Prati nas

Vijesti

Žene i starosna mirovina: svake godine šest mjeseci kasnije

To znači da dio žena koje iduće godine pune 62 godine, neće moći ostvariti pravo na starosnu mirovinu, osim ako nisu rođene najkasnije do kraja lipnja. Žene u ovoj godini u punu starosnu mirovinu mogu s navršenom 61 godinom i devet mjeseci, no za 12, odnosno 13 godina radit će do 67. godine života.

Objavljeno

|

Što kada baka ne može do unuka?
foto: BigStock

U primjenu kreću tri zakona koja reguliraju mirovinska prava a koja će zahvatiti više od milijun zaposlenih: osnovni mirovinski zakon, koji propisuje i radni vijek i uvjete za umirovljenje, zakon o privatnim mirovinskim fonodovima te o beneficiranom radnom stažu kojim bi se značajno smanjio broj zanimanja s povećanim trajanjem staža osiguranja.

Po sadašnjim propisima tek bismo od 2038. godine trebali raditi do 67. godine života kako bismo ostvarili punu mirovinu, a pritom bi postupno produljenje radnog vijeka sa 65 na 67 godina trebalo početi od 2031. godine. Bivša Vlada taj je proces namjeravala ubrzati deset godina, na krajnji rok 2028. godine. Čini se, međutim, da bi se rok mogao pomaknuti na 2029. godinu ili možda čak godinu dana kasnije. Prođe li takva ideja, i muškarci i žene rođeni nakon 1962. godine, odnosno 1963. godine, u mirovinu će odlaziti sa 67 godina, a prijevremenu mirovinu bi mogli ostvariti sa 62 godine života, piše Novi list.


Trenutno najveće umanjenje za prijevremeno umirovljenje iznosi 20,4 posto, što znači da prijevremeni umirovljenik, uzme li se u obzir prosječna starosna mirovina za 40 i više godina staža koja je u veljači bila 3.430 kuna, trenutno prima 2.693 kune. Kada bi se sada primijenila jača penalizacija, a u NHS-u upozoravaju da se razmišlja o 25 posto, taj bi umirovljenik primao 2.572 kune. No, realnost je drugačija pa ne treba zaboraviti da je prosječna starosna mirovina u veljači iznosila 2.481 kunu, što znači da je i prema sadašnjoj penalizaciji prijevremena mirovina ispod dvije tisuće kuna.

Žene u ovoj godini u punu starosnu mirovinu mogu s navršenom 61 godinom i devet mjeseci, no za 12, odnosno 13 godina radit će do 67. godine života. Naime, ženama se sada radni vijek povećava za tri mjeseca godišnje, dok se 2030. godine ne izjednače s muškarcima koji rade do 65 godina života. Kako će cijeli proces biti »sažet«, ženama će se radni vijek godišnje povećavati za šest, a ne tri mjeseca, dok se ne dosegne cilj od 67 godina za odlazak u mirovinu. To znači da dio žena koje iduće godine pune 62 godine, neće moći ostvariti pravo na starosnu mirovinu, osim ako nisu rođene najkasnije do kraja lipnja.

.

Vijesti

Merkel u srijedu slavi 65. rođendan. Iako i dalje drhti, kaže: Sposobna sam

Ona i neslužbeni izvori iz vlade drugi i treći napad objašnjavaju psihološkim posljedicama prvog napada koji se navodno dogodio zbog vrućine i pomanjkanja tekućine.

Objavljeno

|

Autor

“Osjećam se sasvim dobro i nema potrebe za brigom”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel o napadima drhtavice, javlja Deutsche Welle. Ona je tako u srijedu po drugi put govorila o temi koja tjednima zaokuplja pažnju javnosti. Njene riječi došle su poslije trećeg napada drhtavice koji je javno zabilježen, ovog puta na dočeku finskog premijera Anttija Rinnea. Drhtanje je bilo nešto blaže i kraće od prethodna dva puta.

Merkel je rekla da je u fazi “oporavka” nakon prve drhtavice početkom lipnja. Ona i neslužbeni izvori iz vlade drugi i treći napad objašnjavaju psihološkim posljedicama prvog napada koji se navodno dogodio zbog vrućine i pomanjkanja tekućine.


“To očito još nije sasvim gotovo, ali postoji napredak i sada neko vrijeme moram živjeti s tim”, rekla je kancelarka, dodajući kako vjeruje da će napadi proći kako su i došli. Ona na potpitanja novinara nije željela precizirati što su uzroci zdravstvenih tegoba. “Inače sam čvrsto uvjerena da sam sasvim sposobna”.

Time je pokušala ugušiti rasprave o tome je li njeno zdravlje tako narušeno da više ne može obavljati kancelarski posao. Merkel u srijedu navršava 65 godina, piše Deutsche Welle.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP