Prati nas

Mozaik

Kako održati dobar odnos majke i odraslog sina

Čitav se život trudimo sina pretvoriti u samostalnog i sretnog muškarca. No kad nam to napookon pođe za rukom, neopisivo će nam nedostajati. Odnos majke i sina jedan je od najdivnijih ali i najkompleksnijih odnosa uopće. Pogotovo kad sin odraste i zasnuje vlastitu obitelj.

Objavljeno

|

Što kada se sin oženi?
foto: Pixabay

U današnjem svijetu ideje o rodnim ulogama ponešto su izmijenjene. Međutim, uzorci ponašanja koji su utjecali na ljudsko ponašanje kroz mnoga stoljeća još uvijek su prisutni i jaki, pogotovo ako uključuju članove starijih generacija. Neki od tih uzoraka uključuju odnos između majke i njenog odraslog sina. Ponekad je paradigma održiva čak i kad su odrasli sinovi ujedno muževi ili očevi.

Konflikt supruge i majke

Dobar odnos s majkom je važna pretpostavka za dobar bračni život. Žene su uglavnom odgovorne za razvoj emocionalne inteligencije svoje djece, a sin koji ima razvijen takav tip inteligencije, imat će više razumijevanja za svoju suprugu. Takav muškarac rjeđe će zauzimati tipičan mačistički stav.

Iako razumije dobar utjecaj majke, supruga će možda biti zbunjena njezinim kontinuiranim utjecajem na život svojeg sina. Što se pak majke tiče, kad jednom bude svrgnuta s pozicije najvažnije osobe u sinovljevu životu, tenzije prema uzurpatorici bit će teže izbjeći. Muškarac koji se nađe u sredini možda će reagirati na način da se jednostavno povuče s bojišnice, no takvom njegovom reakcijom nitko neće profitirati: niti njih dvije, niti on sam.

Kad su majke same

Konflikt može biti dodatno pojačan ako je majka rastavljena, udovica ili sama. Ponekad majka proglasi sina glavom kuće i oslanja se na njega do nezdrave razine. S druge strane, ako su baka i djed oboje prisutni, oni međusobno moderiraju svoja ponašanja i pomažu si da ne prijeđu granice koje ne treba prijeći.

Održavanje ravnoteže

Najbolje je kad svi sudionici nastoje održati prirodnu ravnotežu u svojem odnosu. Naravno, supruga bi svakom muškarcu trebala biti na prvom mjestu, ali bi mu nakon toga trebalo ostati još nešto energije i za njegovu majku. A obje, i supruga i majka, trebale bi svakako izbjegavati situacije u kojima bi muškarac bio prisiljen birati između njih dvije. Kad su majke u pitanju, to znači sljedeće:

– Ne tražite baš uvijek od sina usluge koje vam može obaviti i netko drugi ili ako možete nekome platiti da ih učini.

– Oduprite se porivu da nudite rješenja za probleme koje možda imaju vaš sin i njegova supruga. Kako budu zajedno radili na problemima, rasti će i razvijati se i njihov odnos.

– Trudite se tretirati svoga sina i njegovu ženu jednako. Kad ih nazovete, popričajte i s jednim i s drugim. I jednome i drugome donosite darove.

– Kad je riječ o darovima, uvijek pokažite zahvalnost za dar koji ste primili. Nikad ništa ne vraćajte, osim ako se radi o zamjeni zbog veličine. Nosite i pokazujte dar koji ste dobili.

– Uvijek pokazujte da ste vi baka djetetu, a ne njegova majka. Poštujte granice koje su postavili roditelji.

Žene kao čuvari doma

Stara izreka kaže da je sin sin samo dok se ne oženi, dok je kći cijeli život kći. Time se želi naglasiti mišljenje da kad se par vjenča, obično održavaju prisniji odnos sa supruginom stranom obitelji. Istraživanja pokazuju da bake s majčine strane uglavnom doista imaju čvršći odnos s odraslom djecom i unucima od baka s očeve strane.

Ta čvršća veza s bakom po majci proizlazi iz tradicionalne uloge žene kao čuvara doma, nekoga tko će sve članove obitelji držati na okupu. Tu ulogu češće ima žena nego muškarac, čak i u današnjim emancipiranim društvima. To znači da će u sinovljevoj obitelji uglavnom njegova supruga voditi računa o obiteljskom kalendaru, te će, slučajno ili namjerno, češće prednost dati svojim roditeljima. Majke sinova mogu to pokušati prevladati tako da češće same iniciraju susret, no to moraju činiti tako da ne budu prenametljive.

Pravila bliskosti

Telefonski razgovori trebali bi biti uglavnom kratki i ne bi trebalo nazivati u neprikladno vrijeme, recimo, kad su djeca već legla. Također ne bi trebalo zvati niti kasnije od tog vremena kad bi mogli omesti intimne trenutke roditelja. Prilikom poziva dobro je postaviti konkretna pitanja poput „Ima li Filip utakmicu ovaj tjedan?“, umjesto „Što ima novo s djecom?“

Još jedan od načina kako možete održati bliskost su posjeti, no oni također mogu biti smetnja mladoj obitelji. Majke koje žive u blizini trebale bi izbjegavati prečeste posjete i upadati nenajavljene u stan. One koje pak žive dalje ne bi trebale u posjetu ostati unedogled. Naravno, posjeti mogu biti vrlo ugodni svim generacijama, no na majkama je da posjete učine harmoničnima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.