Prati nas

Mozaik

Nepoznata djevojka platila tuđe dugove u trgovinama

Novinari su razgovarali s desetak vlasnika trgovina iz visočke općine i dobili su slične odgovore. Neke od trgovina već su na izloge istakle poruku onima iz “bilježnica” da je njihov dug izmiren. Sada, kažu, čekaju reakcije, a ne sumnjaju da će se tek nagledati sretnih lica.

Objavljeno

|

Kupovanje na veresiju
foto: Pixabay

Znate li za one male trgovine koje su poslovale „na bilježnicu“ i koje su krajem osamdesetih od gladi spašavale brojne obitelji? U vrijeme kada se gospodarstvo urušavalo, kada OUR-i i SOUR-i više nisu mogli redovito isplaćivati plaće, odlazilo se u te male, neugledne trgovine iza čijih pultova je stajalo poznato lice koje bi vam izdalo robu „na veresiju“. A vi ste ju platili čim ste dobili plaću kako bi vam se dug prekrižio i stvorio mjesto za novo zaduživanje.

Kako javlja Al Jazeera, takve trgovine i dalje postoje. „Mi smo oni koji održavaju socijalni mir u zemlji. Kupci koji nemaju novca u tom trenutku ne mogu otići u velike tržne centre. Dođu k nama i upitaju mogu li uzeti robe u vrijednosti 100 maraka. Odobrimo im, kupe i ubrzo izmire dug. Sljedeći put pitaju za 150 maraka. Damo im i tako se to vuče”, ispričao je za AJ Almir Garagić, čija je supruga vlasnica male trgovine u Arnautovićima pored Visokog u BiH.


I to je mjesto u kojem se prije nekoliko dana dogodilo čudo.  U četvrtak 15. lipnja u trgovinu je ušla nepoznata djevojka. Vlasnike je zatražila da izvade bilježnicu kako bi namirila sve dugove iz nje. „Taj 15. lipanj za mene je najsretniji ili najtužniji dan. Lijepi mubarek mjesec ramazan, mjesec darivanja. Kada mi je djevojka to rekla, iskreno, nisam mogla vjerovati. Došli smo do cifre od 4.400 konvertibilnih maraka. Sve je izmirila do posljednje marke. Nije to mala stvar, prekrižila sam više od stotinu dužnika. Djevojka koja je platila njihove dugove uslikala je svesku, pozdravila se i otišla. I kažem: da im dragi Alah dadne sve što se poželjeti može! Zdravlje, pa sve ostalo. Zar još uvijek postoje takvi ljudi? Ne mogu riječima objasniti kako su mene obradovali, a onda mogu misliti kako su obradovali toliki narod”, ispričala je Habiba Garagić, vlasnica trgovine koja posluje od 2007. godine.

A onda je nepoznata dobročiniteljica krenula dalje. „Nisam znala kako da se postavim. Ko je ona i šta hoće? Nije mi se ni predstavila. Počela sam sabirati i kada smo došli do 2.010 maraka, stala sam i rekla da je to to. Nisam dala da nepoznata osoba vidi imena iz teke, zbog komšiluka. Izvadila je pare i otišla. Ja sam ostala sva izgubljena, u šoku. I sada sam“, kaže Mirzeta Trako iz sela Uvorići.

Novinari su razgovarali s desetak vlasnika trgovina iz visočke općine i dobili su slične odgovore. Neke od trgovina već su na izloge istakle poruku onima iz “bilježnica” da je njihov dug izmiren. Sada, kažu, čekaju reakcije, a ne sumnjaju da će se tek nagledati sretnih lica. Cijelu priču pročitajte na stranicama Al Jazeere.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP