Prati nas

Vijesti

Za zanemarivanje roditelja kazna od 10.000 kuna

Uskraćivanje hrane i pića, uskraćivanje lijekova, nepomaganje nepokretnoj osobi da se okrene, da se podigne. Dakle, sva ona postupanja koja ne idu za zadovoljenje životnih potreba dovode do patnje, a starije osobe postaju žrtve vlastite obitelji.

Objavljeno

|

Kazne za djecu koja se ne brinu o roditeljima
Baka Draginja i kćer (screenshot: Nova TV)

Draginja Kardum (100) iz Zadra u godinama je kada se sama o sebi ne može brinuti. I bez pomoći koju joj svakodnevno pruža obitelj baka Draginja bila bi željna i čaše hladne vode. “Kako mi neće biti dobro! Kćer, unuk… Da može, držao bi me ovako”, kaže baka za Novu TV.

Za kćer Grozdanu briga o majci ozbiljan je zadatak jer s njom provodi najveći dio dana. “Ja sam s ljubavlju i nekakvom velikom obavezom prihvatila svoju majku”, kaže Grozdana.Za razliku od Grozdane, mnogi nemaju ni vremena, ni volje, ni želje brinuti o roditeljima, pa ih zapostave. Ali takvo što od 1. siječnja 2018. zakonom će se tretirati kao oblik obiteljskog nasilja. “Uskraćivanje hrane i pića, uskraćivanje lijekova, nepomaganje nepokretnoj osobi da se okrene, da se podigne. Dakle, sva ona postupanja koja ne idu za zadovoljenje životnih potreba”, ističe pučka pravobraniteljica Lora Vidović, a u konačnici dovode do patnje starijih osoba koje na taj način postaju žrtvama.

Gordana Vojnović i Miljenka Surać svoje umirovljeničke dane provode u zadarskom Domu za starije. Djeca im žive daleko, smještaj su sebi mogle priuštiti i misle da je najteže onima koji žive sami i prepušteni su sebi. “Ni mladima nije lako. I sad da ja njima stojim kao Buda, pa samo “Daj mi ovo, daj mi ono”. Pa nekako mi je to… A koliko se može, neka se pomogne”, smatra Miljenka.

“Ako netko nema osjećaj, a može, da ne napravi te osnovne stvari… Onda tu nema pomoći. Oni će ga kazniti, a on će i dalje biti takav”, smatra Gordana.

Za Grozdanu nema dvojbe – briga o starijima mora se voditi: “Mislim i da bi država, po meni, trebala napraviti nešto da zbrine te ljude”. Jer, bez ljubavi, brige i skrbi i baka Draginja teško bi mogla uhvatiti stotu. Iz Ministarstva pravosuđa potvrdili su nam da će kazne iznositi najmanje 10.000 kuna ili 45 dana zatvora. Ako se pak zanemarivanje ponovi, kazne će biti i veće, upozorava Nova TV.

.

Vijesti

Dr. Miroslav Škoro bi mogao biti Kolindin protukandidat na izborima

‘Ako je holivudski glumac mogao dva mandata voditi svjetsku velesilu, ako je u Ukrajini prekjučer za predsjednika mogao prisegnuti bivši komičar, zašto na čelu Hrvatske, u kojoj se političari dosad nisu baš dokazali i iskazali, ne bi bio pjevač?’ misli Škoro.

Objavljeno

|

Autor

Rezultati istraživanja političkih preferencija građana HRejting o iznjedrili su jedno novo ime među potencijalnim predsjedničkim kandidatima, a koje je odmah u javnosti izazvalo veliko zanimanje, javlja HRT.

Miroslav Škoro, naš poznati glazbenik, prvi se put pojavio u ispitivanjima javnog mijenja i odmah dobio 9,4% potpore, što ga je svrstalo na visoko treće mjesto, iza predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića.“Ako je holivudski glumac mogao dva mandata voditi svjetsku velesilu, ako je u Ukrajini prekjučer za predsjednika mogao prisegnuti bivši komičar, zašto na čelu Hrvatske, u kojoj se političari dosad nisu baš dokazali i iskazali, ne bi bio pjevač? Narod nešto traži, traži neku alternativu, traži neku opciju, a s obzirom na to da sam ja cijeli život pisao pjesme koje su vrlo povezane s tim narodom i s tom stvarnošću u kojoj živimo, pa ako narod nešto poručuje onda o tome treba razmisliti ozbiljno”, komentirao je osječki slavuj za javnu televiziju.

“”Nemojte podcjenjivati gospodina Škoru. Gospodin Škoro je ozbiljan intelektualac. Ne vidim zašto ne bi imao šanse. Naime, njegov će najveći problem biti taj ako HDZ bude imao nekog drugog svog kandidata, riječ je zapravo o njegovom prirodnom biračkom tijelu, ali koje je poslušno u odnosu na stranku i tu bi mogao biti njegov problem”, komentar je bivšeg predsjednika Ive Josipovića za N1.

Škoro, podsjetimo, nije samo pjevač. Doktorirao je ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i predaje istu na Sveučilištu Sjever. u biografiji ima upisane i poslovne podvige kao što su generalni direktor diskografske kuće te aktualno vođenje vlastite vinarije.

Nastavi čitati