Prati nas

Vijesti

Hrelja prijeti Kujundžiću zbog najave poskupljenja dopunskog

Ministru Kujundžiću je s tiskovne konferencije poručio kako ima jedinstvenu priliku da se kod ministra financija Zdravka Marića izbori za novac koji država nije uplatila u dopunsko zdravstveno osiguranje. Kada bi to napravio, svim građanima mogla bi biti ponuđena polica dopunskog osiguranja po jedinstvenoj cijeni od 60 kuna.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

predsjednik umirovljenika hrvatske
Silvano Hrelja (foto: hsu.hr)

“Kada napiše prvu riječ na odluku o poskupljenju police dopunskog zdravstvenog osiguranja, tog trena u parlamentu pokrećemo postupak opoziva ministra Kujundžića”, izjavio je to predsjednik hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja na konferenciji.

Ministru zdravstva Milanu Kujundžiću (HDZ) je s tiskovne konferencije poručio kako ima jedinstvenu priliku da se kod ministra financija Zdravka Marića izbori za novac koji država nije uplatila u dopunsko zdravstveno osiguranje. “Kada bi to napravio, svim građanima mogla bi biti ponuđena polica dopunskog osiguranja po jedinstvenoj cijeni od 60 kuna. Dopunsko osiguranje unatoč tome što država ne plaća ili neredovito plaća svoje obveze posluje pozitivno za oko 150 milijuna kuna”, kaže Hrelja.


Najave poskupljenja Hrelja smatra štetnim za državu i društvo, jer to može dovesti do uskraćivanja prava na zdravstvenu zaštitu. “Takve najave su rastakanje javnog osiguravatelja i uništavanje instituta društvene solidarnosti. Krše se temeljna načela dopunskog osiguranja koje u okviru Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ima svoj legitimitet, autonomiju, žiro-račun i njegovo se poslovanje gleda zasebno”, kaže Hrelja.

.

Vijesti

Švedska se, kažete, sjajno nosi s koronavirusom? Kako to da njihov premijer najavljuje tisuće mrtvih?

Po podacima od petka, u toj zemlji od 10 milijuna stanovnika zaražena je 6.131 osoba, a umrlo je 358 ljudi.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Zbrajat ćemo mrtve u tisućama. Moramo se pripremiti na to”, rekao je premijer Stefan Lofven u intervjuu za dnevni list Dagens Nyheter. Zemlja se suočava s krizom zbog broja ljudi kojima je potrebna njega i s padom gospodarstva, prenosi Hina.

Lofven je upozorio da će pandemija koronavirusa potrajati “mjesecima, a ne tjednima”. “Moramo imati takvu perspektivu i ne popuštati s mjerama.”


“Odlučili smo se za strategiju poravnavanja krivulje zaraze da spriječimo dramatični porast jer se naš zdravstveni sustav s time neće moći nositi“, rekao je švedski premijer i dodao da bi to značilo “više pacijenata na intenzivnoj njezi i puno više mrtvih”.

Procjenu žrtava od koronavirusa u zemlji temelji prema iskustvima drugih zemalja i širenju virusa u Švedskoj. Po podacima od petka, u toj zemlji od 10 milijuna stanovnika zaražena je 6.131 osoba, a umrlo je 358 ljudi.

Švedska je u odnosu na susjede uvela puno blaže mjere u suzbijanju širenja koronavirusa. “Mislim da se ne bi trebalo pretjerivati”, kaže Lofven. “Sve zemlje razmatraju kako nametnuti socijalnu distancu i ojačati zdravstveni sustav. Mi to činimo na drukčije načine, nekad smo i u drukčijim fazama epidemije.”

Lofven je rekao da je “slušao one s epidemiološkim znanjem” o pokušaju poravnanja krivulje zaraze, a vlada je slušala i druge u naporima za očuvanje radnih mjesta i gospodarstva.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP