Prati nas

Vijesti

Hrelja prijeti Kujundžiću zbog najave poskupljenja dopunskog

Ministru Kujundžiću je s tiskovne konferencije poručio kako ima jedinstvenu priliku da se kod ministra financija Zdravka Marića izbori za novac koji država nije uplatila u dopunsko zdravstveno osiguranje. Kada bi to napravio, svim građanima mogla bi biti ponuđena polica dopunskog osiguranja po jedinstvenoj cijeni od 60 kuna.

Objavljeno

|

predsjednik umirovljenika hrvatske
Silvano Hrelja (foto: hsu.hr)

“Kada napiše prvu riječ na odluku o poskupljenju police dopunskog zdravstvenog osiguranja, tog trena u parlamentu pokrećemo postupak opoziva ministra Kujundžića”, izjavio je to predsjednik hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja na konferenciji.

Ministru zdravstva Milanu Kujundžiću (HDZ) je s tiskovne konferencije poručio kako ima jedinstvenu priliku da se kod ministra financija Zdravka Marića izbori za novac koji država nije uplatila u dopunsko zdravstveno osiguranje. “Kada bi to napravio, svim građanima mogla bi biti ponuđena polica dopunskog osiguranja po jedinstvenoj cijeni od 60 kuna. Dopunsko osiguranje unatoč tome što država ne plaća ili neredovito plaća svoje obveze posluje pozitivno za oko 150 milijuna kuna”, kaže Hrelja.


Najave poskupljenja Hrelja smatra štetnim za državu i društvo, jer to može dovesti do uskraćivanja prava na zdravstvenu zaštitu. “Takve najave su rastakanje javnog osiguravatelja i uništavanje instituta društvene solidarnosti. Krše se temeljna načela dopunskog osiguranja koje u okviru Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ima svoj legitimitet, autonomiju, žiro-račun i njegovo se poslovanje gleda zasebno”, kaže Hrelja.

.

Vijesti

Inspekcije su utvrdile cijeli niz prekršaja u ‘Zelenoj oazi’, podnesena je kaznena prijava

Proveden je cijeli niz inspekcija i gotovo da je svaka pokazala još više propusta.

Objavljeno

|

Autor

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić detaljno je objavio izvješće inspekcijskih nadzora provedenih u staračkom domu Zelena oaza u Andraševcu. Riječ je o obiteljskom domu u kojem je u požaru izgorjelo šestero nemoćnih i nepokretnih staraca.

“Inspekcijskim nadzorom inspektora rada u području zaštite na radu proizlazi da poslodavac nije postupao po propisima zaštite na radu. Slijedom toga, a zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti, dovođenjem u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom i sredstvom, jer se uopće nije postupalo po propisima zaštite na radu i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama, nadležnom državnom odvjetništvu je podnešena kaznena prijava protiv poslodavca”, napisao je Mikulić u priopćenju.


I Inspekcija rada utvrdila je nekoliko prekršaja. “Iz utvrđenih činjenica proizlazi osnovana sumnja da je poslodavaca počinio sljedeće prekršaje: sklapanje uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme s istim radnikom za koje ne postoji objektivan razlog, odnosno u ugovorima o radu na određeno vrijeme nije naveden objektivan razlog, ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku prije početka rada, a radniku nije prije početka rada izdana pisana potvrda o sklopljenom ugovoru o radu, neprijavljivanje radnika na mirovinsko osiguranje prije početka rada, ne odjavljivanje radnika u roku od 24 sata od prestanka rada, neprijavljivanje promjena osiguranja u roku od 24 sata od nastale promjene, neprijavljivanje odnosno odjavljivanje radnika na obvezno zdravstveno osiguranje u propisanom roku”, priopćili su dalje iz Državnog inspektorata koji je zbog sumnje u niz prekršaja nadležnom prekršajnom sudu podnio optužne prijedloge.

Građevinska inspekcija je utvrdila da su u katastru i zemljišnim knjigama evidentirane dvije građevine: stambena/kuća i gospodarska građevina. “Za stambenu/kuću građevinu učinjena je povreda propisa gradnje te je u tijeku podnošenje prekršajnog prijedloga za uklanjanje nezakonito izvedene dogradnje stambene građevine. Za gospodarsku građevinu koja je kao takva korištena do dana požara, utvrđeno je da se koristila protivno svojoj namjeni jer je bila evidentirana kao gospodarska građevina a ne stambena. Građevinska inspekcija je u proceduri podnošenja optužnog prijedloga nadležnom sudu. Za građevinu na lokaciji Andraševec, Dolinska 8, utvrđeno je da je stanje izgrađenosti opisane građevine nepromijenjeno u odnosu na ozakonjeno”, zaključuje se u priopćenju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP