Prati nas

Vijesti

Za zanemarivanje roditelja kazna od 10.000 kuna

Uskraćivanje hrane i pića, uskraćivanje lijekova, nepomaganje nepokretnoj osobi da se okrene, da se podigne. Dakle, sva ona postupanja koja ne idu za zadovoljenje životnih potreba dovode do patnje, a starije osobe postaju žrtve vlastite obitelji.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kazne za djecu koja se ne brinu o roditeljima
Baka Draginja i kćer (screenshot: Nova TV)

Draginja Kardum (100) iz Zadra u godinama je kada se sama o sebi ne može brinuti. I bez pomoći koju joj svakodnevno pruža obitelj baka Draginja bila bi željna i čaše hladne vode. “Kako mi neće biti dobro! Kćer, unuk… Da može, držao bi me ovako”, kaže baka za Novu TV.

Za kćer Grozdanu briga o majci ozbiljan je zadatak jer s njom provodi najveći dio dana. “Ja sam s ljubavlju i nekakvom velikom obavezom prihvatila svoju majku”, kaže Grozdana.


Za razliku od Grozdane, mnogi nemaju ni vremena, ni volje, ni želje brinuti o roditeljima, pa ih zapostave. Ali takvo što od 1. siječnja 2018. zakonom će se tretirati kao oblik obiteljskog nasilja. “Uskraćivanje hrane i pića, uskraćivanje lijekova, nepomaganje nepokretnoj osobi da se okrene, da se podigne. Dakle, sva ona postupanja koja ne idu za zadovoljenje životnih potreba”, ističe pučka pravobraniteljica Lora Vidović, a u konačnici dovode do patnje starijih osoba koje na taj način postaju žrtvama.

Gordana Vojnović i Miljenka Surać svoje umirovljeničke dane provode u zadarskom Domu za starije. Djeca im žive daleko, smještaj su sebi mogle priuštiti i misle da je najteže onima koji žive sami i prepušteni su sebi. “Ni mladima nije lako. I sad da ja njima stojim kao Buda, pa samo “Daj mi ovo, daj mi ono”. Pa nekako mi je to… A koliko se može, neka se pomogne”, smatra Miljenka.

“Ako netko nema osjećaj, a može, da ne napravi te osnovne stvari… Onda tu nema pomoći. Oni će ga kazniti, a on će i dalje biti takav”, smatra Gordana.

Za Grozdanu nema dvojbe – briga o starijima mora se voditi: “Mislim i da bi država, po meni, trebala napraviti nešto da zbrine te ljude”. Jer, bez ljubavi, brige i skrbi i baka Draginja teško bi mogla uhvatiti stotu. Iz Ministarstva pravosuđa potvrdili su nam da će kazne iznositi najmanje 10.000 kuna ili 45 dana zatvora. Ako se pak zanemarivanje ponovi, kazne će biti i veće, upozorava Nova TV.

.

Vijesti

Bill Gates dao 150 milijuna dolara da smanji cijenu cjepiva protiv koronavirusa

Taj novac pomoći će ubrzati razvoj i distribuciju eventualnog cjepiiva protiv Covida-19 i učiniti ga dostupnim u 92 najsiromašnije zemlje svijeta pri čemu cijena pojedinačne doze neće prelaziti iznos od tri dolara.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Omiljena meta antivaksera i teoretičara zavjera, Bill Gates, povukao je potez za kojeg će biti potrebna prilična mentalna akrobacija da bi ga se prikazalo negativnim. Naime, Bill i njegova supruga Melinda preko svoje zaklade su donirali 150 milijuna dolara kako bi osigurali da cijena pojedinačnog cjepiva protiv koronavirusa bude što pristupačnija i cijenom dostupnija najširoj mogućoj populaciji, piše magazin The Week.

Zaklada Melinda i Bill Gates novac je uplatila Serum Institutu u Indiji, najvećem svjetskom proizvođaču cjepiva, objavio je savez za razvoj cjepiva Gavi. Taj novac pomoći će ubrzati razvoj i distribuciju eventualnog cjepiva protiv Covida-19 i učiniti ga dostupnim u 92 najsiromašnije zemlje svijeta pri čemu cijena pojedinačne doze neće prelaziti iznos od tri dolara.


“Previše puta smo svjedočili tome da najranjivije zemlje budu ostavljene na kraju reda kad je riječ o novim tretmanima, dijagnostičkim postupcima i cjepivima”, kazao je direktor Gavija, dr. Seth Berkley. Posljedice takve nejednakosti u distribuciji cjepiva protiv COVID-19 mogle bi biti poražavajuće.

“Ako su samo najbogatije zemlje svijeta zaštićene, onda će međunarodna trgovina i društvo nastaviti patiti kako pandemija nastavlja bjesniti širom svijeta”, kaže Berkley.

Serum Institut u Indiji jedna je od nekolicine kompanija u svijetu koja surađuje s AstraZenecom na proizvodnji kandidata za cjepivo. To je također i jedan od glavnih opskrbljivača Svjetske zdravstvene organizacije. Ukupno 92 zemlje dobit će cjepivo po ovim sniženim cijenama, a cilj Gavija je prikupiti dvije milijarde dolara za nastavak snabdijevanja zemalja cjepivima po pristupačnim cijenama.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP