Prati nas

Vijesti

Nacionalno vijeće za umirovljenike savjetuje Plenkovićevu vladu

Predsjednica SUH-a podsjetila je da je, u međuvremenu usvojena porezna reforma koja je pogodovala samo umirovljenicama s mirovinama većim od 6200 kuna, a usvojeni su i brojni zakoni koji se odnose na umirovljenike i starije osobe. Petrović je zato uvjerena da će se već na prvoj sjednici Nacionalnog vijeća naći uvođenje hitnih mjera za suzbijanje siromaštva umirovljenika i starijih osoba poput uvođenja minimalne i nacionalne mirovine, poboljšanog modela usklađivanje mirovina te novog modela obiteljskih mirovina.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

razlika između dosmrtnog i doživotnog uzdržavanja
Jasna Petrović (foto: MojeVrijeme.hr)

Supotpisima premijera i predstavnika umirovljenika na sporazum o osnivanju Nacionalnoga vijeća za umirovljenike i starije u srijedu je u Banskim dvorima, osnovano je to vijeće kao savjetodavno tijelo Vlade koje će, u duhu partnerstva i suradnje, Vladi iznositi mišljenja i donositi zaključke o pitanjima iz područja mirovinskoga i zdravstvenog osiguranja, socijalne politike i zaštite starijih osoba, javlja Hina.

Sporazum su potpisali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Kovačić i predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) Jasna A. Petrović, te izrazili zadovoljstvo što je time osnovano tijelo važno za uspostavljanje kvalitetnoga i kontinuiranog dijaloga s predstavnicima Vlade.


Predsjednik Vlade ocijenio je da je riječ o vrlo važnu tijelu za uspostavljanje kvalitetnoga i kontinuiranog dijaloga s predstavnicima Vlade, nadležnih resora i svih drugih institucija koje se osobito bave mirovinskim i zdravstvenim osiguranjem, socijalnom politikom, zaštitom starijih osoba i drugim važnim aspektima koji su naglašeni i u programu Vlade, a to je bolji, kvalitetniji i zaštićeniji položaj umirovljenika i starijih osoba u hrvatskome društvu.

“Uvjeren sam da će i naši suradnici i kolege u ministarstvima kroz rad Nacionalnoga vijeća težiti najboljim rješenjima za unaprjeđenje položaja i povećanje mirovina naših umirovljenika, što je jedan od naših ciljeva”, istaknuo je Plenković.

Premijer vjeruje i da će bogato iskustvo predstavnika umirovljenika stečeno u radu s prethodnim vladama, te vrlo kvalitetno i sadržajno poznavanje ove problematike i zakonskih propisa, pridonijeti traženju novih rješenja i biti svojevrsni korektiv politikama koje Vlada radi što je, ocijenio je, i smisao ovoga tijela i ovoga dijaloga.

Izvijestio je da će pomoćnik ministra rada i mirovinskoga sustava Marinko Papuga voditi dijalog unutar Nacionalnoga vijeća u ime Vlade i nadležnoga ministarstva, te istaknuo kako je cilj Vlade “da se Sporazum oživotvori što je prije moguće”. Poručio je kako time Vlada želi poslati važan signal prema politici mirovinskoga i zdravstvenog sustava, socijalnoj politici i svemu onome što muči brojne hrvatske ljude i dodao kako očekuje da se dogovori termin sastanka već sredinom ovoga mjeseca.

Tko je Andrej Plenković?

foto: Andrej Plenkovic @ Flickr

Predstavnici umirovljenika i starijih osoba istaknuli su kako će, nakon godine i pol, te skupine hrvatskoga društva ponovno imati kanal utjecaja na politike, zakone i strategije.

“Radujemo se dijalogu koji predugo čekamo, od zahtjeva za sprječavanje daljnjega siromašenja starijih ne odustajemo te ćemo o njima pregovarati u okviru realnih mogućnosti“, rekla je Jasna Petrović. Spomenula je i uvođenje novog oblika obiteljskih mirovina, novoga modela usklađivanja tzv. socijalnih mirovina, te minimalnih mirovina u visini od 50 posto minimalne plaće.

Predsjednica SUH-a podsjetila je da je, u međuvremenu usvojena porezna reforma koja je pogodovala samo umirovljenicama s mirovinama većim od 6200 kuna, a usvojeni su i brojni zakoni koji se odnose na umirovljenike i starije osobe. Petrović je zato uvjerena da će se već na prvoj sjednici Nacionalnog vijeća naći uvođenje hitnih mjera za suzbijanje siromaštva umirovljenika i starijih osoba poput uvođenja minimalne i nacionalne mirovine, poboljšanog modela usklađivanje mirovina te novog modela obiteljskih mirovina.

Predsjednik Matice umirovljenika Josip Kovačić izrazio je žaljenje što se tako dugo čekalo potpisivanje sporazuma pa su, istaknuo je, brojni zakoni usvojeni bez dijaloga, a pogotovo oni o visini i usklađivanju mirovina.

Osnivanje Nacionalnoga vijeća pozdravio je i ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić koji je rekao kako se očekuje da će konstituirajuća i prva radna sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe biti održana kroz dva tjedna.

Vlada je na sjednici 29. prosinca prošle godine prihvatila Prijedlog sporazuma o osnivanju Nacionalnoga vijeća za umirovljenike i starije osobe.

.

Vijesti

Bivša predsjednica čestitala je Dan državnosti: ‘Proslavimo ga onako kako je Tuđman želio’

Aktualni predsjednik Zoran Milanović ima sasma suprotnu poruku. ’30. svibnja ne mogu zvati Danom državnosti jer on to i nije’, kaže.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Nakon gotovo dva desetljeća Hrvatska Dan državnosti slavi 30. svibnja. Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prigodno je odaslala poruku građanima putem društvenih mreža.

“Danas, kada se naš prvi državni blagdan napokon ‘vratio kući’, svim Hrvaticama i Hrvatima i hrvatskim državljankama i državljanima u Domovini, Bosni i Hercegovini i iseljeništvu, s velikom radošću i ponosom čestitam Dan hrvatske državnosti”, piše Grabar-Kitarović.


Kolinda: Dan državnosti se ‘vratio kući’

“Proslavimo ga onako kako je želio naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, izražavajući vrijednosti i težnje što ih je Hrvatski sabor stoljećima čuvao: državnost, želju za samostalnošću i slobodom. To su vrijednosti koje smo čuvali i branili kroz povijest, a posebno u Domovinskom ratu, hrabrošću i vjerom, uz mnoge i velike žrtve. Ponosni na učinjeno, nastavimo u zajedništvu uređivati našu Hrvatsku onakvom u kakvoj zaslužuju živjeti naša djeca i unuci”, zaključila je bivša predsjednica.

Milanović: To nije Dan državnosti

Aktualni predsjednik Zoran Milanović ima sasma suprotnu poruku. “30. svibnja ne mogu zvati Danom državnosti jer on to i nije. Dan 25. lipnja 1991. je datum o odlasku iz Jugoslavije. To je datum o referendumu o Hrvatskoj neovisnosti za koji se kaže da se s njim Hrvati nisu nikad srodili, pa će im netko to utjerati. Taj je datum prihvatljiv gotovo svim ljudima Hrvatske, onima koji su glasovali za hrvatsku neovisnost – to su 1991. bili svi građani hrvatske nacionalnosti. Prihvatljiv je i za dio pripadnika nacionalnih manjina jer nas ne dijeli”, komentirao je Milanović.

“S novim datumom (30. svibnja), kad je konstituirano predstavničko tijelo u SR Hrvatskoj – mnogi građani imaju dilemu. Tri vijeća udruženog rada općina, društveno i političko vijeće u kojem je jedna stranka ostvarila većinu, a za nju je glasala manjina. To nije zajednički datum, to su emotivne stvari”, objasnio je hrvatski predsjednik prije dva dana.

Zbrka s datumom

Dan državnosti praznik je koji se proteklih godina obilježavao 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom.

Do 2001. godine obilježavao se 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Plenkovićeva vlada izmijenila je kalendar blagdana i praznika tako da je Dan državnosti vratila na 30. lipnja što su mnogi kritizirali na način da je HDZ datum stranačkog trijumfa pretvorio u državni praznik.

Za one koji žele znati više

Koja je razlika između praznika i blagdana? Prema rječničkoj definiciji, praznik je svečan dan kojim se proslavlja kakav događaj iz života društva, neradni dan, dan odmora. Blagdan je dan, obično neradni, posvećen kakvom vjerskom činu ili događaju. Nazivamo ga još i svetac ili svetak.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP