Prati nas

Vijesti

Za zanemarivanje roditelja kazna od 10.000 kuna

Uskraćivanje hrane i pića, uskraćivanje lijekova, nepomaganje nepokretnoj osobi da se okrene, da se podigne. Dakle, sva ona postupanja koja ne idu za zadovoljenje životnih potreba dovode do patnje, a starije osobe postaju žrtve vlastite obitelji.

Objavljeno

|

Kazne za djecu koja se ne brinu o roditeljima
Baka Draginja i kćer (screenshot: Nova TV)

Draginja Kardum (100) iz Zadra u godinama je kada se sama o sebi ne može brinuti. I bez pomoći koju joj svakodnevno pruža obitelj baka Draginja bila bi željna i čaše hladne vode. “Kako mi neće biti dobro! Kćer, unuk… Da može, držao bi me ovako”, kaže baka za Novu TV.

Za kćer Grozdanu briga o majci ozbiljan je zadatak jer s njom provodi najveći dio dana. “Ja sam s ljubavlju i nekakvom velikom obavezom prihvatila svoju majku”, kaže Grozdana.


Za razliku od Grozdane, mnogi nemaju ni vremena, ni volje, ni želje brinuti o roditeljima, pa ih zapostave. Ali takvo što od 1. siječnja 2018. zakonom će se tretirati kao oblik obiteljskog nasilja. “Uskraćivanje hrane i pića, uskraćivanje lijekova, nepomaganje nepokretnoj osobi da se okrene, da se podigne. Dakle, sva ona postupanja koja ne idu za zadovoljenje životnih potreba”, ističe pučka pravobraniteljica Lora Vidović, a u konačnici dovode do patnje starijih osoba koje na taj način postaju žrtvama.

Gordana Vojnović i Miljenka Surać svoje umirovljeničke dane provode u zadarskom Domu za starije. Djeca im žive daleko, smještaj su sebi mogle priuštiti i misle da je najteže onima koji žive sami i prepušteni su sebi. “Ni mladima nije lako. I sad da ja njima stojim kao Buda, pa samo “Daj mi ovo, daj mi ono”. Pa nekako mi je to… A koliko se može, neka se pomogne”, smatra Miljenka.

“Ako netko nema osjećaj, a može, da ne napravi te osnovne stvari… Onda tu nema pomoći. Oni će ga kazniti, a on će i dalje biti takav”, smatra Gordana.

Za Grozdanu nema dvojbe – briga o starijima mora se voditi: “Mislim i da bi država, po meni, trebala napraviti nešto da zbrine te ljude”. Jer, bez ljubavi, brige i skrbi i baka Draginja teško bi mogla uhvatiti stotu. Iz Ministarstva pravosuđa potvrdili su nam da će kazne iznositi najmanje 10.000 kuna ili 45 dana zatvora. Ako se pak zanemarivanje ponovi, kazne će biti i veće, upozorava Nova TV.

.

Vijesti

Za 2.000 umirovljenika stižu MANJE mirovine

Antonija je korisnica obiteljske mirovine koju je naslijedila od pokojnog supruga iza kojeg je bilo više od 37 godina staža. Veći dio staža, 20 godina i mjesec dana, njezin je suprug ostvario u Hrvatskoj, dok je devet godina i pet mjeseci radio u Srbiji, a sedam godina i 11 mjeseci u BiH.

Objavljeno

|

Autor

Brojnim hrvatskim umirovljenicima posljednjih mjeseci na kućne adrese stižu rješenja Mirovinskog zavoda kojima im se utvrđuju nove znatno niže mirovine od onih koje su primali dosad, piše Jutarnji list.

Riječ je, čini se, uglavnom o umirovljenicima koji su dio ili cijeli radni staž ostvarili u nekoj od republika bivše Jugoslavije, a kojima se tek sada 30 godina od raspada bivše države i 20-ak godina od sklapanja ugovora kojim se regulira međudržavno socijalno osiguranje na tom teritoriju ažuriraju iznosi mirovina, i to u pravilu rezultira bitno nižim iznosima, navodi list.


Prema neslužbenim podacima, radi se o oko 2.000 ljudi, a glavni je razlog što se to čini tek sada, kažu u HZMO-u, što su za pojedine umirovljenike iz BiH i Srbije izračune čekali i 15 godina.

“Stiglo mi je rješenje prema kojemu mi je mirovina od prošlog mjeseca niža za čak 1.100 kuna pa ću, umjesto 3.750, primati 2.657 kuna. Meni je to smanjenje veliki novac, a ne razumijem koji je razlog tom smanjenju sada, toliko godina nakon što smo sve definirali”, kaže Antonija Z., 71-godišnja Zagrepčanka koja je krajem prošle godine od HZMO-a dobila novo rješenje o mirovini.

Antonija je korisnica obiteljske mirovine koju je naslijedila od pokojnog supruga iza kojeg je bilo više od 37 godina staža. Veći dio staža, 20 godina i mjesec dana, njezin je suprug ostvario u Hrvatskoj, dok je devet godina i pet mjeseci radio u Srbiji, a sedam godina i 11 mjeseci u BiH. Kada se sve zbroji i oduzme, Antonija Z. je za suprugovih 37 godina i pet mjeseci staža naslijedila mirovinu od oko 3750 kuna. No, sukladno novom izračunu, koji se odnosi na mirovinu za prosinac prošle godine, a koja joj je isplaćena u siječnju ove godine, Antonija, po novome, ostvaruje čak 1100 kuna manju mirovinu.

I ne samo to – kako bi ostvarila pravo na dio mirovine iz BiH i Srbije, Antonija mora otvoriti i devizni račun jer je riječ o uplatama iz inozemstva, donosi Jutarnji list.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP