Prati nas

Vijesti

Madrid muškarcima zabranjuje ‘širenje nogu’

Muškarci pak odgovaraju da je u pitanju ženski šovinizam te da se u javnom prijevozu mogu susresti i žene koje svojim torbama i vrećicama ulaze u tuđi prostor, ali i da žene sjede sa širom raširenim nogama.

Objavljeno

|

Zašto muškarci šire noge?
foto: Nevermindtheend / Flickr

Nakon što su feministkinje uvjerile lijevo krilo madridskih gradskih vijećnika da muškarci u javnom prijevozu zauzimaju više prostora no što im treba i tako upadaju u tuđi intimni prostor, takozvani menspreading (sjedenje sa raširenim nogama) bit će protjerano iz javnih prostora.

Gradski javni prijevoznik naljepnicama i svjetlosnim znakovima upozorava muškarce da moraju skupiti noge kako bi poštovali tuđi prostor. Peticiju za uvođenje ove novotarije potpisalo je 10 tisuća Madriđanki i Madriđana, a organizirala ju je feministička skupina „Žene u ratu“.

„To je pitanje kulture. Nama ženama se uvijek savjetuje da zauzmemo što manje prostora, a muškarci su po tom pitanju slobodni“, objasnila je voditeljica kampanje Alejandra de la Fuente.

Muškarci pak odgovaraju da je u pitanju ženski šovinizam te da se u javnom prijevozu mogu susresti i žene koje svojim torbama i vrećicama ulaze u tuđi prostor, ali i da žene sjede sa širom raširenim nogama. Zbog toga se pitaju zašto se kampanja obraća isključivo muškarcima te ističu da muška anatomija zahtjeva širenje nogu u sjedećem položaju.

Sličnu je kampanju prije dvije godine proveo New York, ali i Mexico City.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.