Prati nas

Zdravlje

Nakon SAD-a i Rusija homeopatiju proglasila glupošću

Iz kliničkih smjernica bi trebalo ukloniti svako spominjanje homeopatije. Sveučilišta bi trebala ukinuti sve obrazovne sadržaje u vezi s homeopatijom. Zdravstvena osiguranja ne bi više trebala plaćati liječenje homeopatskim sredstvima.

Objavljeno

|

Gdje kupiti homeopatiju?
foto: Pixabay

Jedan odbor Ruske akademije znanosti priopćio je početkom ovoga tjedna u službenom memorandumu da “liječenje raznim supstancama u jako razrijeđenim dozama u homeopatiji nema znanstvenog utemeljenja”. To je objavila novinska agencija Interfax, a prenio Deutsche Welle.

Odbor koji vodi medicinar Jevgenij Aleksandrov, a koji se prihvatio zadaće borbe protiv “pseudoznanstvenih metoda i falsificiranog istraživanja” dobio je u tomu potporu Predsjedništva Akademije.

Odbor u Memorandumu naglašava da se njegov zaključak zasniva na “temeljitoj analizi” brojnih znanstvenih istraživanja, koja su istina “uopćena”, ali “sistematizirana”.

Nema ni razumne teorije

Zagovornici homeopatije su “od njezinog utemeljenja prije više od 200 godina pokušali dokazati djelovanje vrlo razrijeđenih pripravaka”, ali to im do sada nije uspjelo, kaže Odbor Ruske akademije. Nedostaje i vjerodostojno “teoretsko obrazloženje navodnih mehanizama djelovanja” homeopatije, kaže Odbor.

Homeopatiju, po mišljenju Ruske akademije, treba odbaciti prije svega zato što pacijenti možda propuštaju korištenje nužnih sredstava školske medicine očekujući da će homeopatsko sredstvo djelovati, što se ne događa. A to može dovesti i do smrti, kaže Odbor Ruske akademije znanosti.

Je li to medicina ili se može bez toga?

Odbor preporučuje konkretno zdravstvenim ustanovama da okončaju korištenje homeopatskih pripravaka u državnim i komunalnim klinikama. Iz kliničkih smjernica bi trebalo ukloniti svako spominjanje homeopatije, preporučuje Akademija. Sveučilišta bi trebala ukinuti sve obrazovne sadržaje u vezi s homeopatijom. Zdravstvena osiguranja ne bi više trebala plaćati liječenje homeopatskim sredstvima, preporučuje Odbor Ruske akademije znanosti.

Stajalište Akademije moglo bi pogoditi i farmaceutske tvrtke, uvoznike takvih pripravaka i apoteke. Na homeopatskim pripravcima koji idu u prodaju moralo bi se napisati upozorenje da “nije dokazano njihovo djelovanje”, preporučuje Odbor.

Ruska ministrica zdravstva Veronika Skvorcova odmah je reagirala na Memorandum Akademije i u Moskvi najavila stvaranje radne skupine koja će razmotriti daljnje korake.

Ne slažu se svi medicinari

Ali, neki ruski medicinari najavljuju otpor protiv potpune zabrane homeopatije. Tako je član Akademije Vadim Cilov, neuropsiholog s Moskovskog sveučilišta, izjavio da homeopatija ipak ima razlog postojanja i da “u nekim slučajevima” može biti učinkovita.

On je dobio potporu od nekoć najvišeg sanitarnog liječnika Rusije Genadija Oniščenka, koji je upozorio da se ne bi smjelo olako odbaciti homeopatiju. “U medicini ima puno toga što se ne može objasniti. Ne može se objasniti ni djelovanje ‘vjere u liječnika'”, kaže Oniščenko. A savjetnik predsjednika Putina Andrej Fursenko izrazio je sumnju da je to “najvažniji problem koji danas imaju znanost i medicina”.

Utemeljitelj homeopatije je njemački liječnik Samuel Hahnemann (1755-1843). I u Rusiji je početkom 20. stoljeća homeopatija imala brojne pristaše, u Sovjetskom Savezu je prakticirana, ali nije dobivala državnu potporu. Nakon kraja komunizma ponovo je postala popularna i ušla u zdravstveni sustav kao i liječničku izobrazbu na sveučilištima.

/autor Fabian Schmidt, Deutsche Welle/

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.