vijeće kao savjetodavno tijelo Vlade koje će, u duhu partnerstva i suradnje, Vladi iznositi mišljenja i donositi zaključke o pitanjima iz područja mirovinskoga i zdravstvenog osiguranja, socijalne politike i zaštite starijih osoba, javlja Hina.

Sporazum su potpisali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Kovačić i predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) Jasna A. Petrović, te izrazili zadovoljstvo što je time osnovano tijelo važno za uspostavljanje kvalitetnoga i kontinuiranog dijaloga s predstavnicima Vlade.


Predsjednik Vlade ocijenio je da je riječ o vrlo važnu tijelu za uspostavljanje kvalitetnoga i kontinuiranog dijaloga s predstavnicima Vlade, nadležnih resora i svih drugih institucija koje se osobito bave mirovinskim i zdravstvenim osiguranjem, socijalnom politikom, zaštitom starijih osoba i drugim važnim aspektima koji su naglašeni i u programu Vlade, a to je bolji, kvalitetniji i zaštićeniji položaj umirovljenika i starijih osoba u hrvatskome društvu.

“Uvjeren sam da će i naši suradnici i kolege u ministarstvima kroz rad Nacionalnoga vijeća težiti najboljim rješenjima za unaprjeđenje položaja i povećanje mirovina naših umirovljenika, što je jedan od naših ciljeva”, istaknuo je Plenković.

Premijer vjeruje i da će bogato iskustvo predstavnika umirovljenika stečeno u radu s prethodnim vladama, te vrlo kvalitetno i sadržajno poznavanje ove problematike i zakonskih propisa, pridonijeti traženju novih rješenja i biti svojevrsni korektiv politikama koje Vlada radi što je, ocijenio je, i smisao ovoga tijela i ovoga dijaloga.

Izvijestio je da će pomoćnik ministra rada i mirovinskoga sustava Marinko Papuga voditi dijalog unutar Nacionalnoga vijeća u ime Vlade i nadležnoga ministarstva, te istaknuo kako je cilj Vlade “da se Sporazum oživotvori što je prije moguće”. Poručio je kako time Vlada želi poslati važan signal prema politici mirovinskoga i zdravstvenog sustava, socijalnoj politici i svemu onome što muči brojne hrvatske ljude i dodao kako očekuje da se dogovori termin sastanka već sredinom ovoga mjeseca.

Tko je Andrej Plenković?

foto: Andrej Plenkovic @ Flickr

Predstavnici umirovljenika i starijih osoba istaknuli su kako će, nakon godine i pol, te skupine hrvatskoga društva ponovno imati kanal utjecaja na politike, zakone i strategije.

“Radujemo se dijalogu koji predugo čekamo, od zahtjeva za sprječavanje daljnjega siromašenja starijih ne odustajemo te ćemo o njima pregovarati u okviru realnih mogućnosti“, rekla je Jasna Petrović. Spomenula je i uvođenje novog oblika obiteljskih mirovina, novoga modela usklađivanja tzv. socijalnih mirovina, te minimalnih mirovina u visini od 50 posto minimalne plaće.

Predsjednica SUH-a podsjetila je da je, u međuvremenu usvojena porezna reforma koja je pogodovala samo umirovljenicama s mirovinama većim od 6200 kuna, a usvojeni su i brojni zakoni koji se odnose na umirovljenike i starije osobe. Petrović je zato uvjerena da će se već na prvoj sjednici Nacionalnog vijeća naći uvođenje hitnih mjera za suzbijanje siromaštva umirovljenika i starijih osoba poput uvođenja minimalne i nacionalne mirovine, poboljšanog modela usklađivanje mirovina te novog modela obiteljskih mirovina.

Predsjednik Matice umirovljenika Josip Kovačić izrazio je žaljenje što se tako dugo čekalo potpisivanje sporazuma pa su, istaknuo je, brojni zakoni usvojeni bez dijaloga, a pogotovo oni o visini i usklađivanju mirovina.

Osnivanje Nacionalnoga vijeća pozdravio je i ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić koji je rekao kako se očekuje da će konstituirajuća i prva radna sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe biti održana kroz dva tjedna.

Vlada je na sjednici 29. prosinca prošle godine prihvatila Prijedlog sporazuma o osnivanju Nacionalnoga vijeća za umirovljenike i starije osobe.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP