Prati nas

Mozaik

Stigla je beba: 7 savjeta za bake i djedove

U vašu obitelj uskoro stiže prinova. To je vrijeme ispunjeno srećom, ali i brigom i nervozom. Vi biste kao baka i djed svakako trebalo nastojati što više olakšati živom mladim roditeljima. Donosimo sedam savjeta kako da doista budete od pomoći, a pritom ne zaratite s ostatkom obitelji.

Objavljeno

|

Kako biti dobra baka?
foto: Pixabay

Čestitamo! Postat ćete baka i djed! Možda ste ovo čekali dugo i sad će se napokon dogoditi. No, nova situacija u vašoj obitelji, osim, sreće, donosi i mnogo novih izazova. Ovako ih možete prevladati.

Pobrinite se da sa svima imate dobar odnos

Novi su roditelji često pod stresom jer se nalaze u sendviču između dva para baka i djedova i njihovih očekivanja. S obzirom da će uskoro u kući imati malu bebu, dodatni stres je posljednje što trebaju. Usredotočite se na to da im date svu podršku koju trebaju i da ih ne opterećujete svojim prigovaranjima.

Kad prvi put dođete vidjeti bebu budite naročito pažljivi. Pustite nove roditelje da prvo malo dođu k sebi prije nego počnu primati goste. Također, prepustite njima neke važne odluke poput odabira imena i suzdržite se od svojih prijedloga i komentara.

Komunicirajte s njima izravno i bez zadrške jer ćete tako izbjeći nesporazume. Ako još niste upoznali drugu baku i djeda, zamolite djecu da vas upoznaju. I napokon, ako više niste u braku s drugim roditeljem vašeg djeteta, prevladajte eventualnu netrpeljivost i razmirice zadržite za sebe. Sada su u prvom planu mladi roditelji i njihov potomak.

Saslušajte i složite se

Bez obzira na to koliko ste djece odgojili i kako su ona ispala, odgoj novog malog člana obitelji je posao novih roditelja. Budite pažljivi kad nudite svoje sugestije i mišljenja, a savjete nudite samo ako vas se za to upita.

“Treba poštovati granice”, kaže obiteljska terapeutkinja Christine Laelor koja ima veliko iskustvo u pomaganju obiteljima da prevladaju svoje probleme. “Svaki je roditelj drugačiji i mora sam ustanoviti što je za njega najbolje.”

Istina, ponekad je teško šutjeti kad se s nečim ne slažete, no to svakako morate pokušati. “Ako se supritstavite i pokušate nametnuti svoje mišljenje, postat ćete neprijatelj”, kaže Sharon O’Neill, autorica priručnika „Kratki vodič za sretan brak“. Dopustite mladim roditeljima da eksperimentiraju. Ponekad će i pogriješiti, ali neke se greške moraju napraviti i osjetiti na vlastitoj koži.

Ne pretjerujte s kupovinom

Kad je beba na putu, lako je oteti se kontroli kad je kupovina u pitanju. No prije nego se raspojasate, pitajte mlade roditelje što im treba. Dolazak bebe je velik udarac na kućni budžet i pomoć će im u tom smislu svakako dobro doći. Međutim, bolje je pitati što točno žele, nego da završe s tri krevetića, ali ni jednim kolicima.

Iako se možda čini najmanje prisnim, najzgodnije je zapravo darovati novac, jer većina mladih roditelja želi sama odabrati i kupiti opremu za svoje dijete. Također, bez pitanja kupiti neku veliku stvar, može mladim roditeljima stvoriti probleme, pogotovo ako žive u malo kvadrata. Svakako zato prvo pitajte što roditeljima treba prije nego im se pojavite na vratima s plišanim medvjedom u prirodnoj veličini.

Ne uzimajte k srcu njihove odluke

Oni žele da dijete spava s njima u krevetu? Ne žele krstiti dijete? Žele dijete nazvati Jabuka? Iskreno, sve to nije vaš problem. Da, možda se ne slažete s nekim od tih odluka i možda će vam biti neugodno reći da se vaša unuka zove Jabuka, ali odluke toga tipa doista trebate prepustiti mladim roditeljima i ne miješati se.

Neka se povezanost dogodi prirodno

Jako ste uzbuđeni što ćete vidjeti bebu i ne možete dočekati da ju uzmete u ruke. Međutim, maleno plače kad god ga pokušate uzeti u ruke i ne želi biti u vašem naručju. To može biti vrlo razočaravajuće ali je posve prirodno i ne biste se zbog toga trebali osjećati uvrijeđenima.

“Naravno da očekujete izvrstan odnos sa svojim unučetom, no to se ne događa automatski”, kaže Amy Goyer, autorica priručnika “Što sve bake i djedovi ne smiju raditi“. Odnos s vašim unučetom gradi se postupno i nije uvijek onakav kakav ste očekivali. Stoga ne očekujte previše unaprijed, nego postupno upoznajte malog novog člana obitelji. Polako se uključujte u brigu o njemu i imajte puno strpljenja.

Slijedite pravila mladih roditelja

Iako ste navikli biti glavni, ovoga puta red je na vašoj djeci. Možda će vam taj novi odnos snaga biti čudan, ali možda u tome pronađete i određeno zadovoljstvo. Naime, s autoritetom dolaze i odgovornosti, a ako te odgovornosti preuzme netko drugi, vi se napokon možete opustiti. Osim toga, nakon što ste čitav vijek govorili vašoj djeci što da rade, sada kada su uloge okrenute, na vama je red da ponekad poslušate i jednostavno napravite što vam se kaže bez puno prigovaranja.

Ako vaše unuče ima određeni raspored hranjenja i spavanja, svakako slijedite taj raspored i uputstva koja ste dobili od njegovih roditelja. “Mladi roditelji mi se ponekad žale da se njihovo dijete od bake vrati svo nervozno i mrzovoljno zato što nije dovoljno spavalo”, kaže terapeutkinja O’Neill. “Kada čuvate dijete, time zapravo želite pomoći mladim neispavanim roditeljima. Nemojte kršiti njihova pravila i tako im odmagati.”

Omogućite mladim roditeljima da se odmore

Ponekad je lako zaboraviti kako je biti mladi roditelj naporno i stresno. Kad im nespavanje i briga dođu na naplatu, vrijeme je da uskočite vi i omogućite im da se odmore. Tijekom posjeta, ponudite im da pričuvate bebu, da pospremite kuću, skuhate ručak, operete veš ili izvedete psa. Neki mladi roditelji nerado mole baku i djeda za pomoć pa vi pomoć ponudite prvi. Također, važno je prvo ponuditi pomoć i dogovoriti se što treba napraviti, a ne odmah, bez pitanja, početi prekapati po njihovoj kuhinji.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.