Prati nas

Vijesti

Hrelja prijeti Kujundžiću zbog najave poskupljenja dopunskog

Ministru Kujundžiću je s tiskovne konferencije poručio kako ima jedinstvenu priliku da se kod ministra financija Zdravka Marića izbori za novac koji država nije uplatila u dopunsko zdravstveno osiguranje. Kada bi to napravio, svim građanima mogla bi biti ponuđena polica dopunskog osiguranja po jedinstvenoj cijeni od 60 kuna.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

predsjednik umirovljenika hrvatske
Silvano Hrelja (foto: hsu.hr)

“Kada napiše prvu riječ na odluku o poskupljenju police dopunskog zdravstvenog osiguranja, tog trena u parlamentu pokrećemo postupak opoziva ministra Kujundžića”, izjavio je to predsjednik hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja na konferenciji.

Ministru zdravstva Milanu Kujundžiću (HDZ) je s tiskovne konferencije poručio kako ima jedinstvenu priliku da se kod ministra financija Zdravka Marića izbori za novac koji država nije uplatila u dopunsko zdravstveno osiguranje. “Kada bi to napravio, svim građanima mogla bi biti ponuđena polica dopunskog osiguranja po jedinstvenoj cijeni od 60 kuna. Dopunsko osiguranje unatoč tome što država ne plaća ili neredovito plaća svoje obveze posluje pozitivno za oko 150 milijuna kuna”, kaže Hrelja.


Najave poskupljenja Hrelja smatra štetnim za državu i društvo, jer to može dovesti do uskraćivanja prava na zdravstvenu zaštitu. “Takve najave su rastakanje javnog osiguravatelja i uništavanje instituta društvene solidarnosti. Krše se temeljna načela dopunskog osiguranja koje u okviru Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ima svoj legitimitet, autonomiju, žiro-račun i njegovo se poslovanje gleda zasebno”, kaže Hrelja.

.

Vijesti

Infektolog Ivić o Vidović Krišto: ‘Ne razumije, čini štetu, falsificira’

Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto izbačena je danas iz sabornice jer nije htjela nositi masku. Političarka koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, već od prvog dana zasjedanja aktualnog saziva postala je miljenica protivnika protupandemijskih mjera.

Njeno inzistiranje na nenošenju maske komentirao je za Slobodnu Dalmaciju šef splitske infektologije Ivo Ivić. “Zastupnica se bavi stvarima koje jednostavno ne razumije. Ne znam kakve su to sve teorije urota ili što, ali gospođa čini veliku štetu jer je na poziciji saborske zastupnice koja bi trebala prosvjećivati, a ne falsificirati. Ona može željeti da nema bolesti COVID-19, ali epidemija je tu bez obzira na njezine naivne želje”


“Bolest je tu, neće nestati, ali noseći masku, držeći distancu, izbjegavanjem većih okupljanja, može se dobro upravljati krivuljom zaraženih. Vidjeli ste ovo ljeto, kad smo se malo više opustili, što se događa. I sad zamislite da poslušamo zastupnicu, skinemo svi maske, družimo se i pravimo se da SARS-CoV-2 ne postoji, pa nastao bi kaos. Ovako uz malu žrtvu možemo upravljati brojem oboljelih, dobro ih zbrinuti, te ostatak sustava može normalno raditi. Sve to ne bi se moglo kad bi se epidemija rasplamsala”, kaže Ivić pa nastavlja:

“Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav. Primjerice, što ako gospođa Krišto prenese virus nekoj drugoj osobi i ta osoba njezinu slobodu, dakle nenošenje maske, plati svojim životom? Maske su odlična zaštita, ali samo ako ih nosimo svi. Tada je transfer kapljica iz zaražene osobe prema drugoj zdravoj osobi smanjen na najmanju moguću mjeru – zaključuje Ivić, navodeći da je u ovih pola godine vidio brojne stare i mlade koji su umrli. Doduše, napominje, neki od njih su bili kronični bolesnici, ali da nisu pokupili virus danas bi bili – živi.”

“Ako i ne umrete od bolesti COVID-19, treba li vam da ležite na infektologiji i borite se zrak, imate tešku upalu pluća i budete ‘izvan stroja’ nekoliko mjeseci? Mislim da znate odgovor na to pitanje”, kaže za Slobodnu Ivić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP