Prati nas

Mozaik

Kako održati dobar odnos majke i odraslog sina

Čitav se život trudimo sina pretvoriti u samostalnog i sretnog muškarca. No kad nam to napookon pođe za rukom, neopisivo će nam nedostajati. Odnos majke i sina jedan je od najdivnijih ali i najkompleksnijih odnosa uopće. Pogotovo kad sin odraste i zasnuje vlastitu obitelj.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Što kada se sin oženi?
foto: Pixabay

U današnjem svijetu ideje o rodnim ulogama ponešto su izmijenjene. Međutim, uzorci ponašanja koji su utjecali na ljudsko ponašanje kroz mnoga stoljeća još uvijek su prisutni i jaki, pogotovo ako uključuju članove starijih generacija. Neki od tih uzoraka uključuju odnos između majke i njenog odraslog sina. Ponekad je paradigma održiva čak i kad su odrasli sinovi ujedno muževi ili očevi.

Konflikt supruge i majke

Dobar odnos s majkom je važna pretpostavka za dobar bračni život. Žene su uglavnom odgovorne za razvoj emocionalne inteligencije svoje djece, a sin koji ima razvijen takav tip inteligencije, imat će više razumijevanja za svoju suprugu. Takav muškarac rjeđe će zauzimati tipičan mačistički stav.


Iako razumije dobar utjecaj majke, supruga će možda biti zbunjena njezinim kontinuiranim utjecajem na život svojeg sina. Što se pak majke tiče, kad jednom bude svrgnuta s pozicije najvažnije osobe u sinovljevu životu, tenzije prema uzurpatorici bit će teže izbjeći. Muškarac koji se nađe u sredini možda će reagirati na način da se jednostavno povuče s bojišnice, no takvom njegovom reakcijom nitko neće profitirati: niti njih dvije, niti on sam.

Kad su majke same

Konflikt može biti dodatno pojačan ako je majka rastavljena, udovica ili sama. Ponekad majka proglasi sina glavom kuće i oslanja se na njega do nezdrave razine. S druge strane, ako su baka i djed oboje prisutni, oni međusobno moderiraju svoja ponašanja i pomažu si da ne prijeđu granice koje ne treba prijeći.

Održavanje ravnoteže

Najbolje je kad svi sudionici nastoje održati prirodnu ravnotežu u svojem odnosu. Naravno, supruga bi svakom muškarcu trebala biti na prvom mjestu, ali bi mu nakon toga trebalo ostati još nešto energije i za njegovu majku. A obje, i supruga i majka, trebale bi svakako izbjegavati situacije u kojima bi muškarac bio prisiljen birati između njih dvije. Kad su majke u pitanju, to znači sljedeće:

– Ne tražite baš uvijek od sina usluge koje vam može obaviti i netko drugi ili ako možete nekome platiti da ih učini.

– Oduprite se porivu da nudite rješenja za probleme koje možda imaju vaš sin i njegova supruga. Kako budu zajedno radili na problemima, rasti će i razvijati se i njihov odnos.

– Trudite se tretirati svoga sina i njegovu ženu jednako. Kad ih nazovete, popričajte i s jednim i s drugim. I jednome i drugome donosite darove.

– Kad je riječ o darovima, uvijek pokažite zahvalnost za dar koji ste primili. Nikad ništa ne vraćajte, osim ako se radi o zamjeni zbog veličine. Nosite i pokazujte dar koji ste dobili.

– Uvijek pokazujte da ste vi baka djetetu, a ne njegova majka. Poštujte granice koje su postavili roditelji.

Žene kao čuvari doma

Stara izreka kaže da je sin sin samo dok se ne oženi, dok je kći cijeli život kći. Time se želi naglasiti mišljenje da kad se par vjenča, obično održavaju prisniji odnos sa supruginom stranom obitelji. Istraživanja pokazuju da bake s majčine strane uglavnom doista imaju čvršći odnos s odraslom djecom i unucima od baka s očeve strane.

Ta čvršća veza s bakom po majci proizlazi iz tradicionalne uloge žene kao čuvara doma, nekoga tko će sve članove obitelji držati na okupu. Tu ulogu češće ima žena nego muškarac, čak i u današnjim emancipiranim društvima. To znači da će u sinovljevoj obitelji uglavnom njegova supruga voditi računa o obiteljskom kalendaru, te će, slučajno ili namjerno, češće prednost dati svojim roditeljima. Majke sinova mogu to pokušati prevladati tako da češće same iniciraju susret, no to moraju činiti tako da ne budu prenametljive.

Pravila bliskosti

Telefonski razgovori trebali bi biti uglavnom kratki i ne bi trebalo nazivati u neprikladno vrijeme, recimo, kad su djeca već legla. Također ne bi trebalo zvati niti kasnije od tog vremena kad bi mogli omesti intimne trenutke roditelja. Prilikom poziva dobro je postaviti konkretna pitanja poput „Ima li Filip utakmicu ovaj tjedan?“, umjesto „Što ima novo s djecom?“

Još jedan od načina kako možete održati bliskost su posjeti, no oni također mogu biti smetnja mladoj obitelji. Majke koje žive u blizini trebale bi izbjegavati prečeste posjete i upadati nenajavljene u stan. One koje pak žive dalje ne bi trebale u posjetu ostati unedogled. Naravno, posjeti mogu biti vrlo ugodni svim generacijama, no na majkama je da posjete učine harmoničnima.

.

Mozaik

Bake poručile političarima da od*ebu: ‘Ne želimo umrijeti zbog ekonomije’

Tražiti jedan dio populacije da riskira život, bez ikakve garancije da bi to uopće bilo korisno za državu, nije dobro vođenje države.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Mislili ste da jedino u Hrvatskoj žive bešćutni politički egzibicionisti koji izjavljuju da su mjere kojima se, usred pandemije koronavirusa, spašavaju životi starijih građana – pretjerane?

Srećom, Hrvatska još uvijek nije toliko moralno potonula da vladajući političari pitaju treba li ponešto pretrpjeti kako bi nečiji djed ili baka, (a zašto ne i kronično bolesno dijete?) živjeli duže. Ali Sjedinjene Države, čine se da jesu.


Nakon što su vladajući političari signalizirali da bi možda trebalo žrtvovati starije, a kako ne bi posrnula ekonomija, javile su se tri bake koje takvim “liderima” poručuju da, jednom riječju, odjebu.

“Nisam spremna sklupčati se i umrijeti. Osim toga, moja unučad misli da sam baš zabavna”, kaže Susan Shwaidelson (67) u u viralnom videu. Ona je baka dvoje unučadi koja s gnjušanjem odbacuje ideju američkih političara, uključujući i predsjednika Donalda Trumpa (73), koji misle da “lijek za problem ne smije biti gori od problema”.

“Tražiti jedan dio populacije da riskira život, bez ikakve garancije da bi to uopće bilo korisno za državu, nije dobro vođenje države”, dodaje dvostruka baka Dorothy Paw (63).

“Gospodarstvo čine ljudi. Imat ćemo puno bolje gospodarstvo ako poslušamo znanstvenike koji kažu da trebamo istrpjeti neko vrijeme te da će se gospodarstvo, nakon toga, oporaviti”, izjavila je baka 14 unučadi Ruth Morhad (81). Podsjeća da su bake i djedovi važni, pogotovo siromašnijim obiteljima koje ne mogu priuštiti drugačiju skrb za djecu.

“Baš sam u petak otišla u mirovinu i to prije nego sam očekivala – zbog koronavirusa. Dakle, nisam bila netko tko ne doprinosi društvu, iako sam baka. Kako se usuđujete predložiti nešto takvo?! Zar kažete da sutkinja Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg (87) treba umrijeti? Zato što je stara? Ili mislite da nije produktivan član društva? Pa to je ludost!”, poruka je koju Dorothy šalje političarima pa nastavlja: “Moji roditelji su bili divni baka i djed. I roditelji moje snahe su sjajni djed i baka. Znam što su moji roditelji dali mojoj djeci. Želim da moja unučad to ima. Želim da čuju priče o njihovoj obitelji od članova njihove obitelji. Ja želim biti ta koja će im ispričati te priče.”

“Danas bake nisu ono što su bile kad smo mi bili mali. Ne sjede po cijele dane u stolcu i heklaju. Mnogi od nas su jako aktivni i vrlo vrijedni u zajednici. Nisam u mirovini i vjerojatno se nikada neću umiroviti”, napominje Ruth.

“Sama ta ideja da se bake i djedovi potrošna roba… Ja nisam imala luksuz rasti s djedom i bakom i zato cijenim to iskustvo s mojom unučadi. Dajemo im dragocjenu nepodijeljenu pažnju. Imamo perspektivu koju smo gradili godinama. Znamo kako se nositi s izazovima koje mladi ljudi nisu nikada susreli. Trebamo pokušati spasiti svakoga”, zaključuje Dorothy.

These Grandmas Refuse To Be Sacrificed 'For The U.S. Economy' During COVID-19

Contrary to what’s on Fox News, these grandmas do not want to sacrifice themselves for the U.S. economyvia NowThis Politics

Gepostet von NowThis am Freitag, 3. April 2020

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP