kako se živjelo u Jugoslaviji
Tito i Jovanka Broz

Koliko je Jugoslavena među nama?

Autor: • 05. 03. 2017. • Kolaž, Mozaik4308 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Koliko god desnica često plaši obnovom Jugoslavije, za većinu hrvatskih građana jugoslavenstvo je izrazito negativan pojam, zaključak je  knjige “Strategija simbolične izgradnje nacije u državama jugoistočne Europe”, piše Jutarnji list. Pokazuje to knjiga profesora Filozofskog fakulteta u Rijeci Vjerana Pavlakovića, jednog od autora spomenute  knjige koja je nastala kao rezultat projekta istraživanja javnog mnijenja koje je proveo IPSOS 2011.

Istraživanje je obuhvatilo 10.500 stanovnika regije i iznjedrilo niz pokazatelja o stavovima ljudi u jugoistočnoj Europi o njihovoj privrženosti novonastalim državama, odnosu prema religiji, nacionalnim simbolima, prošlosti, odnosima s drugim narodima i pitanju krivnje za prošle ratove.Devet od deset ispitanika, ili sasvim precizno 90,8 posto, vrlo su ili donekle ponosni kada ih se pita jesu li ponosni što su građani Hrvatske. Govoreći o jugoslavenskom iskustvu i posljedicama članstva u bilo kojoj federaciji, samo je 9,4% ispitanika odgovorilo su one  bile pozitivne, 49,1% izjavilo je da su negativne, dok 27,3% smatralo je da posljedice nisu ni pozitivne ni negativne.

Hrvati i Kosovari mrze Jugoslaviju, Srbija i BiH žale za njom

Čini se da je još jedino na Kosovu Jugoslavija tako mrzak pojam. Dokaz su brojke koje pokazuju kako visokih 68% stanovnika u Bosni i Hercegovini žali zbog raspada Jugoslavije, i čak 71 posto u Srbiji, nasuprot niskih 18 posto u Hrvatskoj, te još manje na Kosovu.

Na pitanje osjećaju li se ikada kao Jugoslaveni i žale li zbog raspada Jugoslavije, Hrvati su zabilježili najveći postotak negativnih odgovora od svih anketiranih zemalja, uz iznimku Kosova. Tako je 66,3% Hrvata odgovorilo da se nikad nisu osjećali Jugoslavenima, u usporedbi s 24,4% ispitanika u Srbiji i 32,5% u Bosni i Hercegovini. Dok na pitanje žale li zbog raspada socijalističke Jugoslavije, čak 79,6% reklo je da ne žali, za razliku od 29,1% ispitanika u Srbiji i 31,8% u Bosni i Hercegovini.

Ovako se nekad voljela Jugoslavija

Tereza Kesovija – Jugoslavijo, volim te

Kemal Monteno – Živjela Jugoslavija

Meri Cetinić, Đorđe Balašević i Zdravko Čolić – Računajte na nas

Jugoslavija

Reklama Za Franckov puding

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.