Prati nas

Vijesti

Za zanemarivanje roditelja kazna od 10.000 kuna

Uskraćivanje hrane i pića, uskraćivanje lijekova, nepomaganje nepokretnoj osobi da se okrene, da se podigne. Dakle, sva ona postupanja koja ne idu za zadovoljenje životnih potreba dovode do patnje, a starije osobe postaju žrtve vlastite obitelji.

Objavljeno

|

Kazne za djecu koja se ne brinu o roditeljima
Baka Draginja i kćer (screenshot: Nova TV)

Draginja Kardum (100) iz Zadra u godinama je kada se sama o sebi ne može brinuti. I bez pomoći koju joj svakodnevno pruža obitelj baka Draginja bila bi željna i čaše hladne vode. “Kako mi neće biti dobro! Kćer, unuk… Da može, držao bi me ovako”, kaže baka za Novu TV.

Za kćer Grozdanu briga o majci ozbiljan je zadatak jer s njom provodi najveći dio dana. “Ja sam s ljubavlju i nekakvom velikom obavezom prihvatila svoju majku”, kaže Grozdana.

Za razliku od Grozdane, mnogi nemaju ni vremena, ni volje, ni želje brinuti o roditeljima, pa ih zapostave. Ali takvo što od 1. siječnja 2018. zakonom će se tretirati kao oblik obiteljskog nasilja. “Uskraćivanje hrane i pića, uskraćivanje lijekova, nepomaganje nepokretnoj osobi da se okrene, da se podigne. Dakle, sva ona postupanja koja ne idu za zadovoljenje životnih potreba”, ističe pučka pravobraniteljica Lora Vidović, a u konačnici dovode do patnje starijih osoba koje na taj način postaju žrtvama.

Gordana Vojnović i Miljenka Surać svoje umirovljeničke dane provode u zadarskom Domu za starije. Djeca im žive daleko, smještaj su sebi mogle priuštiti i misle da je najteže onima koji žive sami i prepušteni su sebi. “Ni mladima nije lako. I sad da ja njima stojim kao Buda, pa samo “Daj mi ovo, daj mi ono”. Pa nekako mi je to… A koliko se može, neka se pomogne”, smatra Miljenka.

“Ako netko nema osjećaj, a može, da ne napravi te osnovne stvari… Onda tu nema pomoći. Oni će ga kazniti, a on će i dalje biti takav”, smatra Gordana.

Za Grozdanu nema dvojbe – briga o starijima mora se voditi: “Mislim i da bi država, po meni, trebala napraviti nešto da zbrine te ljude”. Jer, bez ljubavi, brige i skrbi i baka Draginja teško bi mogla uhvatiti stotu. Iz Ministarstva pravosuđa potvrdili su nam da će kazne iznositi najmanje 10.000 kuna ili 45 dana zatvora. Ako se pak zanemarivanje ponovi, kazne će biti i veće, upozorava Nova TV.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.