Prati nas

Vijesti

Ministar Pavić umirovljenike je uputio na europske fondove

Predstavnici umirovljenika zatražili su kao prioritetno da se što prije promijeni model usklađivanja mirovina, zaustavi siromaštvo te otvori mogućnost svim umirovljenicima da bez obustave mirovine mogu raditi (sada je to dopušteno samo starosnim umirovljenicima), umjesto što se planira povećati uvoz radne snage.

Objavljeno

|

Tko je ministar Marko Pavić?
Marko Pavić (screenshot: N1)

Novom ministru rada i mirovinskog sustava Marku Paviću nije trebalo puno vremena da održi prvi sastanak s čelnicima umirovljeničkih udruga, predsjednicom i zamjenikom Sindikata umirovljenika Hrvatske – Jasnom A. Petrović i Milanom Tomičićem, te predsjednikom Matice umirovljenika Josipom Kovačićem, u pratnji Save Eskičevića.

Petrović i Kovačić zatražili su kao prioritetno da se što prije promijeni model usklađivanja mirovina, zaustavi siromaštvo te otvori mogućnost svim umirovljenicima da bez obustave mirovine mogu raditi (sada je to dopušteno samo starosnim umirovljenicima), umjesto što se planira povećati uvoz radne snage. Od ministra su ovom prigodom, osim ljubaznih općih riječi, dobili samo obećanje da će se o svim stavkama iz programa rada Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, raspravljati točku po točku.

Ministar je u više navrata upućivao umirovljeničke predstavnike na europske fondove, te predlagao da se tamo nađu rješenja barem za dio problema. Na tvrdnju Petrović kako Hrvatskoj nedostaje strategija starenja i politike za starije osobe, rekao je kako Hrvatska ima sve potrebne strategije.

Iako ovakav početak dijaloga nije zadovoljavajući za hrvatske umirovljenike s prosječnom mirovinom od 2.165 kuna, a posebno ne za svakog treću stariju osobu koja se nalazi u zoni siromaštva, i ovo je pomak jer takav razgovor nije pokrenut s prethodna dva ministra – Nadom Šikić i Tomislavom Ćorićem. Potonji je zadnjom rotacijom otišao na dužnost ministra zaštite okoliša i energetike, dok je klimatolog i meteorolog Marko Pavić preuzeo rad i mirovinski sustav. Umirovljenicima preostaje zazivati padaline. (suh.hr)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.