Prati nas

Vijesti

Javna rasprava: Veteranima mirovine od najmanje 5.685 kuna

Predložena najniža mirovina od 2585,25 kuna je omalovažavanje braniteljske populacije, jedan je od komentara. ‘Novaca ima i to nije nikakav problem. U konačnici sav novac se kroz potrošnju vraća natrag u Državni proračun. Treba još napomenuti da se mirovina s godinama ne povećava, a troškovi života ubrzano rastu.’

Objavljeno

|

Koja prava traže branitelji?
foto: Pexels

Nijedan zakonski prijedlog koji se trenutno nalazi u javnoj raspravi nije izazvao toliko komentara i prijedloga kao Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Novi list je analizirao prijedloge iz rasprave u koju se možete do 22. srpnja 2017. godine i sami uključiti na ovoj adresi. Do sada je na ovaj prijedlog zakona stiglo 82 komentara i predlagač ih, najvjerojatnije, većinu neće prihvatiti.

Komentare na nacrt zakona o pravima hrvatskih branitelja uglavnom su davali pripadnici braniteljske populacije ili njihove udruge, a većina njih odnosi se na nova pravila za odlazak u mirovinu, naknadu za nezaposlene branitelje i stambeno zbrinjavanje. Ipak, primat odnose mirovinska prava i većina komentara svodi se na to da, iako se novim izmjenama pokušava popraviti status branitelja, to ne donosi ništa najugroženijem dijelu nezaposlenih branitelja koji će dobiti zanemarivo male pogodnosti za ranije umirovljenje.


1. Četiri mjeseca nisu dovoljna

Povlasticu od četiri mjeseca za sto dana borbenog sektora branitelji smatraju nedovoljnom, te većina njih predlaže da se braniteljima omogući odlazak u prijevremenu mirovinu s 55 godina života i 30 godina staža te redovito umirovljenje sa 60 godina života i 35 godina staža. No, oni koji su već umirovljeni, po općim pravilima, ali uz dodatak koji imaju kao branitelji, uvjereni su da novi zakon ipak donosi određene pogodnosti za izračun mirovine, pa traže da se nova pravila primijene i na ranije umirovljene kako se ne bi dogodile dodatne nejednakosti među braniteljima.

2. Traži se najniža braniteljska mirovina od 5.685 kuna

Ima i prijedloga da se najniža braniteljska mirovina odredi na 5.685 kuna, što je osnovica prosječne neto plaće po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske u 2016. godini, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku. “Novaca ima i to nije nikakav problem. U konačnici sav novac se kroz potrošnju vraća natrag u Državni proračun. Treba još napomenuti da se mirovina s godinama ne povećava, a troškovi života ubrzano rastu. Predložena najniža mirovina od 2585,25 kuna je omalovažavanje braniteljske populacije”, poručuje jedan od komentatora na predloženi zakon.

3. Zakonom zabraniti usporedbu braniteljskih udruga i SUBNOR-a

Dio komentatora nije se osvrtao samo na prava branitelja nego i na njihov status u društvu, pa tako jedan ističe kako se povremeno u nekim elektroničkim medijima i tiskovinama populacija hrvatskih branitelja, ratnih invalida i stradalnika iz Domovinskog rata sramoti ili vrijeđa pogrdnim imenima ili ih se dovodi u kontekst bivših totalitarnih režima na ovim prostorima, čime se narušava njihova čast i dostojanstvo. Zato predlaže da se zbog “zaštite njihovog ugleda i dostojanstva” u Zakon unese odredba po kojoj će se novčano kažnjavati svi koji “putem tiska, elektroničkih medija ili na javnom mjestu sramote, vrijeđaju pogrdnim imenima ili dovode u kontekst bivših totalitarnih režima” hrvatske branitelje ili članove obitelji poginulih branitelja.

4. Bezuvjetna naknada za nezaposlene sve nezaposlene branitelje, njih 82.000

Nezadovoljnih ima i s uvjetima za ostvarivanje naknade za nezaposlene branitelje, koja po njima ne bi smjela biti uvjetovana time je li netko radio godinu dana ranije i kolika su primanja članova njegove obitelji, nego bi to pravo trebalo pripasti svim nezaposlenim braniteljima, kojih je u Hrvatskoj trenutno nešto više od 82 tisuće. “Koliko je apsurdan takav prijedlog najbolje govori moj primjer. Kad mi istekne ugovor o radu, u srpnju 2017. godine, nemam pravo na naknadu za nezaposlene branitelje jer sam radio u 2016. godini, nemam pravo ni iduće godine jer sam radio ove godine. Da bih ostvario pravo na naknadu za nezaposlenost cijelu 2018. godinu ne bih smio zaraditi ni jednu kunu kako bih tek 2019. godine ostvario to pravo”, požalio se jedan branitelj.

5. Bezuvjetna prednost braniteljima prilikom zapošljavanja

Traže branitelji i da se iz prijedloga po kojem imaju prednost pri zapošljavanju makne odredba “pod jednakim uvjetima”, jer su se, kako objašnjava jedan od njih, uvjerili kako su brojna testiranja često namještena i kako se unaprijed zna tko će dobiti posao. Rješenje je da bez ikakvih uvjeta branitelji imaju prednost, smatra on.

6. Status branitelja i za pripadnike JNA

Dio se pak zalaže i da se vrati prednost za upis djece branitelja u srednje škole i na fakultete, koji je srušio Ustavni sud, u slučaju kad prijeđu prag. Kako bi branitelji lakše, u borbi s administrativnim preprekama, ostvarivali svoja prava, dio njih smatra kako je nužno zakonom predvidjeti osnivanje jedne braniteljske udruge koja bi okupljala sve hrvatske branitelje. Status branitelja, smatra jedan građanin, trebalo bi dati i pripadnicima JNA, koji su unatoč tome što su dovodili svoj život u opasnost na početku rata odbijali provesti naredbe i time umanjili borbenu snagu JNA, piše Novi list.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP