Prati nas

Život

Nepoznata djevojka platila tuđe dugove u trgovinama

Novinari su razgovarali s desetak vlasnika trgovina iz visočke općine i dobili su slične odgovore. Neke od trgovina već su na izloge istakle poruku onima iz “bilježnica” da je njihov dug izmiren. Sada, kažu, čekaju reakcije, a ne sumnjaju da će se tek nagledati sretnih lica.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kupovanje na veresiju
foto: Pixabay

Znate li za one male trgovine koje su poslovale „na bilježnicu“ i koje su krajem osamdesetih od gladi spašavale brojne obitelji? U vrijeme kada se gospodarstvo urušavalo, kada OUR-i i SOUR-i više nisu mogli redovito isplaćivati plaće, odlazilo se u te male, neugledne trgovine iza čijih pultova je stajalo poznato lice koje bi vam izdalo robu „na veresiju“. A vi ste ju platili čim ste dobili plaću kako bi vam se dug prekrižio i stvorio mjesto za novo zaduživanje.

Kako javlja Al Jazeera, takve trgovine i dalje postoje. „Mi smo oni koji održavaju socijalni mir u zemlji. Kupci koji nemaju novca u tom trenutku ne mogu otići u velike tržne centre. Dođu k nama i upitaju mogu li uzeti robe u vrijednosti 100 maraka. Odobrimo im, kupe i ubrzo izmire dug. Sljedeći put pitaju za 150 maraka. Damo im i tako se to vuče”, ispričao je za AJ Almir Garagić, čija je supruga vlasnica male trgovine u Arnautovićima pored Visokog u BiH.


I to je mjesto u kojem se prije nekoliko dana dogodilo čudo.  U četvrtak 15. lipnja u trgovinu je ušla nepoznata djevojka. Vlasnike je zatražila da izvade bilježnicu kako bi namirila sve dugove iz nje. „Taj 15. lipanj za mene je najsretniji ili najtužniji dan. Lijepi mubarek mjesec ramazan, mjesec darivanja. Kada mi je djevojka to rekla, iskreno, nisam mogla vjerovati. Došli smo do cifre od 4.400 konvertibilnih maraka. Sve je izmirila do posljednje marke. Nije to mala stvar, prekrižila sam više od stotinu dužnika. Djevojka koja je platila njihove dugove uslikala je svesku, pozdravila se i otišla. I kažem: da im dragi Alah dadne sve što se poželjeti može! Zdravlje, pa sve ostalo. Zar još uvijek postoje takvi ljudi? Ne mogu riječima objasniti kako su mene obradovali, a onda mogu misliti kako su obradovali toliki narod”, ispričala je Habiba Garagić, vlasnica trgovine koja posluje od 2007. godine.

A onda je nepoznata dobročiniteljica krenula dalje. „Nisam znala kako da se postavim. Ko je ona i šta hoće? Nije mi se ni predstavila. Počela sam sabirati i kada smo došli do 2.010 maraka, stala sam i rekla da je to to. Nisam dala da nepoznata osoba vidi imena iz teke, zbog komšiluka. Izvadila je pare i otišla. Ja sam ostala sva izgubljena, u šoku. I sada sam“, kaže Mirzeta Trako iz sela Uvorići.

Novinari su razgovarali s desetak vlasnika trgovina iz visočke općine i dobili su slične odgovore. Neke od trgovina već su na izloge istakle poruku onima iz “bilježnica” da je njihov dug izmiren. Sada, kažu, čekaju reakcije, a ne sumnjaju da će se tek nagledati sretnih lica. Cijelu priču pročitajte na stranicama Al Jazeere.

.

Život

Govorili su da je koronavirus prevara i kršili su mjere, danas je on udovac

Brian je objasnio kako nisu marili za propisane mjere i to zbog lažnih vijesti koje su čitali online.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Vozač taksija iz američke Floride, koji je vjerovao da je koronavirus urota, postao je udovac upravo zbog koronavirusa. Naime, Brian Lee Hitchens i njegova supruga Erin širili su na društvenim mrežama lažne vijesti o fabriciranju pandemije i 5G mreži, a sam su COVID-19 uspoređivali s gripom.

Par, javlja BBC, nije poštovao protuepidemijske mjere niti je zatražio liječničku pomoć kada ih je bolest srušila u svibnju. Brian se oporavio, no njegova 46-godišnja supruga, po zanimanju evengelički pastor, postala je životno ugrožena. Umrla je ovog mjeseca od srčanih problema izazvanih infekcijom.


U lipnju Brian je govorio za BBC u sklopu programa borbe protiv lažnih vijesti o koronavirusu. U to vrijeme, njegova je supruga bila na respiratoru. Prije infekcije Erin je imala zdravstvenih problema; bolovala je od astme. Brian je objasnio kako nisu marili za propisane mjere i to zbog lažnih vijesti koje su čitali online. On je nastavio raditi kao taksist, odbijao je nositi masku i poštovati propisanu fizičku distancu te je najvjerojatnije zarazio suprugu.

U vijestima BBC-a kazao je: “Da sam bar slušao mjere od samog početka. Nadam se da će mi supruga oprostiti. Ovaj virus je stvaran i ljude pogađa na različite načine. Ne mogu promijeniti prošlost. Mogu samo živjeti u današnjem danu i činiti bolje izbore u budućnosti. Ona više ne pati, u miru je. Nedostaje mi, ali znam da je na boljem mjestu.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP